Anlık Bildirim

Ucuz telefonlar için Android sürümü: Android Oreo Go Edition

Arama devi Google, 512 MB-1 GB RAM'li akıllı telefonlar için geliştirdiği Android Oreo (Go Edition) sürümünü duyurdu. İşte düşük bütçeli telefonlarda göreceğimiz işletim sisteminin detayları.
Google bu yılın başında gerçekleştirdiği I/O geliştirici konferansında düşük bütçeli akıllı telefonlar için geliştirdiği yeni Android Go platformunu tanıtmıştı. Şirket bugün Yeni Delhi'de düzenlenen bir basın toplantısında yeni Android Oreo (Go Edition) sürümünü duyurarak yarın yayınlanacağını açıkladı. Yani bir başka deyişle Android Oreo (Go Edition) ile çalışan ilk cihazları önümüzdeki aylarda görebileceğiz. Google ayrıca, Google Go, Google Haritalar Go, Gmail Go, YouTube Go, Google Assistant Go, Dosyalar Go, Gboard, Chrome ve Play'den oluşan "yeni ve orijinal" bir uygulama paketi de duyurdu.
Android Go, Google I/O 2017'de düşük kapasiteli cihazlar için özel olarak tasarlanmış bir Android konfigürasyonu olarak lanse edilmişti. Yeni sürüm, 512MB-1GB RAM'e sahip Android cihazları hedefliyor. Giriş seviyesi cihazlarda daha iyi performans, geliştirilmiş veri yönetimi ve daha fazla depolama alanı sağlamak için optimize edilmiş durumda. İyileştirilmiş uygulama başlatma süreleri, veri yönetimi özellikleri ve güvenlik avantajları ile düşük kapasiteleri cihazlarda maksimum verimde çalışabilecek hale getirilmiş bir işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz.
Google'ın Go girişimi, sınırlı bellek, depolama, işlemci gücü ve bağlantı özelliklerine sahip cihazlar için geliştirilmiş yazılımlara odaklanıyor. Arama devi Android Go'yu üreticilere (OEM) gönderiyor ancak şu an için denemek ve Android Go ile normal Android arasındaki farkları kesin olarak ortaya koymak mümkün değil. Şimdilik elimizdeki tek önemli bilgi Google'ın duyurusunu yapmış olduğu, bazıları tamamen yeni olan, bazılarını ise daha önce gördüğümüz "Go" uygulamalarının bir listesi. Android Go'ya hayat verecek uygulamalar şöyle:
Google Go: Google'ın "Search Lite" uygulamasının yeniden adlandırılmış bir versiyonu karşımızda. Basit bir arayüze sahip uygulama kullanıcıya öncelikle arama türlerinin listesini sunuyor. Temel olarak ihtiyaç duyulan tüm işlevlere sahip olan Google Go daha hızlı yükleme süresi için üçüncü parti Web sayfalarının kodlarını elden geçirebiliyor. Normal Google arama uygulamasının sürümüne bağlı olarak yaklaşık 60 MB boyutunda olduğunu söyleyebiliriz. Search Lite ise sadece 4.65 MB.
YouTube Go: YouTube' de yer alan videoları indirerek, daha sonra çevrimdışı yani internet bağlantısı olmadan izlemenizi sağlıyor. Videoların sadece 144p ve 360p gibi "temel" ve "standart" kalitede geldiklerini belirtelim. YouTube Go'da abonelik, yorum, kanal sayfası, beğenme veya beğenmeme gibi özellikler yok. Abonelik olmadığı için videoları yalnızca doğrudan aratarak oynatabilirsiniz. Aksi takdirde YouTube'un öneri algoritmasından faydalanmanız mümkün. Uygulamanın yine alan tasarrufu sağladığını belirtmek gerek. YouTube Go için 8.94 MB (tam sürüm için yaklaşık 25 MB) depolama alanı gerekli.
Files Go: Google'ın sunduğu akıllı depolama yöneticisi olan bu uygulama, telefonunuzda yer açmanızı sağlıyor. Files Go ile ayrıca dosyaları hızlı şekilde bulabilmeniz ve çevrimdışıyken kolayca paylaşabilmeniz mümkün. Uygulama dosyalarınızı 125 Mb/sn'ye varan hızla aktarır, ücretsizdir ve internet olmadan çalıştığından mobil veri kullanmaz. Files Go ayrıca yinelenen dosyaları bulabildiği gibi kullanılmayan uygulamaları tespit edip silmenizi de sağlayabiliyor.
Gboard: Hız ve güvenilirlik, kaydırarak yazma, sesle yazma ve daha birçok özelliği barındıran klavye uygulaması 120'den fazla dili destekliyor. Bu özelliği de Go uygulama paketine dahil edilmesi için fazlasıyla yeterli.
Chrome: Google Chrome'un pakete dahil edilmesi, web sayfalarını yeniden kodlamak için Google'ın sunucularını kullanan "veri koruma" özelliğiyle ilgili. Bunun düşük hızda internet bağlantısının olduğu bölgeler düşünülerek hayata geçirildiğini belirtelim.
Play: Gelişmekte olan ülkeler için uygulamalarının "lite" sürümünü çıkaran tek şirket Google olmadığı için Facebook Lite ve Skype Lite gibi diğer buradan indirilebilecek. Yani kullanıcılara giriş seviyesi telefonlarda daha iyi bir deneyim yaşatacak uygulamaları öne çıkaran yeni bir Play Store deneyimi sunulacak.
Google Maps Go, Gmail Go, ve Google Assistant Go daha önce hiç duymadığımız yeni uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu uygulamalar için şu an herhangi bir bilgi yok ancak şüphesiz ki düşük kapasiteli telefonlarda daha verimli bir deneyim sunmak üzere geliştirilmiş durumdalar.
Google boyutu düşük Go uygulamaları ve daha küçük işletim sistemi dosyalarının oluşturulmasını sağlayan Android Runtime (ART) derleyici geliştirmeleri ile Android Oreo (Go edition) sürümünün cihazlarda Android 7.0 Nougat'tan yüzde 50 daha az alan kaplayacağını söylüyor. Arama devi ayrıca ortalama bir uygulamanın Android Oreo (Go edition) çalıştıran cihazlarda yüzde 15 daha hızlı olduğunu da belirtti.
Google, Android Go'yu Hindistan'da düzenlediği bir etkinlikle tanıtmış olsa da tüm dünya için geçerli olacak. Oreo'nun Go sürümü şimdilik sadece üreticilerin kullanımına sunuluyor yani yakında yeni cihazlarda görebileceğiz. Google, yeni yazılımı çalıştıran cihazların "önümüzdeki aylarda" geleceğini söyledi ancak daha fazla detay vermedi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10693 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, mobil ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim