Anlık Bildirim

AMD'nin 2008 kreasyonu; Hangi Phenom modeli ne zaman geliyor

Intel'in 27 Temmuz 2006 ile birlikte yeni nesil Core mimarisini esas alan Core 2 Duo işlemci ailesini duyurması ve liderlik koltuğunu rakibinden geri almasından sonra gözler AMD cephesine çevrilmişti. Sektör ve kullanıcılar AMD'nin ezeli rakibi Intel'in iddialı hamlesine nasıl bir yanıt vereceğini merak ediyordu. 27 Temmuz 2006'dan 19 Kasım 2007 tarihine kadar geçen ve 1,5 yılı bulan süre zarfında pek çok gelişme yaşandı, AMD ve yeni nesil işlemcileri hakkında ortaya sayısız iddia atıldı ki zaten dikkate alınması ve üzerinde konuşulup düşünülmesi gereken noktaları da dünya ile eş zamanlı olarak sizler ile paylaştık. ATi ile entegrasyon sürecinin tamamlanmasının ardından AMD, Kasım ayı içerisinde Spider platformunu ve Phenom işlemcilerini duyurmasına duyurdu ama üç temel bacağı olan platformun en azından ilk aşamada zayıf kalan halkası yeni nesil Phenom işlemciler oldu.

AMD'nin yeni nesil işlemcileri ile ilgili olarak bazı sorunlar yaşadığı geride bıraktığımız yaz aylarında ortaya atılan iddia ve söylentiler ile aslına bakılırsa ilk sinyallerini vermişti. Sektör içinde yer alan pek çok uzman, AMD'nin yeni nesil K10 mimarisinde özellikle saat hızlarını arttırma konusunda sıkıntılar yaşadığını ve sürekli yeni çekirdek revizyonları üzerinde çalışarak yaşanan sorunları aşmaya gayret gösterdiğini belirtiyorlardı. Son olarak piyasaya giriş yapan B2 revizyon çekirdek kullanan işlemciler ile AMD'nin saat hızı sorununu aştığını ve 3GHz'i görebileceği dile getirilmiş ve firma bazı etkinliklerinde 3GHz'de çalışan işlemci demolarını da sergilemişti. Açıkçası firma belki saat hızı sorununu çözmüştü ama ortaya bu sefer daha önemli ve büyük bir sorun çıkmıştı. Bilindiği üzere AMD'nin piyasaya sürdüğü B2 revizyonlu işlemcilerinde ortaya çıkan sorun ve çözümü için atılan BIOS güncellemesi olumsuzlukları da beraberinde getirmişti.

AMD'nin dört çekirdekli Phenom 9000 serisi için güncel takvimi

AMD'nin yeni nesil işlemci mimarisi dahilinde yer alan ve çekirdekler arası kullanıma açık olan paylaşımlı L3 bellek üzerinde yer alan ve TLB olarak adlandırılan birim üzerinde var olan sorun (errata 298) ciddi yük altında sistemin asılı kalmasına neden olurken sorunu çözebilmek için yapılan BIOS güncellemesi ise mimaride kilit rol oynayan L3 bellek yapılanmasını adeta pasifize ediyor ve işlemci performansının uygulamasına göre değişmekle birlikte %20+ oranında düşmesine neden oluyordu. AMD durumun daha çok sunucu tarafından sorun teşkil edebileceğini belirtirken yeni revizyon işlemci hazırlıklarına da başlamış durumda. Son olarak sorunlu B2 revizyonunu kullanan Phenom 9600 Black Edition işlemcisini piyasaya süren AMD, asıl hamlesini ise gelecek yılın ikinci çeyreğinde yapmaya hazırlanıyor. Mevcut sorundan arındırılmış B3 revizyonlu işlemcilerini 2008'in ikinci çeyreğinde çıkarmayı planlayan AMD'nin yol haritasına birlikte bakalım.

Açıkçası gelecek yıl ile ilgili yaşanması muhtemel gelişmeleri göz önüne aldığımızda AMD'nin hem kendi hemde rakibi Intel ile mücadele etmek durumunda olduğunu görüyoruz. Zira 45nm üretim sürecine geçen ve çift çekirdekli E8000 serisi işlemcilerini yaklaşık 1 ay içerisinde yine 45nm üretim sürecine sahip dört çekirdekli Q9000 serisi işlemcilerini de gelecek yılın ilk çeyreği içerisinde anons edecek olan Intel'e karşı AMD, hem işlemci revizyon güncellemesini halledecek, hemde dört çekirdekli işlemcilerinin yanı sıra üç ve çift çekirdekli işlemcilerini de hazırlamak durumunda. Üstelik firma bir yandanda 45nm üretim sürecine geçiş için belirlediği takvime de ayak uydurmak durumunda. AMD'nin son kullanıcılar için en önemli konulardan biri olan işlemci model ve çeşitliliği açısından planlarına bir göz atmakta fayda var. Zira firma farklı bir yol izleyeceğinin sinyallerini vermeye başladı bile.

Öncelikle bir süre önce verdiğimiz bir haberi hatırlatmakta fayda var. Daha önce B3 revizyonunu kullanan yeni Phenon işlemcilerini gelecek yılın ilk çeyreği içerisinde anons etmesi beklenen AMD'nin yaşanan sorunu düzeltebilmek için zamana ihtiyacı olduğu ve yeni modellerin yılın ikinci çeyreğine muhtemelen Nisan ayına kaldığına hatırlatalım. Bir yandan işlemci ertelemesi yapan diğer yandan ise K8 mimarisini kullanan mevcut Athlon64 X2 işlemcilerini yavaş yavaş devre dışı bırakmaya başlayan AMD ne yapmaya çalışıyor? Öncelikle AMD'nin Phenom 9000 serisi ürün programına yeni eklediği işlemcilerine bir bakalım. AMD, 4 çekirdekli Phenom işlemci ailesine fiyatları ile etkili olabilecek ve bir açıdan Intel'in Core 2 Quad 6600 ile yaptığını gerçekleştirmeyi arzuladığı iki yeni işlemci ekliyor ki bunlar Phenom 9100e ve Phenom 9150e modelleri olacaklar. 1.8GHz'lik saat hızına sahip olan her iki işlemci de 2MB L2 ve 2MB L3 belleğe sahip olacaklar aralarındaki fark ise ilk çeyrekte çıkacak 9100e modeli B2 revizyonunu, ikinci çeyrekte çıkacak olan 9150e modeli ise yeni B3 revizyonunu kullanacak ve her iki işlemci de muhtemelen agresif bir fiyat politikası ile pazara girecekler.

AMD'nin 2008 kreasyonu; Hangi Phenom modeli ne zaman geliyor

AMD'nin üç çekirdekli Phenom 8000 serisi için güncel takvimi

AMD ayrıca Kasım ayında pazara sunduğu ve yukarıda bahsettiğimiz sorundan etkilenen Phenom 9500 ve 9600 modellerini de daha önce belirttiğimiz üzere B3 çekirdek revizyonu ile güncelliyor. 2008'in ikinci çeyreğinde çıkması muhtemel Phenom 9550 ve Phenom 9650 modelleri 9500 ve 9600 modellerinin yerini alacaklar. İşlemciler sırasıyla 2.2GHz ve 2.3GHz'lik saat hızlarına ve 2MB L2 / 2MB L3 belleğe sahip olacaklar. İkinci çeyrek için bahsi geçen son iki dört çekirdekli işlemci ise Phenom 9000 serisinin performans modelleri olacak 9700 ve 9900 modelleri olacak. B3 revizyonunu kulanan her iki işlemciden 9700 modeli 2.4GHz, 9900 modeli ise 2.6GHz hızında çalışacak. Serinin genele karakteristiğinden ötürü 9700 ve 9900 modelleri de 2MB L2 ve 2MB paylaşımlı L3 belleğe sahip olacaklar. Bu arada tabloda görünmese bile AMD, muhtemelen 2.8GHz'den başlayan hızları ile Phenom FX ailesini de gelecek yılın ikinci çeyreğinden itibaren pazara sunacak.

Hem kullanıcıların hemde endüstrinin açıkçası gözü kulağı Phenom ailesinin 3 çekirdekli modellerini oluşturacak 8000 serisi üzerinde. IBM tarafından daha önce hazırlanan 3 çekirdekli işlemciler olsa bile endüstrinin x86 tabanlı ilk işlemcileri olacak Phenom 8000 serisi de yaşanan son ertelemeden nasibini alarak - iki model haricinde - önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine kalmış durumda. AMD ilk olarak Mart ayında B2 revizyonunu kullanan iki yeni üç çekirdekli işlemciyi kullanıcıların beğenisine sunacak ki bunlar 2.1GHz'lik Phenom 8400 ve 2.3GHz'lik Phenom 8600 modelleri olacak. Her iki işlemci de 1,5MB'lık L2 ve 2MB'lık L3 belleğe sahip olacaklar. Fiyatları ile ciddi bir etki yaratması beklenen ve AMD'nin en önemli kozu olarak görülen 3 çekirdekli Phenom işlemcileri için firmanın atılımları Mart ayından sonra yılın Q2 döneminde yani ikinci çeyreğinde de devam edecek.

Nisan ayından itibaren ilk olarak B2 revizyonlu Phenom 8400 ve Phenom 8600 modellerini B3 çekirdek revizyonu ile güncelleyerek 8450 ve 8650 modellerini duyuracak olan AMD hemen ardındansa Phenom 9700 modelinin 3 çekirdekli kardeşi olan Phenom 8700 modelini devreye sokacak. Bu arada AMD'nin yılın ikinci çeyreği ile ilgili olarak yeni nesil K10 mimarisini esas alan çift çekirdekli Athlon 6000 ailesini hazırladığını da belirtelim. Ayrıca 45 watt'lık güç tüketimine sahip olan Athlon 4000 serisi yeni işlemciler de hala iş hattında gözüküyor. Şimdilik rahat ve keyfi yerinde gözüken Intel, işlemci dünyasının can damarı olan ve efsanevi Bell laboratuvarları tarafından 1947 yılında geliştirilen Transistör teknolojisinin 60. yıl dönümünü büyük bir çoşku ile kutlarken yoğun bir mesai döneminde olan AMD ile arasındaki rekabet için yeni vizyon tarihi gelecek yılın ikinci çeyreği olarak ifade ediliyor, bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim