Anlık Bildirim

Microsoft ve Facebook’tan dev denizaltı kablo atağı

ABD ve Avrupa arasındaki internet bağlantısının sürekli olmasını isteyen iki firma geçen yıl yeni bir altyapı projesine başlamıştı. 6500Km uzunluğundaki kablolama tamamlandı.

İnternet bugün bizim için bir tık uzağımızda ancak arka planda çok büyük yatırımlar bulunuyor. İnternetin evimize kadar gelmesinde en büyük pay şüphesiz kablo altyapısı. En küçük bir kablo arızasında günlerce internetsiz kalabiliyoruz. Denizaltı kablolarda ise tehlike daha büyük.

En iyi alternatif

2012 yılında ABD’da yaşanan Sandy kasırgası sırasında Avrupa’ya geniş bant internet götüren denizaltı kabloları kopmuş ve birkaç gün internet yavaşlaması yaşanmıştı. Kablo hırsızlığı veya gemilerin çapalarının takılması gibi nedenlerle sık sık kopma tehlikesi bulunan denizaltı kablolarına illa ki alternatif oluşturmak gerekiyor.

Microsoft ve Facebook bu amaçla iş birliği yapmıştı. İş birliği kapsamında İspanyol operatör Telxis ile birlikte ABD ve Avrupa arasında büyük bir kablolama projesi başlatılmıştı. 2016 Ağustos ayında başlayan proje geçtiğimiz hafta tamamlandı.

Virginia sahilleri ve Bilbao şehri arasında uzanan yeni fiber altyapısı denizin 5 kilometre altında yer alıyor. Toplamda 6500 kilometre uzunluğunda olan kablonun ağırlığı da 4500 ton civarında. Kablodan 160Tbps veri aktarılabiliyor. Firmalar altyapının dünyadaki en gelişmiş iletişim kablosu olduğunu belirtiyor.

Kablolama sona ermiş olmasına rağmen henüz fiber sonlandırma işlemleri tamamlanmadığı için 2018 yılı başlarına kadar faaliyete geçmeyecek. 

  Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim