Anlık Bildirim
Sıradaki Video

TP-Link Deco M5 Wi-Fi Mesh incelemesi "Kör nokta kalmayacak"

Bu videoda TP-Link'in Wi-Fi Mesh sistemi Deco M5'in ince işçilikli kutusunu açıyor, Deco modüllerinin tasarımını inceliyor, üçünü de kurup deneyimini, hızını ve kapsama alanını sınıyoruz.
Deco M5’ten önce evimdeki Wi-Fi ağını genişletmek, güçlendirmek için yine TP-Link’in RE350 ve RE450 gibi menzil genişleticilerini kullandım, ki hâlâ kullanıyorum, 1 sene içerisinde en fazla 3-4 defa kapatıp açtığım stabil cihazlar bunlar, memun kaldım lakin bir eksileri var.
Salondaki modeme/router’a bağlısınız diyelim, evin bir ucundan diğer ucuna gideceksiniz veyahut üst kata çıkacaksınız, cihazınız çekmemeye başlayınca bağlantıyı kesip gittiğiniz yerdeki menzil genişleticiye, ayrı bir ağa bağlanmanız gerekiyor. Deco M5’in çözüm oluşturduğu mesele bu işte, evin bir ucundan diğerine gittiğinizde siz farkında olmadan, bağlantı kesilmeden, manuel olarak bir cihaza bağlanmaya gerek kalmadan modüller arasında bağlantı, kaynak görevi otomatik olarak aktarılıyor. Pratikte nasıl peki diye sorabilirsiniz ama önce kutusundan başlayalım.

Turkuaz renkli, tasarımı gayet hoş bir kutu var. Kılıf diyelim, kutuyu önce karton kılıfından sıyırıyoruz, sonra kalınca “Ben buna bir şeyler koyarım” diyebileceğiniz kadar kaliteli ve diri bir kutu çıkıyor karşımıza. Altında ilk olarak Deco M5’i oluşturan 3 modül çıkıyor, modüllerin olduğu tepsinin altında da her modül için ayrı ayrı kutulanmış adaptörler var.
Prize taktığınızda yanındakine ilişmeyecek, sırtı parlak, modüller gibi sade tasarımlı adaptörler bunlar. Silikonlu ve gayet dirayetli hissettiren kablosu 1.5M uzunluğunda, benim senaryomda gayet yeterli geldi, kir tutmaya biraz müsait gerçi ve önemlisi kısım, Tip C arayüzünü kullanıyor bu adaptör. Özellikle sürekli tak çıkar yaptığımız şeylerde Micro USB görünce neden artık Tip C değil diye eleştiriyorum ama TP-Link’in hanesine geleceği ihtiva ettiği için bir tik koydum, net.
Kutudan kablosu düz, şık bir RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonların çıktığını da ekleyeyim, Deco M5 üç yıl garantili.

Tasarım. 12CM çapında ve 3.8CM kalınlığındaki yuvarlak modüller pratikte bir elin içini hemen hemen doldurabilecek boyutta. Gövdeleri sert plastikten, öyle ki üzerine bassanız kılını kıpırdatmaz. Çizgileri itibarıyla ve rengi itibarıyla, ki beyazı çok severim, koyulduğu yerde tasarımsal bir öğe olabilecek bir cihaz aynı zamanda.
Üstünde bir durum LED’i, arkasında iki Gigabit RJ-45 portu ve bir Tip C güç girişi var. Modüllerin hepsi tasarımsal ve teknik anlamda aynı niteliklere haiz, bir kontrolcü veya ana, diğerleri de ona bağlı şeklinde değiller, sadece biri ağ geçidi olarak belirleniyor yazılım tarafında.

Teknik detaylarına geçelim. Modüller güçlerini dört çekirdekli bir işlemciden alıyorlar, diğer router ve modem incelemelerinde de yaptığım gibi içini açmak isterdim ama gövdesi o kadar bütün, o kadar birbirine entegre ki ne vida, ne de esnetmek için pay, açıkçası açmanın bir yolunu bulamadım.

802.11AC standardındaki Deco M5, MU-MIMO ve Beamforming destekli, her modüldeki 4 anteniyle 2.4GHz ve 5GHz bandından yayın yapabiliyor. MU-MIMO geleneksel yayın standardının aksine, misal veriyorum sinyalin bağlı cihazlar arasında kart dağıtır gibi bir sana bir sana şeklinde sırayla ama arada boşluklarla dağıtılması yönteminin aksine cihaz başına birer sinyal sağlanması yöntemini benimseyen bir teknoloji, kısaca daha stabil ve hızlı bir bağlantı anlamına geliyor bu ama bağlandığınız cihazların, telefonunuzun, dizüstünüzün de MU-MIMO destekliyor olması gerek, destekli değillerse bir sıkıntı oluşturmuyor, bunu da belirtelim.

Beamforming de sinyal kapsamının bağlı cihaza göre, araya giren kapı, duvar veya herhangi bir engeli daha iyi aşabilmesi için şekillendirilmesi prensibini temel alıyor, daha çok 5GHz bandında faydasını görüyorsunuz, Beamforming ile desteklenmiş ve desteklenmemiş 5GHz yayınlarında menzil anlamında hatrı sayılır fark olduğunu gördüm incelediğim ağ ürünleri çerçevesinde, kapatıp açılabilen bir şey değil, otomatik olarak devrede Beamforming.

TP-Link’e özel nitelikleri de var bu cihazların, ilki Homecare. Temeli Trend Micro’ya dayanan Homecare, zararlı yazılım ve virüslere karşı güvenlik sağlayan ve evebeyn kontrolü sağlayabileceğiniz bir eklenti, üzerindeki işlemcinin görev yaptığı konulardan biri bu.

ART, açılımı Adaptive Routing Technology, bu da tek bir SSID, yani ağ adı ile bağlantı kes, ona bağlan, buna bağlan derdini ortadan kaldıran otomatik yayın, bant ve erişimi noktası yönlendirme sisteminin TP-Link’teki adı. Etrafta aynı bandı kullanan çok sayıda cihaz varsa daha az kullanılan bantlara geçiyor, sinyal çatışmasından mütevellit kayıpları ve paraziti azaltıyor.

Kurulum. TP-Link Deco adında mobil bir uygulaması var, Android ve iOS destekli. Uygulamayı kullanmak için aktif internet bağlantısına ve bir üyeliğe ihtiyacınız var. Üyeliği girdikten sonra görseller ışığında, gerçi metinlerin Türkçe olmasını isterdim, kurulumu yapıyorsunuz. Aynı şeyleri diğer Deco’ları da ağa eklemek için teker teker yapmanız gerek, bu süreçte arada bir hata verdiler, ağa ekleyemedim Deco’ları ama birkaç defa denedikten sonra kurulumu tamamlayabildim. Deco’ların yerleşimi vs. derken yarım saat civarı sürdü kurulum.

Sade ve kullanışlı bir mobil arayüzü var. Konumlarıyla Deco’ların durumlarını gözlemleyebiliyor, yeniden başlatabiliyorsunuz. Wi-Fi ayarlarından temel ayarları değiştirebiliyor, misafir Wi-Fi açabiliyor, Speed Test tabanlı hız testiyle internet hızını sınayabiliyorsunuz, salonda koltuğumda rahat rahat otururken “internet mi yavaş” diye merak ettiğimde kullandığım bir şey oldu. İstemediğiniz bağlantıları kara listeye alabiliyor, Deco’yu güncelleyebiliyor, QoS ile de ağın data akışı önceliğini belirleyebiliyorsunuz lakin ben mesela standart ve oyun modu arasında bir fark göremedim, ikisinde de internet bağlantımın el verdiği ölçüde hız alabildim.

Evebeyn ayarlarında çocuk, genç ve yetişkin ana başlıklarıyla olmak üzere filtre profilleri belirlemek mümkün. Yetişkin içerikleri, kumar, sosyal medya, indirme siteleri, ücretli siteler gibi başlıklar altında Trend Micro’nun veri tabanından faydalanan filtre başlıkları var, direkt site veya anahtar kelimeler de girebiliyorsunuz yasaklamak için. Süre anlamında kısıtlamak için hafta içi, hafta sonu ve saat bazında kullanım süresi belirlenebiliyor, istendiği vakit de bu profilleri devreden çıkarabiliyor, tekrar devreye alabiliyorsunuz.

Hız dedik, kağıt üstündeki verilerle başlayalım. 2.4GHz bandı için 400Mbit/saniye, 5GHz bandı için 867Mbit/saniyeye kadar hız destekli. Testlerde HP Omen dizüstü ve Intel AC 7265, 867Mbit/saniyeye kadar destekli Wi-Fi modülünü kullandım. Deco’ların bir tanesiyle ve üçüyle aynı odada 5GHz bandında 34-35MB/saniyeye kadar çıkabildim. Araya 2-3 duvar koyunca, 75 metre karelik evimin bir ucundan diğer ucuna 2.4GHz bandında 18MB/saniyeye kadar çıktı aktarım hızı. Bir detaya da dikkat çekmek istiyorum, cihaz çift bant yayın yapıyor sonuçta, normalde ayrı ayrı 2.4GHz ve 5GHz bandı yayın görmemiz gerek ama yok,
Deco bunları bir ad, bir SSID altında topluyor, siz cihazınızla 5GHz yayınının sınırları ötesine geçince otomatik) olarak ve en önemlisi bağlantı kesilmeden, tekrar bağlantı kes ver zahmetine gerek kalmadan 2.4GHz bandına aktarılıyorsunuz.

Menzil anlamında 420 metre kareye kadar destek verilmiş, tabii bu bir fabrika verisi, evin duvarlarının kalınlığı, evdeki elektronik aletler, sinyal yayan her türlü cihaz bu menzili etkiliyor. Ben tek bir Deco ile 75 metre karelik evimin bir ucundan diğer ucuna dizüstüm ile rahatlıkla bağlanabildim, takılmadan, duraksamadan NAS’ımdan FHD video stream edebildim. Telefonlar zayıf Wi-Fi modülleri yüzünden, dizüstülere göre doğal olarak biraz daha zorlanabiliyorlar ama bu hesapla, en kötü 250 metre karenin üzerinde bir alanda verim alabilirsiniz, 420 metre kareye kadar yolu var. İsterseniz bu ağ kurulumuna ekstra 7 tane daha Deco bağlayabiliyorsunuz, alanı iyice genişletebiliyorsunuz.

3 modül, ne kadar yakar bunlar diye düşünebilirsiniz, gateway yani ağ geçidi görevi göreni 5.5W civarı, diğer modüller de 4W civarı güç tüketiyor. Kullandığım yaklaşık 1 aylık süreçte de internet kesilmesinden dolayı bir defa mobil arayüzünden tekrar başlattım Deco’ları, bu kadar.

TP-Link Deco M5. Boyutları minimal, tasarımı hoş, tek SSID’de 2.4 ve 5GHz bandını barındırmasıyla, burada çekmedi, bağlantı kes tekrar bağlan, hız lazım 5GHz yayına bağlan zahmetini ortadan kaldıran, kolaylık sağlayan bir router sistemi. Benim gibi 75 metre karelik bir ev sahibi için gereksiz, mesela ben Archer VR2600 ile işimi fazlasıyla hallediyorum bu evde, tek katta 250 metre kare üstü, dubleks daire veya bir villa sahibiyseniz işte o zaman tavsiye edebileceğim bir çözüm. Eleştiri baabında 5GHz bandında açıkçası daha yüksek bir hız beklerdim, kullandığım dizüstüdeki Wi-Fi modülü 70-80MB/saniyeye kadar destekliyor zira, RE450’de Deco’daki o otomatik yetenekler ve kolaylık yok ama daha hızlı. Bir yandan şunu da söylemek gerek, kullandığınız kablosuz cihazlar ne kadar hızlıysa o ölçüde ağ ürünlerinden faydalanabiliyorsunuz, bu işler karşılıklı yani.
Kurulum safhası ve internet kesildiğinde de tekrar aktif hale gelmeleri süreci biraz sancılı, çok can sıkmıyorlar belki ama düzeltilmeliler. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla ülkemiz fiyatlarına erişemedim, lakin benzer donanım ve performansa sahip 350 dolar civarı Asus Lyra ki 2500 liranın üzerinde ülkemiz fiyatı, TP-Link Deco M5’in fiyatı ise 250 dolar civarında, yani %35 civarı kadar daha uygun fiyatlı, ülkemizde de fiyatı aynı ölçüde uygun olacaktır diye düşünüyorum. Yurtdışı için de, ülkemiz için de en uygun fiyatlı, büyük dosyalar taşımak için değil de internet bağlantısını her yere yaymak, bir üstü video akışı sağlamak isteyenlere, büyük evleri kapsama altına almayı hedefleyen Home Mesh Wi-Fi sistemi TP-Link Deco M5’i rahatlıkla tavsiye edebilirim.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim