Uygulama ile Aç

Son derece nadir nötron yıldızının bilinmeyenleri ortaya çıktı

NASA’nın IXPE teleskobu, nadir bir pulsarın yaydığı X-ışınlarının aslında yığılma diskinden değil, yıldızdan çıkan yüksek enerjili parçacık rüzgarından kaynaklandığını ortaya koydu.

NASA’nın Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) teleskobu ile yapılan gözlemler, Dünya’dan yaklaşık 4.500 ışık yılı uzaklıktaki bir nötron yıldızının gizemli doğasına ışık tuttu. Bilim insanları, PSR J1023+0038 (J1023) adlı nadir bir ikili yıldız sisteminin yaydığı X-ışınlarının, daha önce sanıldığı gibi yığılma diskinden değil yüksek enerjili parçacık rüzgarlarından kaynaklandığını keşfetti.

J1023 sistemi, saniyede 600 kez olmak üzere dönen olağanüstü hızlı bir nötron yıldızı ve düşük kütleli bir eş yıldızdan oluşuyor. Nötron yıldızı, eşinden madde çekerek çevresinde bir yığılma diski oluşturuyor. Aynı zamanda dönerken kutuplarından güçlü ışınlar saçan bu pulsar (atarca), milisaniye pulsarı olarak sınıflandırılıyor.

Ancak onu daha da özel kılan şey, zaman zaman aktif bir şekilde eş yıldızından madde çekmesi ve ardından pasif duruma geçmesi. Bu özelliğiyle “geçişli milisaniye pulsarları” olarak adlandırılan nadir bir alt sınıfa giriyor. Bugüne kadar sadece üç örneği bulunan bu sınıf, bilim dünyası için adeta bir kozmik laboratuvar işlevi görüyor.

Işınımın kaynağı yığılma diski değil, rüzgar

PSR J1023+0038 ikili sisteminin merkez bölgelerini gösteren bir çizim; pulsarı, iç yığılma diskini ve pulsar rüzgarını içeriyor.

Araştırmanın ise temel sorusu şu oldu: J1023’teki X-ışınları nereden geliyor? Cevap, sadece bu sisteme değil, evrendeki tüm nötron yıldızlarının çevresiyle etkileşimine dair modelleri şekillendirecek önemdeydi.

Bir nötron yıldızı aracılığıyla üretilen deniz feneri etkisi

Yapılan gözlemler bu ışımaların kaynağının pulsarın, eş yıldızdan çektiği maddeyle değil de ışık hızına yakın hızlarda hareket eden parçacıklar, manyetik alanlar ve şok dalgalarıyla oluşan pulsar rüzgarı olduğunu gösterdi. Bu rüzgar, çevredeki yığılma diskine çarpınca güçlü X-ışını yayımı meydana geliyor.

Ayrıca bkz.

NASA, “Sonsuzluk Galaksisi”ni keşfetti: İşte görüntüler

Bu sonucu elde etmek için araştırmacılar, hem X-ışını hem de optik ışık kutuplanmasını ölçtü. NASA’nın uzaydaki tek X-ışını kutuplaşma ölçüm teleskobu olan IXPE, bu ölçümleri Avrupa Güney Gözlemevi'nin VLT Teleskobu ile elde edilen optik verilerle karşılaştırdı. Ayrıca NASA'nın NICER ve Swift gözlemevleri ile VLA teleskobu da sisteme dair yüksek enerjili gözlemler sağladı.

Dönen bir nötron yıldızının canlandırması

Sonuçlar çarpıcıydı: X-ışını, optik ve radyo dalgaları arasında kutuplanma açısı aynıydı. Bu durum, farklı dalga boylarında yayılan ışığın tek bir fiziksel mekanizmadan —yani pulsarın güçlü parçacık rüzgarlarının— beslendiğine işaret ediyor.

Söz konusu çalışma, 1 Temmuz’da The Astrophysical Journal Letters dergisinde yayımlandı. Bilim insanları, bu bulguların yalnızca pulsarların nasıl çalıştığını anlamakla kalmayıp, aynı zamanda yüksek enerjili astrofiziğin gelecekteki gözlemleri için de temel oluşturacağı görüşünde.

🔭 Kavram sözlüğü



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
3 Yorumun Tamamını Gör