Anlık Bildirim
 
Donanım dünyası hızla gelişmeye devam ediyor. Bunun son örneği ise yeni açıklanan PCIe standartları oldu. Üstelik standartlar oldukça iddialı artışları beraberinde getirirken birbirleriyle sık bir şekilde pazardaki yerini alacak.

PCIe 3.0’ın 2.1 versiyonuna göre olan getirisi halen bazı senaryolarda tartışıladursun, PCIe 4.0’ın hatta 5.0’ın ayak sesleri duyulmaya başlandı bile. 2010 yılında lanse edilen PCIe 3.0 sürümü artık yeni donanımlarda mutlaka bulunan bir özellik haline geldi. Her ne kadar sıradan bir ev kullanıcısı PCIe 3.0’ın sınırlarına henüz ulaşılamasa da çoklu GPU kurulumlarına yer verilen makine öğrenme sistemlerinde ve yüksek hızlardaki depolama birimlerinde yeni standardın geliştirilmesi artık gerekli hale gelmişti.
PCIe 4.0 bu yıl geliyor, 5.0 ise 2019’da bizlerle olacak
 

PCIe 4.0

Bu yıl kullanımına başlanacağı söylenen PCIe 4.0’ın çoğu cihazda yerini almasının ilerleyen dönemleri bulacağı düşünülüyor. 16 GHz’lik bağlantı frekansına sahip olacak standart hali hazırdaki 3.0 versiyonun 32 GB/s’lik bant genişliğini de iki katına çıkararak 64 GB/s’e çekecek. Üstelik PCIe 4.0’ın şu anda bulunan 0.9 revizyonu bazı üreticiler tarafından cihazlarında kullanılmak üzere denenmeye başlanmış bile.
PCIe 4.0 bu yıl geliyor, 5.0 ise 2019’da bizlerle olacak
 

PCIe 5.0

Daha da ilginci gelen bilgilere göre PCIe 5.0 oldukça kısa bir süre sonra, 2019’da ilk cihazlarda kullanılmaya başlanacak. PCIe 5.0 da yine 4.0 gibi ciddi geliştirmeleri beraberinde getirecek. Bağlantının frekansı 32 GHz’e tırmanırken bant genişliği ise yine iki katına çıkarak 128 GB/s olarak karşımıza çıkacak ki böylelikle 400 Gb ethernet çözümlerini görmek mümkün olacak. Ek olarak yeni bağlantı arabirimleriyle SLI köprüsünün tarihe karışabileceği de tahmin ediliyor.
 
PCIe 4.0 bu yıl geliyor, 5.0 ise 2019’da bizlerle olacak
Tabi son söz yine de donanım üreticilerinde zira PCI SIG organizasyonu sadece standartları belirliyor. AMD şu anda PCIe 4.0 için 2020’yi işaret ederken Intel tarafında ise herhangi bir bilgilendirme henüz yapılmadı. Intel cephesinde geriye dönük uyumluluk konusunda AMD gibi uzun süreler söz konusu olmadığı için firma PCIe 5.0 standardını muhtemelen AMD’den çok daha önce kullanmaya başlayacaktır.
Bununla birlikte Intel’in Optane bellek teknolojisi gibi standartlara sahip olması nedeniyle yeni arayüzleri oldukça hızlı bir şekilde benimseyeceği düşünülüyor. Son olarak bir şeyler söylemek için henüz çok erken olduğunu da akılda bulundurmakta fayda var. Piyasanın nasıl şekilleneceğini ise zaman gösterecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12061 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim