Anlık Bildirim

Asus'dan DirectX 10 ve Crossfire destekli anakart; nasıl olur demeyin detaylar bu yazıda

Donanım dünyasının diğer segmentlerinde olduğu gibi anakartlar da gelişime ayak uyduruyorlar ve her geçen gün daha fazla özellik ve geliştirilmiş yetenekler ile donatılmış yeni modeller biz kullanıcıların beğenesine sunuluyor. Özellikle bütçesi kısıtlı kullanıcılar için Intel, AMD ve Nvidia'nın tümleşik grafik özellğine sahip yonga seti ve anakartları an itibariyle pazarda yer almakta. Bilindiği üzere bu tür anakartlar ile herhangi bir grafik kartına ihtiyaç duymaksızın sahip olduğu IGP yani entegre grafik işlemcileri sayesinde yeni nesil oyunların dışında diğer pek çok uygulamanın üstesinden gelebilirsiniz. Tabi daha yüksek grafik performansına gereksinim duyan kullanıcılar bu tip anakartlarda sunulan PCIe X16 slotu ile harici bir ekran kartını da sisteme dahil edebilirler. Donanım dünyasının lider isimlerinden Tayvan merkezli Asus ise yeni modeli P5E-V HDMI ile çıtayı bir adım daha yukarı taşıyor ve hem DirectX 10 destekli grafik yongasına hemde Crossfire desteğine sahip dünyanın ilk anakartını kullanıma sunuyor.

Grafik dünyasının iki devi AMD-ATi ve Nvidia, DirectX 10 destekli tümleşik grafik yongaları üzerindeki çalışmalarını son sürat sürdürür ve piyasaya ilk girebilme adına sıkı bir mücadeleye tutuşurken bu ikisinin arasından sıyrılan Intel, DirectX 10 desteği de sunan entegre GMA X3500 grafik çekirdeğine sahip G35 yonga setini geçtiğimiz ayın sonlarına doğru kullanıma sunmuştu. Intel'in yeni grafik yongası GMA X3500, donanımsal olarak DirectX 10 ve Shader Model 4.0 desteğine sahip fakat şu an için Intel yeni görüntü yongasına, sahip olduğu Direct X 10 desteğini kullandırablilecek sürücüler üzerindeki çalılşmalarını tamamlayabilmiş değil. Firmanın yeni sürücüleri sene sonu veya en geç Ocak ayı içerisinde kullanıma sunması bekleniyor. DirectX 10 desteği ile öne çıkan GMA X3500 entegre grafik işlemcisi ayrıca yüksek çözünürlüklü videolara yönelik olarak donansımsal hızlandırma sağlayan geliştirilmiş Clear Video teknolojisine ve HDMI desteğine de sahip.

Intel'in G serisi yani entegre grafiki işlemcili yonga seti ailesinin en yeni ve gelişmiş modeli olan G35 yonga seti DirectX 10 desteğine sahip GMA X3500 görüntü yongası dışında sahip olduğu diğer güçlü özellikleri ile de dikkat çekiyor. Belirttiğimiz gibi DirectX 10 destekli grafik işlemciye ve Crossfire desteğine sahip ilk anakart olan Asus P5E-V HDMI üzüerinde Crossfire için 2 adet PCIe X16 slotu yer alıyor: Tabi çift kart kullanımı esnasında slotlardan birinin tam performansla X16 formunda çalışırken diğerinin ise X4 formunda çalıabildiğinin altını çizelim. Bilindiği gibi Intel cephesinde Crossfire teknolojisinin hakkını verebilen yonga setleri X38 ve yakında çıkması beklenen X48 olacak ki sadece yonga setlerinin anakart üreticilerine maliyetinin 50$+ olduğunu söylediğimizde X38 ve X48 yonga setli anakartların fiyatları veya muhtemel fiyatları konusunda bihaber kullanıcılar için önemli bir gösterge olabilir. Intel'in DX10 desteği konusunda AMD ve Nvidia'yı geride bırakan GMA X3500 hamlesini iyi değerlendiren Asus, yeni modeli P5E-V HDMI ile sağlam bir iş çıkartmışa benziyor.

Asus'dan DirectX 10 ve Crossfire destekli anakart; nasıl olur demeyin detaylar bu yazıda

Asus'dan DirectX 10 ve Crossfire destekli anakart; nasıl olur demeyin detaylar bu yazıda

Asus'un en yeni anakartlarından biri olan P5E-V HDMI'ın özellikleri saymakla bitmiyor. Grafik cephesinde sahip olduğu yetenekleri yukarıda dile getirdiğimiz anakart, ayrıca HDMI desteğine de sahip ki bu sayede yeni nesil LCD monitör veya TV'nizi tek kablo üzerinden PC'ye kolaylıkla bağlayabilmeniz de mümkün. HDMI'a ek olarak DVI için de dönüştürücü adaptöre sahip olan anakart ayrıca analog çıkışa da sahip. G35 ve ICH9R yonga seti paketinden oluşan anakart Intel'in an itibariyle satılmakta olan güncel tüm işlemcilerine ve 45nm üretim teknolojisine sahip çift (Wolfdale) ve dört çekirdekli (Yorkfield) Penryn işlemcilerine de tam destek vermekte. 1333MHz'e kadar FSB ve 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar DDR2 800/667/533MHz bellek desteği de sunan anakart pasif bir soğutmaya sahip ki bu sayede P5E-V HDMI standart bilgisayarların yanı sıra HTPC'ler için de adaylığını ortaya koymakta.

Komponent dizilimi ve kullanılan katı kapastitörler ile de dikkat çeken Asus P5E-V HDMI, ICH9R köprüsünün genişleme adına sunduğu olanakları da detaylı bir şekilde kullanıyor. Anakart üzerinde 6 adet SATA-II portu ve Matrix Storage teknolojisi üzerinden RAID 0, 1, 5 ve 10 desteğinin yanı sıra 12x USB 2.0 portu da kullanıma hazır bir vaziyette beklemekte. PCIe X16 slotlarının yanı sıra 1 adet PCIe X1 ve 3 de geleneksel PCI slotuna sahip olan anakart ayrıca PATA desteği de sunmakta. Gigabit ethernet ve 8 kanal yüksek tanımlı ses yeteneği ile desteklenmiş P5E-V HDMI, ayrıca Asus'a özgü olan AI Gear 2, Q-Fan 2 ve AI Booster utility başta olmak üzere pek çok özelliği de desteklemekte. Anakartın fiyatı ve ülkemiz piyasaya çıkış tarihi ise henüz netlik kazanmış değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim