Anlık Bildirim

Senato, Apple'ın yan şirketler yoluyla vergiden kaçındığına inanıyor

Senato, Apple'ın yan şirketler yoluyla vergiden kaçındığına inanıyor

Hem akıllı telefon hem de tablet segmentinde elde ettiği kar ile liderliği kimselere bırakmayan Apple'ın başı son günlerde vergiden kaçınma soruşturmaları ile dertte.

Tepe yöneticisi Tim Cook'un da dinleyen ABD Senatosu, Apple'ın alt firmalar yoluyla ülke içerisinde 4 yıldır milyarlarca dolarlık vergiden kaçındığına dair bulgular elde ettiğini açıkladı. 

Senato, Apple'ın özellikle İrlanda gibi yabancı firmalara yüzde 2 seviyesinde vergi uygulayan ülkelerde ortaklık tesis ettiğini ve bu ortaklarına para aktararak vergiden kaçındığını belirtiyor. Apple'ın bu offshore hesaplarında 102 milyar dolarının olduğu ifade ediliyor.

Rapora göre 2009-2012 yılları arasında AOI ortak firması 30 milyar dolar net gelir elde ederken, aynı dönemde İrlanda'daki Apple Sales International firması da 74 milyar dolar kar elde etti. Apple Sales International firması 2011 yılında 22 milyar dolar kar ederken, sadece 10 milyon dolar vergi ödedi.

Senatör Carl Levin, Apple'ın düşük vergi oranı veren ülkeler ile yetinmeyip, tamamen vergiden kaçınma yolları aradığını ve bu nedenle on milyarlarca doları saklayabildiği offshore varlıkları oluşturduğunu vurguluyor.

Senatör McCain ise kendisinin en büyük vergi mükellefi olduğunu iddia eden Apple'ın aynı zamanda en büyük vergi kaçıran olduğunu savunuyor. 

Ancak yapılan incelemelerde Apple'ın kanunsuz olarak vergi kaçırmadığı ve bu ülkelerdeki hukuki boşluklardan çok iyi yararlandığı dikkat çekiyor. Apple ise İrlanda'daki alt firmaların araştırma ve geliştirme projelerine mali desteği paylaştıkları ortaklar olduğunda ısrarcı. 

Senato alt komitesi suçlamaları detaylandırırken üst yöneticiler Tim Cook, Peter Oppenheimer ve Head Phillip Bullock'u dinleme kararı aldı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1211 kez okundu.
24 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim