Zırhlı mekanize ve motorlu piyade tugayları için 1800 adet yeni nesil hafif zırhlı paletli araç alımına ilişkin projenin bir uzantısı olarak güç grubunun geliştirilmesiyle ilgili de çalışmalar sürüyor.
Askeri kara aracı üretiminde artık dünyada bir marka haline gelmeye başlayan Türkiye'nin, bu araçların motorlarını üretememesinin getirdiği zorlukların yerli üretim ile üstesinden gelmek için çalışmalar sürüyor.
İlginizi Çekebilir

Milli tank Altay'ın güç grubunun geliştirilmesi maksadıyla görevlendirilen TÜMOSAN'ın çalışmaları sürerken, diğer askeri kara araçları içinde projeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeni nesil hafif zırhlı paletleri araçlar için güç grubu geliştirilmesine yönelik sözleşme görüşmelerinin 28 Ekim 2016 tarihinde başladığı Savunma Sanayii Müsteşarlığının resmi web sitesi tarafından duyuruldu.
Türkiye'nin milli ve yeni nesil ana muharebe tankı olan Altay ile birlikte görev yaparak Türk Silahlı Kuvvetleri için büyük bir güç çarpanı olacak olan yeni nesil hafif zırhlı paletli araçlar yüksek ateş gücünün yanı sıra muharebe alanında personel taşıma kapasitesiyle ön plana çıkıyor. Paletli olmaları sayesinde yüksek hareket kabiliyetine sahip olan araçlar yüksek teknoloji ürünü donanım paketleriyle personele muharebe sahasında büyük avantaj sağlıyor.
Bu avantajlara örnek olarak FNSS'in geliştirdiği Kaplan-20 adı verilen yeni nesil hafif zırhlı paletli araçtaki kullanıcı personelin taktığı bir gözlük, kafasını nereye çevirirse çevirsin o noktayı görebilmesini sağlıyor. Aracın farklı noktalarına yerleştirilen ve toplamda 360 derece açıda görüntü veren kameraların sağladığı görüntüler, personelin kafasını çevirdiği yeri personele gösteriyor. Böylece aracın içinde hedef olmadan, aracın 360 derece tamamını gözlemleme imkanı sunuluyor.
http://www.ssm.gov.tr/anasayfa/projeler/Sayfalar/proje.aspx?projeID=320 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


http://www.masseyferguson.com.tr/mf5600.aspx
Tümosanın da konu motoru özellikle traktörleri için geliştirdiğini düşünüyorum.
Anladığım kadarıyla bu motorda turbo ünitesi ve IC yok ve zaten bence herhangi bir askeri zırhlı araçta kullanılmayacak. Çünkü 115 HP ile ancak 2-3 tonluk bir araç sıkıntısız bir şekilde yürütülebilir ve bu sıklette bir zırhlı araç veya APC neredeyse imkansız. Sanırım bu motoru deneysel amaçlarla bir tür şablon olarak ürettiler. Bunda muhtemelen bazı teknolojileri test edip, büyük versiyona adapte edecekler.
Sonuçta tankın güç gereksinimi belli ve daha şimdiden deklare edilmiş: 1800 HP. O zaman Tümosan 1800 HP'lik bir güç ünitesi üretmeyip, 500 HP'lik bir güç ünitesi mi teslim edecek öreneğim? Elbette hayır. 1800 HP denmişse 1800 HP'lik güç ünitesi teslim edilecektir. Yukarıdaki 115 HP'lik motor bir turbo uygulaması ile rahatça 2 katı güç üretebilir.
Tümosan bence doğru bir seçim. Tümosan zaten motor üretiyor, işi bu dizel motor konusunda çok önemli bir birikimi var.
Bence doğru yoldalar, sabırlı olmak gerek.