Anlık Bildirim

AMD Bobcat işlemcisi ile Fusion'a yönelik ilk adımını mı atacak?

Yeni nesil işlemcilerini bu yılın ikinci yarısında pazara sunmayı hedefleyen AMD'nin asıl planlarını 2008 yılı ekseninde oluşturduğu zaten uzun süredir biliniyordu. Zira firmanın en önemli ikinci adamı olan Henri Richard, Tayvan'da yapılan Computex 2007 yılı fuarında AMD'nin gelecek yıla dönük planları hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Richard'ın yaptığı açıklamalardan altı çizilmesi gereken belkide en önemli gelişme, AMD'nin 2008 yılı ile birlikte ultra taşınabilir bilgisayar (Ultra Mobile Personal Computer - UMPC) pazarına da giriş yapacak olması gösterilebilir.

Son döneme kadar UMPC pazarına yönelik olarak işlemci üreten 3 önemli oyuncu pazarda rekabet ediyordu. Transmeta, Intel ve Via'dan oluşan bu üçlüden Crusoe ve Efficeon serisi işlemcileri ile bildiğimiz ve özellikle bu pazara yönelik çözümler üzerine odaklanan Transmeta firması, yaşadığı ekonomik sorunlar sebebiyle yarış dışı kalmasının ardından pazar Intel ve Via'nın hakimiyeti altına girmişti. Bu noktada Intel'in düşük güç tüketimine sahip tek ve çift çekirdekli işlemcilerine karşı C3 serisi işlemcileri ile rekabet edemeyen Via'nın da kısmen devre dışı kalması ile pazar tamamen "Chipzilla" Intel'in kontrolü altına girmişti. 9 ve 15 watt'lık çift çekirdekli, 5.5 watt'lık tek çekirdekli işlemcileriyle pazara kontrol eden Intel'in bu durumunu fark eden AMD, rakibini tek kaldığı pazarda sıkıntıdan kurtarmak istemiş olacak ki Henri Richard'ın açıklmasına göre, AMD gelecek yıl UMPC pazarına sıkı bir şekilde girmeye hazırlanıyor.

AMD'nin yeni mobil işlemcisi Griffin

Mobil çözümlerin ve taşınabilir donanımların son derece önem kazandığı ve kazanmaya devam edeceği sektörde, AMD'nin UMPC pazarına yönelik olarak kayıtsız kalması zaten beklenemezdi. Bu yönde adım atmaya hazırlanan AMD'nin gelecek yıl UMPC odaklı hazırlanması beklenen ve kod adı Bobcat olan işlemcilerini UMPC pazarına sunması bekleniyor. Intel'in 5,5/9/15 watt'lık ısıl güç tüketimine sahip işlemcilerinin yanı sıra AMD'nin güncel tek çekirdekli Turion64 işlemcileri 24 watt, çift çekirdekli Turion64 X2 işlemcileri ise 31 watt+ ısıl güç tüketimine sahipler. Tabii bunun yanında bizim de haberini verdiğimiz üzere AMD'nin geçtiğimiz günlerde sadece 9 watt'lık ısıl güç tüketimine sahip olan Sempron 2100+ işlemcisini duyurduğunu da unutmayalım. Ayrıca AMD'nin devreye sokacağı yeni nesil mikroişlemci mimarisi ile ısıl güç tasarımını (TDP) biraz daha geliştireceğini de unutmamak gerek.

AMD'nin üst düzey yöneticisi Henri Richard, firmanın Bobcat işlemcisine yönelik olarak çok fazla detay vermiş değil fakat işlemciye yönelilk olarak şimdiden birçok spekülasyon tartışılmaya başlandı bile. Tek veya çift çekirdekli olup olmayacağı şu an için belirsiz olan Bobcat işlemcisine yönelik olarak firmanın system-on-chip (SoC) formunu da gündeme alabileceği belirtiliyor. Eğer AMD bu yolu tercih ederse yonga üzerine büyük bir ihtimalle grafik işlemci (GPU) eklenmesi de gündeme gelecektir ki bu gerçekleşirse ATi'yi aldıktan sonra AMD'nin en önemli projemiz diye açıklamalarda bulunduğu Fusion teknolojisine yönelik olarak ilk somut adım da atılmış olacak. AMD, yaptığı açıklama ve verdiği beyanatlar ile son derece iddialı. Dileğimiz en kısa süre içerisinde firmanın somut adımlarını da görebilmekten yana. Yılın ikinci yarısı ve gelecek yıl rekabet dozu yüksek günlere de gebe olabilir. Merakla bekliyoruz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim