Anlık Bildirim

Uzayın yeni yıldızı Hindistan 20 farklı uyduyu tek bir roketle fırlattı

Uzay mekiğinin ilk testini geçtiğimiz ay gerçekleştiren Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu, şimdi de 20 farklı uyduyu tek bir roketle yörüngeye fırlatarak önemli bir başarıya daha imza attı.
 
Uzayın yeni yıldızı Hindistan 20 farklı uyduyu tek bir roketle fırlattı
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu ISRO, sadece tek bir roketle tam 20 tane uyduyu yörüngeye taşıyarak uzay araştırmalarındaki en büyük başarısını elde etti.. Aralarında ABD, Almanya, Kanada ve Endonezya'nın da bulunduğu birçok farklı ülkeye ait olan uydular ISRO'nun Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) isimli roketiyle Hindistan'ın Sriharikota adasından bu sabah saatlerinde fırlatıldı.

Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden kalkışa geçen 320 tonluk PSLV roketinin en ağır yolcusu yine Hindistan'a ait, Cartosat isimli 727 kilogram ağırlığındaki Yeryüzü gözlem uydusuydu. Roket, Cartosat haricinde 19 farklı uyduyu daha yörüngeye taşırken bu uyduların toplam ağırlığı(Cartosat ile beraber) 1288 kilogramdı.


Rekor Rusya'ya ait

Hindistan, PSLV-C34 göreviyle kendi tarihi için önemli bir başarıya imza atmış olsa da bu alandaki liderlik koltuğu Rusya'ya ait. 2014 yılında tek bir roketle 37 farklı uyduyu yörüngeye fırlatmayı başaran Rusya şu an için rekorun sahibi konumunda. Uzay araştırmalarının bir diğer önemli ismi NASA ise tek bir uçuşta en fazla 29 uydu taşıyabilmiş.

Uzay araştırmalarının yeni yıldızı: Hindistan

Uzay araştırmalarındaki rakipleri NASA, ESA ve Roscosmos'a nazaran daha düşük bütçelerle çalışmalarını sürdüren Hindistan kısa sürede yakaladığı başarılarla şimdiden birçok uzman tarafından uzay araştırmalarının yeni yıldızı olarak görülmeye başlandı. Uzay pazarının yeni oyuncusu olarak değelendirilen ISRO, önceki başarılarının yanı sıra gelecek dönemler için hazırladığı projelerle de dikkat çekiyor.

2013 yılında sadece 73 milyon dolarık maliyetle Mars'ın yörüngesine bir uzay aracı yerleştirmeyi başaran Hindistan, hatırlayacağınız üzere geliştirdiği ilk uzay mekiğinin testini de geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirmişti. Önümüzdeki yıllarda Mars'a bir gözlem aracı göndermenin de planlarını yapan Güney Asya ülkesi aynı zamanda 2018 yılında Ay'a da bir uzay aracı gönderecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8807 kez okundu.
18 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
isro, polar satellite launch vehicle ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim