Anlık Bildirim

AMD'nin yeni nesil işlemcisi Barcelona'nın ilk test sonuçları

K8 mimarisini esas alan Athlon64 işlemcileri ile rakibi Intel'i ciddi anlamda köşeye sıkıştıran ve liderlik koltuğunu ele geçirmeyi başaran AMD, Intel'in 27 Temmuz 2006 tarihinde piyasaya sürdüğü yeni nesil Core mikroişlemci mimarisini esas alan çift ve dört çekirdekli Core 2 işlemcileri karşısında ikinci plana düşmekten kurtulamadı. AMD'nin Intel'e cevap olarak hazırladığı yeni nesil K10 mimarisini esas alan işlemcileri ise uzun bir bekleyişin ardından bu yılın ikinci yarısı ile birlikte yavaş yavaş kendini göstermeye başlayacak. Firmanın yeni nesil işlemci mimarisi kendini ilk olarak sunucu pazarı için hazırlanan ve kod adı Barcelona olan yeni Opteron işlemcileri ile gösterecek. Bu işlemcilerin ayrıca masaütü platformu için hazırlanan Phenom FX işlemcilerine temel oluşturacağını da ifade edelim.

AMD'nin yeni nesil işlemcileri hakkında daha önce yayınladığımız haberler ile genel ve teknik anlamda önemli olan detayları zaten sizler ile paylaşmıştık. Bugün ise AMD'nin atacağı adımı bekleyen kullanıcılar için ilk büyük gün diyebiliriz. Zira firmanın Barcelona işlemcisine yönelik olarak ilk test sonuçları gün yüzüne çıkmaya başladı. Test sonuçları ortaya çıkan ilk Barcelona işlemcisi bilindiği gibi doğal dört çekirdeğe sahip olarak tasarlandı. Intel'in şu an satılmakta olan dört çekirdekli işlemcileri kabaca çift çekirdekli iki Intel işlemcisinin tek çatı altında buluşturulmasından oluşuyor. Testler de kullanılan Barcelona işlemcisi ise detayları ortaya çıkan 1.6GHz'lik ilk model. Soket 1207 formunda olan işlemci Nvidia'nın nForce Professional 3400 yonga setinin can verdiği bir anakart üzerinde 667MHz'de çalışan 4GB'lık bellek ile testlere dahil edilmiş.

AMD'nin yeni nesil işlemcisi Barcelona'nın ilk test sonuçları

AMD'nin Barcelona işlemcisinin karşısına ise Intel'in yine sunucu odaklı olarka hazırlanan ve Kentsfiled tabanlı olan Xeon X3220 işlemcisi koyulmuş. 2.4GHz frekans değerine sahip olan bu işlemci yine Intel'in Garlow workstation (Intel X38) yoga setinin bulunduğu bir anakart üzerinde 800MHz'de çalışan 4GB'lık bellek ile testlere dahil edilmiş. Gün yüzüne çıkan ilk test sonuçları ise skorları son derece güvenilir bulunan ve endüstrinin kabul ettiği, üretici firmalarında lansman ve demolarında kullandığı Cinebench uygulamasına ait. Açıkçası son kullanıının merak ettiği SuperPi, 3DMark işlemci testleri vb. gibi uygulamalara yönelik olarak en azından şu an için yayınlanmış kabul edilebilir bir test sonucu bulunmuyor. Cinebench testlerine geri dönersek test sonuçlarından önce AMD'nin Barcelona işlemcisinin 1.6GHz, Intel'in Xeon 3220 işlemcisinin ise 2.4GHz'de çalıştığını unutmayalım.

AMD'nin yeni nesil işlemcisi Barcelona'nın ilk test sonuçları

AMD'nin 1.6GHz'lik Barcelona işlemcisi testi 27 saniyede bitirdi.

Yapılan testlerin sonuçlarına göre, Cinebench testi 1.6GHz'lik Barcelona işlemcisi ile 27 saniyede tamamlanırken 2.4GHz'lik Intel Xeon 3220 ile 17 saniyede tamamlandı. Saat hızı açısından Barcelona'dan %50 daha hızlı olan Xeon 3220 Cinebench test sonuçlarına göre de rakibinden yaklaşık %58 daha hızlı. Tabii Barcelona işlemcisinin saat hızı anlamında %50 daha yavaş olduğunu ve yine daha yavaş bellekler ile test edildiğinin de alatını durumu daha objektif değerlendirebilmek adına çizelim. AMD'ye partner firmaların mühendislerinin yaptığı açıklamaya göre test edilen Barcelona işlemcisi firmanın hazırladığı son silikona ait. Yani test sonuçları piyasaya çıkacak olan model için de hemen hemen bu şekilde olacak. Tabii bu noktada AMD'nin Barcelona işlemcisinin çok daha yüksek saat hızlarına sahip olan modellerini üreteceğini de göz ardı etmemek gerek. Gelelim belkide en önemli soru olan işlemcinin piyasaya çıkış tarihine. Her ne kadar AMD, yeni nesil işlemcisinin lansmanınI Temmuz ayı içerisinde yapacak olsa bile işlemcilerin piyasaya giriş yapmalarının Ağustos sonu Eylül başını bulabileceği de vurgulanıyor.

AMD'nin yeni nesil işlemcisi Barcelona'nın ilk test sonuçları

Intel'in 2.4GHz'lik Xeon 3220 işlemcisi testi 17 saniyede bitirdi.

Bu arada Tayvan'da yapılmakta olan Computex fuarına gidebilme şansını yakalayanlar AMD'nin yeni nesil ilk dört çekirdekli işlemcisi olan Barcelona'nın canlı demo tanıtımlarını görebilme şansını da yakalıyorlar. Zira AMD'nin önemli partnerlerinden MSI, Supermicro, TYAN ve Uniwide kendi stantlarında çalışır Barcelona sistemlerini de sergiliyorlar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim