Anlık Bildirim

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru olan Google, bu unvanını varsayılan arama motoru olarak yer aldığı cihazlara borçlu. Şirket hem Android işletim sistemine sahip cihazların üreticilerine hem de Apple'a, cihazlarında kullanılan tarayıcıda varsayılan arama motoru olarak Google'ı tercih etmeleri için ciddi ödemeler yapıyor. Bloomberg tarafından paylaşılan rapor ise Google'ın yaptığı bu ödemelerin son dönemde, ''yatırımcıları tedirgin edecek şekilde'' arttığını gözler önüne seriyor.


 

Rapora göre en büyük geliri halen reklamcılık faaliyetleri olan Google, yatırımcılar tarafından ''internet kazanç masrafı'' olarak adlandırılan yıllık ödemelerle, Android ve iOS işletim sistemine sahip cihaz üreticilerinin cihazlarında Google arama motorunu varsayılan olarak kullanmasını sağlıyor. Tabi ödenen miktar şirketin internet üzerindeki faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerle doğrudan ilgili. Google'ın internetteki faaliyetlerinden elde ettiği gelir arttıkça cihaz üreticileri de daha kendilerine daha fazla ödeme yapılmasını istiyor ancak bu yıl ödenen miktar şirketi bir hayli zorlamış durumda.


Gelirinin Yüzde 11'ini Üreticilere Ödedi 

2012 yılında, o yıl internet üzerinden elde ettiği gelirin yüzde 7'sini cihaz üreticilerine ödeyen Google, günümüzde internet üzerinden elde ettiği gelirin yüzde 11'ini cihaz üreticilerine ödemek zorunda. Bu oran toplamda 7.2 milyar dolara tekabül ederken Google'ın çatı şirketi Alphabet, hangi şirkete ne kadar ödene yaptıklarını net olarak açıklamış değil. Analistlere göre ise 7.2 milyar doların büyük bir kısmı Apple'a gitti zira Apple iOS 11 ile birlikte çeşitli yerlerde arama motoru olarak Bing'in yerine Google'ı kullanmaya başladı. Bu durumun Google'ın internet trafiğine önemli bir katkı sağlayacağı düşünülüyor.


Google'ın ödediği miktar 2012 yılından bugüne ciddi ölçüde artmış olsa da internet kazanç masrafı Google için henüz ciddi bir problem değil. Üstelik şirketin donanım tarafında başarılı işlere imza atması halinde ilerleyen yıllarda, Google tarafından üretilen ürünler sayesinde ödeyeceği miktarın azalabileceği de düşünülüyor. Bununla birlikte Avrupa Komisyonu, Google'ın akıllı telefon sektöründeki hakim konumunu kötüye kullanıp kullanmadığını öğrenmek için bir inceleme başlatmış durumda. Komisyonun alacağı kararlar Google'ı zor durumda bırakabilir.

Google'ın, Android işletim sistemini kullanan telefon üreticilerine karşı kötü niyetle hareket ettiğinden endişe eden Avrupa Komisyonu telefon üreticilerinin bağımsızlıklarını korumak adına yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Bu düzenlemelerin hayata geçmesi Google'ın, Android işletim sistemine sahip cihazlar üreten üreticilere daha fazla ödeme yapmasına yol açabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8114 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, iOS ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim