Anlık Bildirim

AMD' den çift çekirdek serisi X2' ye ucuz çözüm - AthlonX2 3800+

Çift çekirdek kavramı, ilk olarak intel' in Pentium4 çekirdeğinde sanal olarak kullanıdığı Hyper-Threading ile son kullanıcı ve oyuncuların kullanımına sunuldu. Amaç, sanal olarak oluşturulan ikinci bir işlemci ile işletim sistemi altında çalışan programların bu iki farklı çekirdekte paylaştırılarak performans arttırmak. Tabi ortada gerçek anlamda ikinci bir işlemci olmadığı için çoğu uygulamada bu özellik herhangi bi performans artışı sağlamadı. Fakat bu özelliği destekleyen programlardaki özel optimizasyonlar ufak ta olsa HT' nin gerçek amacını son kullanıcıya gösterme imkanı buldu.

Daha sonra, normal masaüstü işlemcilere gerçek anlamda çift işlemci gerekliliği doğdu. Server tabanlı işlemciler de zaten daha önce kullanılmakta olan bu teknolojiyi, ilk olarak intel Pentium4 D serisi adı ile çıkardı. Performans olarak AMD' nin gerisinde kalan ve 64 bit desteiğine çok geç cevap veren intel (intel' e göre 64-bit' in henüz zamanı gelmemişti ve bu yüzden zamanı gelince çıkardıklarını iddia edyolardı), D serisi ile AMD' den bir adım öne geçmek istemişti. Gerçek anlamda, tek çekirdekte 2 ayrı işlemci, mantık olarak düşünüldüğünde neler yapılabileceğini çok güzel ortaya koyuyor aslında. Örneğin, işletim sistemi altında, tamamen işlemci ağırlıklı bir algoritma programı bir çekirdeği sömürürken, siz diğer tarafta ikinci çekirdeğiniz ile sanki hiç birşey olmuyormuş gibi oyununuzu oynayabiliyorsunuz.

İşte bu kadar önemli bir teknoloji olan çift çekirdek te, AMD' nin cevabı AthlonX2 adını taşıyan işlemciler oldu. İki çekirdek doğal olarak 2 kat fazla transistör ve önbellek anlamına geldiği için doğal olarak maliyet artıyor ve buda doğal olarak son kullanıcıya yansıyor. Öyleki, iki adet 2400MHz hızında çekirdek taşıyan ve toplam 2Mb önbelleği bulunan AthlonX2 4800+, 1000 doların üzerinde bir fiyata sahip. 2200MHz hızındaki çekirdeklere ve toplam 1Mb önbelleğe sahip olan AthlonX2 4200+ ise 600 dolar gibi bir fiyat ile satışta. Olayı bu yönden incelediğimiz zaman, yıllardır intel' e göre düşük fiyata daha yüksek perfomans sunması ile ünlenen AMD işlemciler, çift çekirdek söz konusu olunca piyasadaki en pahalı işlemciler oldular (Penitum D serisi ile karşılaştırınca). AMD' de bunu fark etmiş olacak ki, X2 serisine 2GHz hızında iki çekirdek ve toplam 1Mb önbellek taşıyan AthlonX2 3800+' ı ekledi. 154 milyon transistor içeren 3800+, 0.9mm SOI (Silicon-on-Insulator) teknolojisi ile üretilmekte ve 110W güç ihtiyacı olan abisi 4800+' a karşılık sadece 85W güç tüketmekte. İşlemciyi hemen overclock olarak düşünenler için söyleyelim, yine çarpan kilitli geliyor ve sadece sistem bus hızı ile overclock yapmak zorundasınız.

AthlonX2 3800+' ün performans değerlendirmesi için, karşısına intel D serisinin en düşük üyesini koymuş Trusted Reviews . Yaklaşık 320 dolar gibi bir fiyata sahip olan PentiumD 820 (2.8GHz ve 1Mb önbellek), 2 GHz ve 1 Mb önbellekli 480 dolarlık AthlonX2 3800+ karşısında saat ve önbellek avantajını nasıl kullanmış, testlerde görebiliriz.


Önbellek avantajı grafik performansını olumlu yönde etkiliyor

Aradaki 150 dolarlık fiyat farkını göz önünde bulundurunca AthlonX2 3800+, beklendiği performans olarak çoğu yerde D820' nin önünde. Dikkat edilmesi gereken bir nokta, PC Mark 2004' ün grafik testinde D820' nin önde olması. Fazla önbelleğin avantajı burada ortaya çıkmış gibi. Ayrıca tamamen çift çekirdekli işlemcilerin avantajlarını kullananan ve buna yönelik bir uygulama olan POV-Ray' de hem çift işlemci modu hemde tek işlemci modunda AthlonX2 önde. Zaten test sonuçlarına baktığınız zaman, iki işlemcili modda neredeyse 2 kata çıkan performans, bu uygulamanın çift çekirdeği ne derece verimli kullanabildiğini kanıtlıyor.

Sonuç olarak, AMD' nin düşük modeller ile intel' in giriş seviyesi çift çekirdekli işlemcilerini fiyat olarak yakalamaya çalışmasının bir sonucu olan AthlonX2 3800+, hala 150 dolar daha pahalı olduğu D820' den açık olarak hızlı. Aradaki fiyat farkına değer mi, yada hangisi sizin için daha iyi bir seçim buna kendiniz karar vermelisiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim