Anlık Bildirim

AMD'nin ATI'yi alma süreci tamamlandı, CPU/GPU bir arada "Fusion" platformu hakkında detaylar...

AMD'nin ATI'yi alma süreci son detaylarında çözüme kavuşturulmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta tamamlandı. Bu birleşmenin ilk etkisini http://ati.amd.com adresini ziyaret ederek görebilirsiniz. www.ati.com alan adı altında yer alan ATI'nin resmi sitesi, artık www.amd.com'un bir parçası halini aldı. Tasarımı elden geçirilerek AMD'nin renklerine uygun hale getirilen sitede ilk göze çarpan AMD işlemcilerin ekran kartlarından daha ön planda yer alıyor olmaları.

Tabii birleşmenin tamamlanması ardından gelişmeler sadece WEB sitesindeki bir kaç değişiklikle sınırlı değil, AMD'nin "Fusion" ismini taşıyan CPU ve GPU'nun birleştirilmesinin planlandığı yeni platformuyla ilgili detaylar da genel hatlarıyla su yüzüne çıktılar. AMD'nin 2008 yılının sonlarına doğru tamamlanacağını öngördüğü proje, tüketilen güç başına performansta artış, esneklik ve tüketiciye daha uygun fiyatlı sistemlerin sunulabilmesinin önünü açmayı hedefliyor.

Şu an için henüz tasarım aşamasında olan ve detaylardan daha çok genel hatların belirgin olduğu "Fusion" platformunda CPU ve GPU silikon düzeyinde birleştirilip paketlenecek. Yani işlemci satın alırken beraberinde ekran kartını da satın almış olacaksınız. Fusion platformunda ekran kartını oluşturan en önemli bileşen, işlem birimi GPU, işlemci içerisinde yer alırken giriş/çıkış soketleri ve benzeri diğer bileşenlerin anakart üzerindeki çipsette yer alması planlanıyor. Yani Fusion platformuyla uyumlu bir anakart satın aldığınızda üzerinde monitör, TV veya HDTV bağlantıları hazır olarak bulunacaklar. Tek eksik CPU ile birlikte paketlenmiş olan GPU olacak.

AMD, bu platformda PCIe üzerine takılacak harici ekran kartlarına ve fizik kartı gibi 3. parti yardımcı işlemcilere destek vermeyi sürdürüyor. Böylece platform giriş seviyesi sistemlerden üst düzey performans arayan kullanıcılara kadar geniş bir kitleye hitap eder hale geliyor.

AMD, Fusion'ı sadece masa üstü sistemler için değil diz üstü ve sunucu pazarında da kullanmayı planlıyor. Platformun en büyük getirisi olacak güç tüketimi başına performans oranındaki iyileşme, daha uzun pil ömrüne sahip diz üstü bilgisayarlar ve daha az elektrik tüketip daha az ısınan sunucular anlamına geliyor. Ayrıca HTPC'ler de bu yeni platformun nimetlerinden oldukça fazla faydalanacaklar. Entegre grafik kartı çözümünün fiyat avantajı ve düşük güç tüketimi nedeniyle ısınma sorununun büyük ölçüde önüne geçileceğinden dolayı sessiz çalışan sistemlere yol açılacak olması yüksek performansa sahip HTPC'lerin her zamankinden daha küçük tasarlanabilmelerine yardımcı olacak.

Fusion platformu ile ilgili şu an için sadece genel hatlar mevcut. İşlemci içerisinde yer alacak GPU'nun nasıl bir performans sergileyeceği, ihtiyaç duyacağı yüksek bellek band genişliği ve düşük gecikme sürelerinin nasıl karşılanacağı gibi detaylarla ilgili bir bilgi bulunmuyor. Bu bilgiler için biraz daha beklememiz gerekecek.

AMD bu bilgilere ek olarak Fusion platformunun da aynı sunucu pazarına yönelik Torrenza platformundaki gibi oem üreticilerine açık olacağını belirtiyor. Yani bu platform için işlemci veya yardımcı işlemci üretmek isteyen firmalara AMD tarafından tam destek söz konusu. Platformla ilgili teknik ayrıntılar bu firmalarla paylaşılacak, böylece platformun işe özel sistemlerde kullanılmak üzere geliştirilerek ev ve iş yeri dışında diğer sektörlerde de hayat bulması sağlanabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim