Anlık Bildirim

Hava kirliliği insan zekâsını doğrudan ilgilendiriyor

Yüksek seviyede hava kirliliğine maruz kalan insanlarda ilişkili hastalıkların yanı sıra zekâ kaybı da ortaya çıkıyor. Çin’de yapılan testler bu tehlikeyi ortaya çıkardı.

İnsanoğlunun hem doğaya hem de kendisine zarar verdiği en büyük etkilerinden birisi şüphesiz hava kirliliği. Sorumsuzca yapılan yakıt kullanımı bunun en büyük sebebi. Ne var ki hava kirliliği zekamıza da etki ediyor.

Geri gidiyor

Yapılan bir araştırma yüksek hava kirliliği oranlarının insan zekâsına olumsuz etkisi olduğunu gösterdi. Çin’de 2010-2014 yıllar arasında yaklaşık 20 bin kişi ile yapılan testler sonucunda elde edilen bulgular insanlığı bekleyen tehlikeyi de gözler önüne serdi.

Araştırmaya göre hava kirliliği özellikle aritmetik ve dil örneğini konusunda etkisini gösteriyor. Belirli bir süre kirli havayı soluyan kişilerde, zehirli maddelerin etkisiyle yukarıdaki konularda yaklaşık bir yıllık eğitim kaybı yaşanıyor. Yani kişiler öğrenim konusunda bir yıl geriye gidiyor.

Diğer taraftan 64 yaş üzeri kişilerde özellikle eğitim seviyesi biraz daha düşükse yaşanan kayıplar çok daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu durumda birkaç yıllık bir eğitim kaybı söz konusu.

Elbette konu sadece Çin’de geçerli değil. Dünya nüfusunun yüzde 95’inin ciddi bir hava kirliliğine maruz kaldığı belirtiliyor. Yani hiç kimse güvende değil. Dünya Sağlık Örgütü her yıl 4.2 milyon insanın hava kirliliği ile ilgili hastalıklardan öldüğünü belirtiyor.

Görüldüğü üzere hava kirliliği ile tetiklenen hastalıkların dışında zekâyı da etkileyen olumsuzluklar yaşanıyor. Günden güne daha da artan kirlilik oranlarına karşı hem birey olarak hem de toplum olarak hareket etmek şart. Ne var ki kapıya dayanan bir problem olmadığı sürece insanoğlunun harekete geçmediği de bir gerçek.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim