Anlık Bildirim
Sıradaki Video

QNAP HS-251+ NAS incelemesi "NAS, Medya, Torrent, hepsi bir arada"

Bu videoda QNAP'ın medya odaklı NAS kutusu HS-251+'ın pasif soğutmalı, şık yapısına göz atıyor, arayüzünün ve dört çekirdekli Intel J1900 işlemcisiyle medya yeteneklerini sınıyoruz.
QNAP HS-251+’ın kutusundan öncelikle kendisi, 60W’lık normal boyutlarda adaptörü, şampanya renkli kumandası, aksesuar kutusundan iki RJ-45 kablosu ve depolama aygıtlarını sabitleyeceğiniz vidalar çıkıyor, ürün iki yıl garantili.

22CM uzunluğunda, 30.2CM eninde ve 4.1CM kalınlığındaki gövdesi 1.56KG ağırlığında. Üstü fırçalı metal malzemeden, hem görünümü güzel hem de hissiyatı çok iyi, soğuk metal hissinin tanımı budur diyebileceğim kadar iyi. Kenarları parlak siyah, altı ise diri plastik malzemeden. Genel görünümü itibarıyla koyduğunuz ortamda şık, oturaklı ve uyumlu görünecek bir tasarıma sahip.

Üstünde parlak logosu ve sonradan çıkarıp atabileceğiniz, donanımlarına dair etiketi ardından çıkarılabilir ön kapağa gelelim. Mıknatıslı kapağı çıkararak ki kolay çıkıyor, sıkı yerleşiyor, çıkar tak yapması kolay iki tepsiye erişiyorsunuz, 3.5 inç HDD, 2.5 inç SSD ve tavsiye olarak NAS sınıfı HDD’ler takabiliyorsunuz bu tepsilere.
Ben Western Digital’in sürekli kullanıma dayanıklı RED serisi 2 tane 2TB’lık NAS sınıfı HDD’sini kullandım. Bir de denemek adına Seagate’in 3TB’lık standart bir HDD’sini ve ADATA’nın XPG SX950 SSD’siyle testler aldım. Tek disk, düzensiz birden çok disk, RAID 0 ve RAID 1 destekli cihaz.

Giriş çıkışlar arkada. Sağdan sola güç butonu, iki USB 3.1 portu, bir HDMI portu, 2 RJ-45 Gigabit Ethernet portu, iki tane de USB 2.0 portu ardından reset ve güç girişini görüyoruz, kullanım kolaylığı açısından USB portlarından biri ve güç butonu kenarlara alınabilirdi, anlaşılan görünür yerlere buton koyup görünümü bozmamaya çalışmış QNAP.

Donanımlardan bahsetmek gerekirse kalbinde Intel Celeron serisi dört çekirdekli J1900 baz olarak 2GHz, Turbo ile 2.42GHz’de çalışabiliyor, 2GB DDR3L RAM ve 512MB ROM eşlik etmiş. Tüm donanımlar ve diskler, çoğu aktif, yani fanla soğutulan NAS’ların aksine pasif olarak soğutuluyor HS 251+’da, ses üretimi sıfır, mekanik diskler hariç tabii. Üstündeki kalın fırçalı metalin güzel görünmesi dışındaki görevi bu, yalnız cihaz özellikle disklere bir şeyler yazılırken biraz ısınıyor, üzerine bir şey koymamakta fayda var.

Kuruluma geçelim. Kapağı kaldır, tepsiyi çek, diski vidala ve yolla, fiziksel kurulum bu kadar. Yazılımsal kurulum da sancısız geçiyor, Türkçe akıllı kurulum kılavuzuyla önce diski yapılandırıyorsunuz, ardından şifreleyebiliyor veya diskin sağlını kontrol ediyorsunuz. Özet sayfasının ardından sistem ve disk yapılandırılıyor. Sonrasında HybridDesk Station’u kurup kullanmaya başlayabiliyorsunuz, bir daha bilgisayara bağla kur, sonra TV’ye tak zahmeti yok.

Arayüzlere geçelim. İlki QNAP’ın NAS kutularındaki arayüzü, depolama odaklı NAS kutularıyla aynı arayüz ve aynı özelliklere sahip. Uygulama mağazasından evinizdeki tüm cihazları senkronize edebileceğiniz, belirli aralıklarla yedeklerini alabileceğiniz Qsync, Gmail, Google Cloud ve diğer bulut depolama hizmetlerini bir noktada toplayıp yönetebileceğiniz, kendi NAS’ınıza da yedek alabileceğiniz Cloud Drive Sync, Wordpress sunucusu uygulaması, bilgisayardan bağımsız bir Torrent kutusu için Download Station, NAS’I USB üzerinden bağladığınız  standart kameraların ve güvenlik kameralarının depolaması haline getirebileceğiniz QUSBCam ve Surveillance Station ki iki kamera sertifikası ücretsiz ve 70’den fazla global sunucuya bağlanabilen VPN hizmeti VyprVPN gibi uygulamaları kurup kullanabiliyorsunuz.

İkinci arayüz HybridStation arayüzü, renkli ve yeterince kullanışlı. Spotify, YouTube, Facebook, Chrome gibi ekstra gibi uygulamala var, ki bazıları internet penceresinde açılıyor, arayüze özel değiller. Chrome gayet iyi çalışıyor mesela, Flash içerikli sitelerde öyle çakılıp kalma gibi bir durum yok. Medya için Plex kullananlara Plex, işin içine stream karıştırmayacağım diyorsanız HD Player var, sonradan uygulama da yükleyebiliyorsunuz bu arayüze.

Qnap HS-251+ medya odaklı bir NAS kutusu. HDMI çıkışı üzerinden 7.1 ses desteğiyle beraber 1080P 60Hz görüntü alabiliyorsunuz. 1080P kodlamayı kendi içerisinde, kendi işlemcisiyle gerçekleştiriyor, yani görevi sadece bir depo birimi olmak değil. 50Mbit’e kadar MP4, MKV ve AVI dosyalarıyla yaptığım testlerde herhangi bir pürüz yaşamadım, altyazılar düzgün bir şekilde görüntülendi, senkron kaymadı, sonradan eklediğim altyazılarda da görmemezlik yapmadı.
Genel olarak H.264 ile kodlanan videolar sorunsuz çalışıyor lakin Intel J1900 donanımsal H.265 HEVC destekli olmadığından H.265 videolar pek akıcı çalışmıyor. 4K için de yine QNAP içerisinde HS-251+’ın abisi diyebileceğim, daha gelişmiş, haliyle daha pahalı çözümler var.

Hoşuma giden bazı detaylara girelim. HS-251+ ile gelen kumanda normal bir kumanda, şampanya renkli olması tuhaf lakin Qremote uygulaması olduktan sonra yüzüne bakmayabilirsiniz zira uygulamalar arasında hızlı geçiş, kumanda modu, medya modu, fare, klavye modu derken telefonu yetenekli bir kumandaya dönüştürmüş oluyorsunuz, Wi-Fi ile iletişim kurduğundan kumanda çekti çekmedi derdi yok, tepki süresi de hayli kısa.
Yine sunucudan mobil aygıtlarda fotoğraf, video görüntülemek, telefonun hafızası dolduysa NAS’a depolamak veya NAS’ı kontrol etmek hayli kolay. HS-251+’ın ağdaki performansı bağladığınız modem/router’a da bağlı, ben TP-Link VR2600’ünü kullandım testlerimde, evde tabletimde, telefonumda NAS’tan 4K video stream ettim, dosya çektim, fotoğraf yedekledim, bunları evden uzakta, ofisteki koltuğumda otururken de yapabildim. En güzeli de ofisteyken evdeki NAS’a torrent üzerinden bir şeyler indirtebilmek oldu benim tarafımda.

Son olarak HS-251+’ın içerisine nasıl bir disk takarsanız o kadar hızlı olduğunu söyleyebilirim, standart Seagate diskte 80MB/saniye yazma ve 100MB/saniye civarı okuma hızlarını gördüm, tek RJ-45 portunun sınırlarına dayandım yani. Enerji tüketimi SSD ile 1080P video işlenirken 10W, boşta 6W civarı. HDD ile boşta 7W, yük altında 14-15W civarı.

QNAP HS-251+’ın Full HD çıkış verebilmesi açıkçası ülkemizin internet şartları düşünüldüğünde büyük bir eksi değil, bu konu beni tahmin ettiğim kadar etkilemedi. Fansız olması güzel lakin cihaz ısınıyor, NAS’lar sürekli çalışan şeyler, daha serin bir ortamda çalışmaları uzun vadede daha iyi. Bu yüzden duruma göre devreye giren bir fan entegre edilebilirdi, aktif soğutmalı TS-431P NAS’ım uyuduğum odada fısıltı bile çıkarmıyor zira.
Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla satış kanalları çok yaygın olmasa da HS-251+’ın bulabildiğim fiyatı 2000 lira civarında. Dediğim gibi ürün mesela sizin için mali değeri olan dosyaları, mesela çocuğunuzun küçüklük fotoğraflarını bir NAS’ta olması gerektiği gibi güvende tutabiliyor, bilgisayarınızın, telefonunuzun yedeğini alabiliyor, bir NAS’ın yapabileceklerini yapıyor yani.
Bunlara ek olarak televizyonunuz veya içeriği görüntüleyeceğiniz ekran video oynatma kabiliyetine sahip değilse HS-251+ bunu kendi donanımıyla yapabiliyor. Benim senaryomda televizyonum her tür formatı oynatabildiği için QNAP TS-431P ve telefonumda Qremote işimi gördü. Uzun lafın kısası, ihtiyacınızı karşıladığını düşünüyorsanız eğer, aynı işi yapan rakiplerinden şık görünen ve daha uygun fiyatlı QNAP HS-251+’a göz atmanızda fayda var.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim