Anlık Bildirim

AMD 790GX yonga setiyle entegre grafik performansında çıtayı yükseltiyor

AMD'nin yeni yonga seti 790GX için geri sayım başladı. ATi'nin satın alınması ile birlikte yonga seti hazırlayabilme yeteneği de kazanan AMD, entegre grafik işlemcili yeni çözümleriyle çıtayı bir adım daha yukarı taşımayı hedefliyor. Geçtiğimiz sene Şubat ayı içerisinde duyurduğu 690G yonga setliyle yapmayı planladığı atılımlar konusunda ilk sinayli veren firma, 1 milyondan fazla 690G yonga seti satarak elde ettiği başarıyı rakamlara yansıtmayı da başarmıştı. 690G'den sonra çalışmalarına hız kazandıran firma geçtiğimiz Mart ayında Hannover'de gerçekleştirilen Cebit fuarı ile birlikte merakla beklenen 780G yonga setinin global lansmanını yaparak entegre grafik işlemcili yonga seti pazarında liderliği hedeflediğini açıkça ortaya koymuş ve rakiplerine göz dağı vermekten de geri kalmamıştı.

AMD'nin kendi işlemcilerine yönelik olarak yeni yonga setleri hazırladığı için ar-ge çalışmaları sırasında önemli bir avantaja sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün. Öte yandan firmanın bu avantajına ATi'nin grafik işlemci üretimindeki tecrübesi de eklenince ortaya iddialı çözümlerin çıkması zaten kaçınılmazdı. AMD, ATi'nin satın alınmasını takip eden süreçte geliştirdiği en iddialı yonga setini (entegre grafik işlemcili)önümüzdeki günlerde duyurmaya hazırlanıyor. 790GX olarak tanımlanan yeni yonga seti geliştirilmiş entegre grafik işlemcisinin yanı sıra farklılık yaratan yeni teknolojilere ve performans meraklılarının ihtiyaçlarını karşılayacak detaylara da sahip olacak. Dilerseniz 790GX ile ilgili ortaya çıkan resmi dökümanları masaya yatıralım ve yeni yonga setini yakından tanımaya çalışalım.

AMD, 790GX yonga setini yazı içerisinde de belirttiğimiz 5 temel başlıkta özetliyor.

AMD'nin 790GX yonga seti yine yeni olan SB750 yongası ile birlikte kullanıma sunulacak. 780G'den farklı olarak yeni yonga setiyle daha güçlü bir entegre grafik işlemcisi kullanıma sunulacak. Bilindiği üzere 780G üzerinde Radeon HD 3200 kod adını taşıyan ve DirectX 10 desteği sunan entegre grafik işlemci kullanılıyordu. 790GX'de kullanılacak Radeon HD 3300 kod adlı entegre grafik işlemcisinin 780G'de kullanılan IGP'ye (entegre grafik işlemci)göre %33 daha performanslı olduğu AMD'nin resmi dökümanlarınca ifade ediliyor. Tabi entegre grafik işlemcili anakart pazarında tatminkar performans sunabildiği ifade edilen HD 3200 IGP'sinden sonra %33 daha yüksek performans sunduğu iddia edilen HD 3300'ün performansı şaşırtıcı olabilir.

Yeni yonga seti dahilinde kullanılacak olan Radoen HD 3300 kod adlı entegre grafik işlemcisi HD 3200'den daha hızlı olmasının yanı sıra SidePort adı verilen yeni bir teknoloji ile desteklenmiş olacak. Aslına bakılırsa bu teknoloji yeni sayılmaz. Zira AMD, SidePorte teknolojisini 780G yonga setiyle birlikte opsiyonel olarak sunmuş fakat anakart üreticileri maliyetlerden ötürü bu teknolojiyi kullanma yoluna açıkçası pek gitmemişlerdi. Fakat son dönemde Gigabyte ve J&W gibi üreticilerin SiderPort destekli 780G anakartlarını duyurduklarını da biliyoruz. Peki bu teknoloji tam olarak nedir? Bilindiği gibi entegre grafik işlemciler bellek ihtiyacını sistem ana belleği üzerinden karşılamaktalar. Fakat SidePort teknolojisiyle birlikte bu durum değişiyor.

AMD 790GX yonga setiyle entegre grafik performansında çıtayı yükseltiyor

790GX'in 780G'den %333 daha yüksek grafik performansı sunduğu, diğer rakiplerinden ise ciddi anlamda daha hızlı olduğu belirtiliyor.

AMD'nin 790GX ile birlikte standartlaşmasını hedeflediği SidePort bellek teknolojisi ile anakartların üzerinde entegre grafik işlemcisinin kullanımına tahsis edilmiş olan dahili bellek yongası bulunuyor. Anakart üreticisinin tercihine göre 64MB/128MB GDDR2/GDDR3 bellek yongaları kullanılarak IGP'nin bellek ihtiyacının karşılanması ve grafik performansının arttırılması hedefleniyor. Bu noktada AMD'nin resmi sunum dosyalarına dönersek SidePort bellek teknolojisiyle grafik performansının %10 artacağı iddia ediliyor. Benzer şekilde önde gelen anakart üreticilerinden Gigabyte da kullanılacak 128MB büyüklüğünde ve 1333MHz'de çalışan entegre DDR3 bellek yongasıyla grafik performansının %10 arttığını gün ışığına çıkan sunum dosyalarında işaret etmişti.

AMD'nin bu ay sonu itibariyle kullanıma sunmaya hazırlandığı yeni yonga seti 790GX'in grafik yetenekleri bunlar ile sınırlı değil elbette. Firmanın, geçtiğimiz sene Kasım ayında anons ettiği 790X çipsetinin yerine konumlandırmayı planladığı 790GX yonga seti Crossfire desteği de sunuyor. PCIe 2.0 standardıyla uyumlu olan 790GX, destek verdiği çift PCIe X16 slotu üzerinden 8x+8x Crossfire kurulumuna olanak tanıyabiliyor. Bu sayede DirectX 10 destekli ve yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma yapabilen entegre grafik işlemcisi ile ihitiyaç sahibi kullanıcıların beklentilerini karşılamayı hedefleyen AMD, ayrıca 790GX ile Crossfire desteği de sunarak yüksek performans meraklılarına göz kırpıyor ve Nvidia'nın nForce 750a SLI başta olmak üzere 780a SLI yonga setine de meydan okuyor.

AMD 790GX yonga setiyle entegre grafik performansında çıtayı yükseltiyor

AMD, 790GX ile birlikte OverDrive yazılımının yeni versiyonunu da kullanıma sunmayı planlıyor.

790GX yonga setini esas alan anakartların önemli bir kısmı muhtemelen ATX form faktörüne sahip olacak. Phenom 9950 Black Edition gibi 140 watt'lık işlemcilere de destek verecek olan 790GX temelli yeni anakartlar, kullanılan yeni güney köprüsü SB750 sayesinde RAID 5 desteği de sunmaya başlayacaklar. AMD'nin resmi sunum dosyalarına geri dönersek eğer firma 790GX'in güçlü bir entegre grafik işlemciye, Crossfire X ve Hybrid Crossfire teknolojileriyle süper ölçeklendirilebilme yeteneğine, çoklu ortam deneyimi için yüksek tanımlı video hızlandırma teknolojisine, OverDrive yazılımının yeni versiyonu ve SB750 köprüsü üzerinden gelişmiş kontrol yapılabilmesine ve Dynamic Power Savigs ile Deep Sleep gibi gelişmiş enerji tasarruf özelliklerine destek vereceğini belirtiyor.

AMD yeni yonga seti ile birlikte hız aşırtma konusunda da ileriye dönük önemli bir adım atmak istiyor. Zira 790GX yonga seti ile birlikte resmi olarak duyurulması beklenen yeni güney köprüsü SB750 ile birlikte Advanced Clock Calibration adı verilen yeni bir teknoloji gündeme gelecek ki bu teknoloji sayesinde Phenom işlemci ailesinin çok daha kolay bir şekilde hız aşırtılabileceği ve daha yüksek saat hızlarına daha zahmetsiz bir şekilde çıkılabileceği iddia ediliyor. Öte yandan OverDrive yazılımının yine önümüzdeki günlerde kullanıma sunulacak 2.1.2 sürüm numaralı yeni versiyonu ile birlikte kullanıcılar 790GX yonga setinin entegre grafik işlemcisini ve SidePort teknolojisi çerçevesinde kullanılan entegre belleğin çalışma frekansını da kontrol edebilecekler.

AMD 790GX yonga setiyle entegre grafik performansında çıtayı yükseltiyor

790GX yonga setli anakartı ortaya çıkan ilk üreticilerden biri Gigabyte oldu.

Şimdi dilerseniz AMD'nin yeni yonga seti 790GX'in sunmayı vaat ettiği grafik performansına da değinelik. Yukarıda da paylaştığımız resmi sunum dosyası dahilinde AMD'nin günümüzün popüler oyunlarından dördü ile karşılaştırmalı testler yaptığını görüyoruz. Crysis, World in Conflict, Unreal Tournament III ve Supreme Commander ile yapılan testlerde 790GX'in sunduğu grafik performansının Intel'in G35 çözümü karşısında karşılaştırılmayacak kadar hızlı olduğu gözlemlenirken rakip Nvidia'nın GeForce 8200'üne de ciddi fark attığını görebilmek mümkün. AMD yeni yonga seti 790GX ile segment dahilinde değinilecek hemen her konuda oldukça iddialı. HTPC ve giriş seviyesi sistemlerin yanı sıra Crossfire desteğiyle performans meraklılarına da hitap eden yonga setinin belirttiğimiz gibi Temmuz sonuna doğru anons edilmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim