Anlık Bildirim

Bugün itibariyle başlayan Google’ın I/O 2017 geliştirici konferansında öne çıkan başlıklardan birisi Android Go programıydı. Program, giriş seviyesindeki mobil cihazlara daha akıcı bir Android tecrübesi sunmayı amaçlıyor.

Android Go programını aslında Android One programının devamı olarak görebiliriz. Android One programı giriş seviyesindeki cihazlara bir donanım standardı getirmeyi amaçlamıştı. Android Go ise bir yazılım standardı getirmeyi amaçlıyor.

Bilindiği üzere Android işletim sistemi tüm segmentteki cihazlara aynı şekilde uygulanıyor. Yani üst seviye cihazla alt seviye cihazda çalışan Android işletim sistemi aynı. Bu bakımdan donanımı iyi bir cihaz akıcı bir şekilde Android tecrübesi sunarken, donanımı zayıf cihazlar takılmaya başlıyor. Android Go işte burada devreye giriyor.

Android Go programı 3 katmandan oluşuyor: İşletim sisteminin kendisi, üzerinde çalışan uygulamalar ve özel Google Play mağazası. Program, donanımın türüne göre kaynakları ve veri tüketimini sınırlayarak üst seviye kontrol sunuyor.

Bileşenler

İşletim sistemi Android O sürümü olarak karşımıza çıkıyor. Sürüm 1GB veya daha düşük belleğe sahip cihazlarda bazı kısıtlamalar uyguluyor. Örneğin bellek kullanımını kısıtlıyor veya yeni API sayesinde kullanıcının veri kotasını sürekli takip ederek bağlantıyı kısıtlıyor.

 

Giriş seviyesi cihazlara Android Go geliyor

Uygulamalar ise yine bu kısıtlamalara göre geliştiriliyor. Elbette ilk olarak Google’ın kendi uygulamaları veri tasarrufu yapacak şekilde optimize edilmiş. Örneğin Chrome Date Saver yavaş bağlantılarda sayfaları optimize ediyor ve basitleştiriyor. YouTube Go uygulaması ise bir videonun içeriğini ekran görüntüsü olarak gösteriyor, her çözünürlükte kullanıcının ne kadar veri indireceğini hesap ediyor. Google, üçüncü taraf geliştiricilere yol göstermesi açısından Building for Billions adında bir program da başlatıyor.

 

Giriş seviyesi cihazlara Android Go geliyor

Son olarak özel Play Store mağazası, Google’ın belirlediği bu kısıtlamalara göre tasarlanmış uygulamaları ön plana çıkarıyor. Böylece kullanıcılara en uygununu seçme imkanı sunulmuş oluyor.

Ne zaman?

Android Go programı sonraki tüm Android sürümlerinde yerini alacak. 1GB RAM ve daha düşük mobil cihazlarda Android Go paketi kullanılabilecek. İlk cihazların ise 2018 yılından itibaren piyasada olması bekleniyor.

Aslında Google Play mağazasında sistemi yormayacak ve veri tüketimini sınırlayacak pek çok uygulama mevcut. Facebook Lite, Facebook Messenger Lite, Twitter Lite bunlardan bazıları. Android Go tüm bunları aslında bir çatı altında toplamış oluyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6128 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, youtube go ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim