Anlık Bildirim

İlk yerli ve milli anakart Çin malı çıktı

Önde gelen haber ajanslarının abonelerine servis ettiği "Yerli imkanlarla elektronik anakart üretti" başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını ortaya çıktı. Sözde yerli anakart Aliexpress'te satılıyor.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve Güneş gazetesi gibi ülkemizin önde gelen haber yayın kuruluşları Bursa'da yaşayan 18 yaşındaki Ferit Borku adlı girişimcinin, yaklaşık bir milyon liralık yatırım yaparak 'yerli ve milli anakart ürettiğini' öne sürmüştü.
Ajansların geçtiği haber birçok medya organında yer bulurken Borku'nun, devletten destek beklediği ifade edilmişti. Bugün Güneş gazetesinde yayımlanan haberde "ilk yerli ve milli anakart" olarak lanse edilen ürünün Çin malı olduğu belirtildi.

Utanmadan devletten hibe desteği istedi

Söz konusu haberde tek bir parçasını bile üretmediği sahte projesiyle Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne girmeyi başaran Borku'nun kendisini deha olarak gösterdiği ve buna karşılık utanmadan devletten hibe desteği istediği yazıyor. Ayrıca AR-GE harcamaları için 436 bin TL'lik naylon fatura kestirdiği de ortaya çıkmış durumda.
Hatta ve hatta Ferit Borku kendi özgün tasarımı olduğunu iddia ettiği anakartı gözlemci akademik heyetten onay alarak "teknolojik ürün" şeklinde tescillettirmeyi bile başardığı belirtiliyor. İlk yerli ve milli anakartın Çinli teknoloji devi Dianjitek firmasına ait olduğu tespit edildi.

Anakart Aliexpress'te satılıyor

Dianjitek tarafından 3 yıl önce piyasaya sürülen 'ITX-K37X67 V1.4' model anakart şu anda popüler Çinli alışveriş sitesi Aliexpress'te satılıyor (bkz: aşağıdaki resim). Güneş gazetesine göre Ferit Borku, 120 dolar ödeyerek satın aldığı anakart üzerinde bazı ufak değişiklikler yaptı.
Sözde girişimci, pleksiye kazınmış logoyla imzalar ve etrafına yerleştirdiği 5-10 liralık şerit led aydınlatması ile anakartı modifiye etse de foyası kısa sürede ortaya çıktı. Haber ajansların birçoğu ilgili haberi yayından kaldırdı ancak hala birçok medya kuruluşunda "ilk yerli ve milli anakart üretildi" haberi yayınlanmaya devam ediyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
48522 kez okundu.
195 kişi, toplam 213 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
aliexpress, yerli anakart ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim