Anlık Bildirim

Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 2

SDK (Yazılım Geliştirme kiti)

PC, Macintosh veya bir arabanın beyin olarak tabir edilen kontrol ünitesi olsun fark etmez, bu sistemler için program yazmak istiyorsanız geliştirmek istediğiniz programı yazacağınız ve sonrasında sistemin anlayacağı hale getiren (derleyen) bir araçlar bütününe ihtiyacınız var. Bunu yazılım üreten yazılımlar olarak da düşünebilirsiniz. Programcıya bir çok kolaylık sunarak hızlı bir şekilde hedefine ulaşmasını sağlayan araçlara genel olarak SDK (yazılım geliştirme kiti) deniyor.

Apple'ın iPhone için SDK yayınlamış olması artık 3. parti yazılım şirketlerinin de resmi olarak, bu platform için yazılım geliştirmeye başlayabilecekleri anlamına geliyor.

iPhone bir akıllı telefon fakat içerisindeki işletim sistemi gücünü Mac OS X çekirdeğinden alıyor. Yani cepte taşınabilen bu akıllı telefon içerisinde bir masa üstü ve dizüstü Macintosh bilgisayarda yer alan alt yapı var. iPhone için yazılım geliştirenlere büyük kolaylıklar sunan SDK, Mac OS X'de kullanılan aynı yazılım kütüphaneleri ile çalışarak iPhone için yazılım geliştirebilme olanağı sunuyor.

Zaten resmi SDK yayınlanmadan önce Hackerlar tarafından keşfedilen Jailbreak isimli işlemden geçmiş iPhone'lara yükleyebileceğiniz 100 lerce yazılımın olmasının en büyük nedeni de bu. Mac OS X için yazılım geliştirmişseniz SDK olmadan da iPhone için yazılım geliştirebilirsiniz.

 Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 2

Tabi resmi SDK daha fazla olanak sunması yanında programcılara büyük kolaylıklar da sağlıyor. Bunlardan en önemlisi ise iPhone Simülatörü ve Performans analiz sistemi.

SDK ile gelen simülatör sayesinde geliştirdiğiniz yazılımları iPhone'a yüklemeden bilgisayarınızda çalıştırıp test edebiliyorsunuz. Simülatör iPhone'un tüm özelliklerini taklit edebildiğinden geliştirmiş olduğunuz yazılım bir iPhone'da çalışıyormuşçasına bilgisayarınızda çalışıyor. Analiz etme seçenekleri ise gelişmiş hata ayıklama seçeneklerinin çok daha ötesinde zira Apple, programcılara an ve an işlemci, bellek ve ekran kartı kullanımı ile ilgili istatistikleri PC üzerinden izleyebilme, iPhone'un yazılımı çalıştırırken zorlandığı yerleri tespit edip o an da hangi kodun çalıştığını görebilme imkanı veriyor.

Yani bir oyun geliştirdiğinizi düşünün, iPhone'a bu oyunu yüklüyorsunuz ve iPhone bilgisayarınıza bağlıyken oyunu çalıştırıyorsunuz. Oyunun çalıştığı sürece gösterdiği FPS oranları, bellek ve işlemci kullanım oranları bilgisayarınız tarafından analiz ediliyor ve bilgisayarınızın ekranında gerçek zamanlı olarak görüntüleniyor.

Siz oyunu kapatıp iPhone'u bir kenara koyuyor ve oyunun en fazla nerede iPhone'u zorladığını bilgisayarınızdaki analiz programında görerek kodlara müdahele ediyorsunuz. Yazıyla anlatması oldukça zor fakat youtube açıldığında "Apple Roadmap Event" ismi ile arama yapıp etkinlikte gösterilenleri izlemenizi tavsiye ederim.

 Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 2

Bu yazılım geliştirme kiti ile 2 hafta içinde SEGA yazılım mühendisleri 3 boyutlu grafiklerle bezenmiş Sega Monkey Ball'ı ve EA yazılım mühendisleri ise Spore oyununun oynanabilir versiyonlarını geliştirebilmişler.

Sega Oyun geliştirirken özellikle konsol oyun geliştirme takımının iPhone için oyun geliştirdiğini ve gösterilen oyunun bir konsol oyunu olduğunun altını çiziyor. Yani iPhone sahip olduğu donanımsal OpenGL ES desteği ile yazılım geliştiricilere 3 boyutlu oyunlar da geliştirebilme olanağı sunuyor.

 Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 2

Tabi geliştirilen yazılımlar sadece bunlar değil amerikanın ünlü internet sağlayıcısı AOL, AOL messenger'ın bire bir masaüstü versiyonunun tüm fonksiyonlarını taşıyan bir mesajlaşma programını iPhone için geliştirmişken, etkinlikte çeşitli sağlık ve ticaret yazılımlarının da iPhone üzerinde çalışan versiyonları kullanıcılara gösterildi.

Apple, tüm bu yazılımların daha önce iPhone için yazılım geliştirmemiş kişiler tarafından sadece 2 hafta gibi kısa bir sürede geliştirilebildiklerini ve yayınladıkları SDK ile daha uzun sürelerde çok daha ileri yazılımların geliştirilebileceğinin altını çiziyor. Peki geliştirilen yazılımlar kullanıcılara nasıl ulaşacak? Apple, iPhone üzerinde yer alan iTunes benzeri bir arabirimle geliştirilen yazılımları direkt olarak iPhone üzerinden satın alma ve indirme olanağı sunacak. Bu araç Frimware 2.0 ile tüm iPhonelara yüklenmiş olacak. Eğer bir üretici yazılımını ücretli olarak satmak istiyorsa Apple satış ücreti üzerinden %30 komisyon alacak fakat yazılımın barındırılması ve dağıtımı için herhangi bir ücret talep etmiyecek. Geliştirilen yazılım Apple sunucuları üzerinden tüm iPhone kullanıcıları için her zaman satın alınabilir kalacak.

Bu sistemde ücretsiz dağıtılmak istenen yazılımlar içinse Apple, yazılım geliştiricilerden hiç bir ücret talep etmiyor. Yasalara aykırı olmadığı sürece ücretsiz dağıtmak istediğiniz yazılımı Apple üzerinden tamamen ücretsiz bir şekilde tüm iPhone kullanıcılarının kullanımına sunabileceksiniz.

Yazılımları satın almamızı ve iPhone'a kurmamızı sağlayan araç kullanmakta olduğumuz yazılımların güncellemeleri çıktıklarında da aynı bir SMS gelmiş gibi bizi uyaracak ve bir kaç tıklamayla kurulu yazılımları güncelleyebileceğiz. Bu sistem Jaibreak uygulanmış iPhonelarda yer alan Installer programının yaptığı ile bire bir aynı işlemleri yapıyor tek farkı artık iPhone'a yazılım yüklemek için Jailbreak'e gerek olmaması. Tamamen yasal yollardan yazılımlara sahip olabileceğiz. Frimware 2.0 ile iPhone kullanıcıları için yeni bir dönem başlıyor. Apple geliştirmiş olduğu SDK ve program dağıtım düzeni ile yazılım geliştiricilere milyonlarca kullanıcının yer aldığı yeni bir Pazar oluştururken,kullanıcılara şu an şikayet ettikleri tüm eksik fonksiyonlardan kurtulma şansı veriyor.

Ayrıca ücretsiz yazılım geliştiricilerden hiç bir ücret talep edilmezken Apple'ın yazılım geliştirme programına üyelik için bir defaya mahsus sadece 100 dolar talep ediliyor olmasının kısa sürede iPhone için geliştirilen yazılımların sayısında bir patlamaya neden olacağı da kesin.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim