Anlık Bildirim

Samsung, Nesnelerin İnterneti sektöründe ARTIK diyecek

Cihazların birbiri ile iletişim kurabilmesini anlatan Nesnelerin İnterneti - IoT kavramı giderek büyüyen bir sektör haline geldi ve haliyle firmalar için de yeni bir gelir modeli ortaya çıkardı. Akıllı beyaz eşyalar, ev otomasyon sistemleri, giyilebilir cihazlar, araç takip sistemleri gibi çözümler bu kavramın içerisinde yer alıyor. Şimdiden pek çok firmanın bu alanda çalışmaları mevcut. 

Bunlardan birisi olan Samsung, ARTIK adını verdiği yeni bir geliştirici platformunun duyurusunu yaptı. Farklı boyutlarda geliştirici kartları barındıracak olan ARTIK, geliştiricilerin IoT sektörüne yönelik akıllı sistemler geliştirmesine olanak tanıyacak. 

ARTIK platformunda 3 geliştirici kartı yer alıyor. ARTIK 1 bunların en küçüğü ve ayrıca sınıfında da dünyanın en küçük geliştirici kartı. 12mmx12mm boyutlara sahip olan kartta 250MHz+80MHz olmak üzere çift çekirdekli bir işlemci, 1MB RAM, 4MB depolama, Bluetooth 4.0 ve anteni, çeşitli bağlantılar, 9 eksenli hareket sensörü ve donanım bazlı güvenlik şeklinde özellikler yer alıyor. Kartta ayrıca Nucleus OS adında mini bir işletim sistemi mevcut.

Diğer kart ARTIK 5 ismini taşıyor. 2 adet Cortex-A7 çekirdekli 1GHz saat hızında çalışan bir işlemciden gücünü alan kart, 512MB LPDDR3, 4GB bellek, WiFi, Bluetooth 4.1, donanım ve yazılım tabanlı güvenlik, USB ve hafıza kartı girişi şeklinde özelliklere sahip. 

Fedora tabanlı Yocto işletim sistemi barındıran kartın boyutları 29mm x 25mm x 3.5 mm şeklinde belirlenmiş. 2 adet 60 pinli bağlantı sunan kart H.263/H264/MPEG-4/VP8 formatlarında şifreleme ve çözme işlemleri de yapabiliyor. 

ARTIK 10 ise amiral gemi seviyesinde. Exynos 5 Octa yongaseti barındıran kartta 6 çekirdekli Mali-T628 grafik birimi yer alıyor. Sistem 2GB LPDDR3 RAM ve 16GB depolama kapasitesi ile desteklenirken, 80 ile 40 pinlik bağlantılar, WiFi, Bluetooth 4.1, donanım ve yazılım tabanlı güvenlik, USB 3.0 ve hafıza kartı girişi, H.263/H264/MPEG-4/VP8 formatlarında şifreleme ve çözme desteği şeklinde özellikler mevcut. Kartta yine Yocto işletim sistemi çalışıyor ve 39mm x 29mm x 3.5 mm şeklinde ölçülere sahip.

Kartlar özelliklerine göre farklı kategorilere hitap ediyor. Örneğin ARTIK 1 daha çok giyilebilir cihazlar, akıllı kilit veya ampul gibi ev eşyaları için idealken, ARTIK 5 ve 10 ise akıllı beyaz eşyalar, akıllı tarım uygulamaları gibi kategorilere hitap ediyor. 

ARTIK ile hem üreticiler farklı cihaz çözümleri geliştirebilecek hem de geliştiriciler uyumlu yazılımlar ortaya çıkarabilecek. Ayrıca Samsung'un beyaz eşya ve giyilebilir cihaz bölümleri de yeni ürünlerde ARTIK platformuna yer verecek. 

Samsung'un bu hamlesi özellikle yarıiletken bölümü için büyük önem taşıyor. Gelir anlamında yarıiletken pazarında iki numaraya yerleşen Samsung, ARTIK platformunun ilgi görmesine ve büyümesine paralel olarak RAM ve bellek ürünlerinin de üretimini artıracak. Böylece mobil cihaz pazarında düşüş yaşamasına rağmen, yeni sektörlerden gelecek taze kan ile kayıpları dengeleyebilecek. 

ARTIK platformu için bir deneme programı başlatıldı ve başvurular 31 Mayıs'a kadar sürecek. Samsung programa kayıt olan sınırlı sayıdaki geliştiriciye alfa sürecindeki geliştirici kartlarını dağıtacak.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4145 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim