Anlık Bildirim

AMD R600, R610 ve R630 ile RD790 hakkında yeni bilgiler

AMD(ATi) R600, R610 ve R630

Nvidia'nın DirectX 10 destekli yeni nesil grafik işlemcileri yaklaşık 2 ay önce piyasaya sürülmesine rağmen, AMD(ATi)'den bu konuda hala somut bir adım gelebilmiş değil. Zira geçtiğimiz günlerde sadece testleri yayınlamak için kurulduğu düşünülen bir site üzerinden ATi R600'e yönelik test sonuçlarının açıklanması, kullanıcıları heyecanlandırmış fakat daha sonra gelen haberlerde, AMD'nin lansman tarihini Ocak ayının sonundan Mart ayına kaydırdığı ifade edilmiş, bununda bazı sorunlar sebebiyle gerçekleştiği belirtilmişti. Las Vegas'da devam eden Tüketici Elektroniği Fuarı 2007'de gün yüzüne çıkacağı söylentileri çıkan ama hala görünmeyen ATi R600'e yönelik olarak artık kesin gözüyle bakılmaya başlanan bazı detaylar belirginleşmeye başladı. Son gelen bilgilere göre AMD(ATi) Şubat ayı içerisinde yeni grafik işlemcisini üretime hazır hale getirip (28 Şubat'ta ilk örneklerin dağıtılması bekleniyor) Mart ayında yapılacak Cebit fuarında duyurması , takip eden günlerde de R600 tabanlı ekran kartlarının marketlerdeki yerlerini almaları bekleniyor.

Radeon X1950 serisinin yakaladığı ciddi başarıyı devam ettirmek isteyen ATi, uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı R600'ü gerçekten titizlikle hazırladığı belirtiliyor. Karta ait teknik spesifikasyonlara yönelik olarak firma, resmi bir açıklama yapmasa da, R600'ün GDDR3 ve GDDR4 bellek tipi kullanan modellerinin olacağı biliniyor. R600'ün GDDR3 bellek kullanan modelinin şu an için revizyon A12 tasarımında olduğu (çıkan testlerde kullanıldığı düşünülen kart ta A12 revizyonu olabilir) R600'ün final sürümünün ise revizyon A13 olabileceği ifade ediliyor. AMD(ATi)'nin yeni nesil grafik işlemcisi R600'ün GDDR4 bellek kullanan modeline dair ise başta saat hızları olmak üzere henüz pek detaylı bilgiler bulunması bile, bellek saat hızı olarak firmanın bir sürpriz yapabileceği de çıkan söylentiler arasında.

R600 dışında, firmanın R600'ü baz alması beklenen ve daha düşük performanslı olacak modellerine dair de bazı bilgiler çıkmaya başladı. Daha önce ATi, en yüksek performanslı grafik işlemcisini çıkarır, gpu'ya performansı ile paralel isimler verirdi. Örneğin firmanın şu an satılmakta olan en yüksek performanslı grafik işlemcisi olan ve X1950XTX'de kullanılan gpu, R580+ ismini taşırken daha düşük performanslı model olan örneğin X1950 Pro'nun çekirdeği RV570 ismini taşımakta. İşte bu uygulama da yeni nesil grafik işlemcileri ile birlikte değişerek Nvidia'nın sistemine paralel olacak bir isimlendirme sistemine geçilecek gibi. Zira R600'den türetilmiş daha düşük performanslı grafik işlemcilerin R610 ve R630 isimlerini taşıması bekleniyor. Bilindiği gibi Nvidia, şu an piyasada satılmakta olan en güçlü grafik işlemci olan G80'nin daha düşük modelleri olması beklenen G84 be G86'yı Mart ayında Cebit fuarında lanse etmeyi hedefliyor. ATi'nin yeni nesil en performanslı grafik işlemcisi R600'ün yanında, R610'nun giriş seviyesi ekran kartlarına, R630'un ise orta segmentte yer alan kartlara can vermesi planlanıyor.

AMD'nin Üzerinde Çalıştığı En İddialı Yonga Seti: RD790

AMD'nin ATi'yi bünyesine katmasının belkide en önemli nedenlerinden biri de firmanın yonga seti konusunda ciddi çalışmalar yapması ve başarılı modeller ortaya koyabilmesiydi. Zira işlemci konusunda Intel ile arayı kapatan hatta Athlon64 işlemcileri ile son döneme kadar gerek fiyat gerekse de performans olarak liderlik koltuğunda oturan AMD'nin belkide en büyük eksikliği yonga seti konusundaydı. Intel'in kendi işlemcileri için kendi yonga setlerini üretebilmesi, hatta kendi işlemcilerine yönelik en iyi yonga setlerini üretmesi firmanın çözümlerini daha da çekici hala getiriyordu. Aradaki bu açığı kapatma konusunda kararlı olan AMD, ATi'nin nimetlerinden biri olan yonga seti deneyimini sonunda kendi çözümlerine aktarmak üzere. Firmanın şu an için üzerinde çalıştığı birçok yeni yonga seti bulunmakta. Bu yonga setleri içinde en iddialısı olan RD790'a ait yeni detaylar belli olmaya başladı.

AMD R600, R610 ve R630 ile RD790 hakkında yeni bilgiler

AMD'nin RD790 yonga setinin iki farklı modelinin duyurulması bekleniyor. Firmanın üzerinde çalıştığı yeni nesil K8L mimarisine sahip işlemciler için hazırlanan yeni yonga setinin kod adı Mako ve Wahoo olan iki farklı modeli bulunmakta. Bu iki yonga seti arasındaki temel farklılık destek verecekleri soket tipi ve platform yapıları. Zira RD790 "Mako" yonga seti firmanın soket AM2+ formunda olacak yeni nesil Star işlemcileri destekleyecek. Yonga setini RD790 "Wahoo" dan ayıran en önemli fark, yonga setinin tek işlemci desteğine sahip olması. Geriye dönük olarak AM2 soket formuna sahip işlemcileri de destekleyecek olan RD790 "Mako" yine AMD'nin güncel güney köprüsü olan SB600'ün biraz daha güncellenmiş versiyonuna sahip olması bekleniyor. DDR2-1066MHz bellek desteği vermesi beklenen yeni yonga seti 2.jenerasyon PCIe 2.0 desteğine de sahip.

AMD R600, R610 ve R630 ile RD790 hakkında yeni bilgiler

AMD'nin diğer RD790 yonga seti "Wahoo" ise Mako'dan farklı olarka soket 1207+ formatında hazırlanan yeni nesil Agena FX işlemcilerini destekleyecek. Yeni yonga setinin en önemli özelliği sahip olduğu çift işlemci desteği ile AMD Quad-FX platformuna can verecek olması. Zira bilindği gibi AMD'nin hali hazırdaki Quad-FX platformu bir noktada rakibi olan Nvidia'nın çözümü olan nForce 680a SLI yonga setinden gücünü alıyor. Benzer şekilde SB600 güney köprüsüne sahip olacak RD790 "Wahoo" üzerinde yer alacak PCIe slotları da 2.jenerasyon olacak. Bu noktada Wahoo ve Mako'yu ayıran en önemli farklılıklardan biri de sahip olacakları PCIe hatlarının konfigürasyon şekilleri olacak.HyperTransport 3.0 desteğine de sahip olacak yeni yonga setlerinin işlemci ve PCIe konfigürasyonları dışında kalan özelliklerinin birçoğunun da ortak olması bekleniyor. Yonga setleri hakkında detaylı bilgileri haberde verdiğimiz teknik özellik grafiklerinde bulabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim