Anlık Bildirim

Asus'un gözü oturma odanızda, Nova ile HTPC dünyasına giriş

Sadece bir an için oturma odamızda yer teşkil eden elektronik cihazlarımızı düşünelim; televizyon, dijital uydu alıcısı, dvd çalar, müzik seti, oyun konsolu vb. Sizin de takip ettiğiniz üzere bir süredir HTPC (Home Theater PC) diye bir kavram aldı başını gidiyor. Oturma odamızdaki pek çok elektronik aygıtı devre dışı bırakma niyetinde olan çoklu ortam odaklı yeni bilgisayar kavramı her geçen gün biraz daha yaygınlaşırken donanım dünyasının önde gelen üreticileri de doğal olarak büyüme potansiyel gördükleri her pazar veya segmentte olduğu gibi HTPC dünyasına da yabancı kalmadılar. Yurt dışında özellikle Apple'ın Mac Mini ve iTV ile hakim rol oynadığı ülkemizde ise BEKO'nun MiniBig adını verdiği yeni bilgisayarı ile dahil olduğu HTPC dünyasına giriş bileti alan son üye ise Asus oldu ve firma Nova adını verdiği yeni bilgisayar ailesiyle özelikle oturma odanızın baş köşesinde belki televizyon sehpanızın hemen için de yer kapma amacıyla kapınızı çalmaya hazırlanıyor.

Bilindiği üzere donanım üreticileri HTPC bilgisayarlara son derece yakınlar. İşlemci üreticileri bu segmenti de göz önüne alarak düşük güç tüketimine sahip işlemciler, anakart üreticileri yine bu segmentin ihtiyaçlarına yönelik mATX form faktörüne sahip anakartlar üretirken ekran kartı üreticileri de Low-Profile olarak tanımlanan düşük profilli ve çoklu ortam özellikleri gelişmiş ekran kartları ile HTPC kullanıcılarının beklentilerini karşılayabilecek çözümler üretme konusunda yoğun mesai harcamaktalar. Tabi HTPC için özellikle kasa üreticilerinin ön plana çıktığını, Silverstone ve Thermaltake gibi firmalar başta olmak üzere pek çok kasa üreticisinin kompak boyutlarda ve farklı özellikler ile bezenmiş kasa alternatifleri hazırladığını da biliyoruz. İşin donanım kısmının yanı sıra yazılım cephesi de bu konu ile yakından ilgili. Zira yazılım devi Microsoft'un geçtiğimiz yıllarda özellikle tek noktadan çoklu ortam kontrolü için Windows XP işletim sisteminin Media Center Edition (MCE) adı altında özel bir varyasyonunu hazırladığını yine MS'in işletim sistemi ile uyumlu klavye/kumanda gibi özel donanımlar geliştirdi de hafızalarımızda.

Asus'un gözü oturma odanızda, Nova ile HTPC dünyasına giriş

Çoklu ortam odaklı oturma odası bilgisayarlarının evet ilk amacı yüksek çözünürlükte ve sinematik görsellikte oyun deneyimi yaşatmak değil ama bu bilgisayarlar kullanıcılarına estetik bir tasarım ve fonksiyonel kullanım ögeleri ile desteklenen eğlence deneyimini yaşatmayı ve kullanıcıların neredeyse bu yöndeki tüm ihtiyaçlarını tek bir merkezden yapmalarını sağlamayı amaçlamaktalar. Belirttiğimiz gibi donanım dünyasının bu yönde adım en yeni temsilcisi son yıllarda agresif bir büyüme politikası takip eden ve Eee PC ile ciddi satış rakamlarına ulaşmasının yanında IT dünyasının manşetlerinden de inmeyen Asus oldu. Zaten işlemci ve hard disk gibi bazı temel donanımlar dışında bir bilgisayarın doğumunda ihtiyaç duyulacak kasa da dahil neredeyse tüm temel bileşenleri hazırlama yeteneğine vakıf olan Asus, hazırladığı Nova serisi özel bilgayar ailesini ilk etapta iki farlı konfigürasyon ile duyurarak kullanıcıların beğenesine sundu. Şimdi Asus'un Nova serisi dahilinde hazırladığı P22 ve P20 modellerinin detaylarına birlikte bakalım.

Asus'un gözü oturma odanızda, Nova ile HTPC dünyasına giriş

Konfigürasyon listesini hemen yukarıda verdiğimiz Nova P22 ve P20 modelleri pek çok ortak özellğin yanı sıra bazı farklılıklara da sahipler. Farklılıkların ilk ayağı işlemci noktasında karşımıza çıkıyor. Zira P22 modeli Intel'in Core 2 Duo E6320 işlemcisini kullanırken P20 modeliyse Pentium E2160 işlemcisini kullanmakta. Kullanılan yonga seti ve belleklerin aynı olduğu iki sistem üzerinde var olan bir diğer önemli farklılık ise depolama kapasitesi. Nova P22, 160GB'lık hard disk ile gelirken P20 modeli ise 120GB'lık har disk kapasitesine sahip. İki model arasındaki dikkat çeken diğer farksa destek verilen kablosuz ağ teknolojileri. Nova P22, 802.11n kablosuz ağ teknolojisini desteklerken Nova P20 modeliyse 802.11b/g desteğine sahip.

Intel'in GMA X3000 entegre grafik işlemcisi ile gelen Nova serisi bilgisayarlar donanımsal video hızlandırma yapabilen ve HDMI çıkışına sahip daha güçlü bir grafik çözümü ile çok daha iddialı olabilirmiş diye düşünmeden de edemiyoruz. Sisteme entegre olarak gelen HiFi hoparlörler ürünlere artı puan kazandırırken dokunmatik olarak tasarlanan aydınlatmalı butonlarda Nova'nın tasarım anlayışının önemli detayları olarak öne çıkıyor. Tabi Asus muhtemelen daha gelişmiş özellikler ve örneğin tv kartı gibi ek donanımlar da içeren yeni modeller ile Nova serisini de zenginleştirecektir. Asus'un Nova serisi yeni bilgisayarlarının satış fiyatları ve ülkemiz pazarına girip girmeyecekleri konusunda şu an için net bir bilgi bulunmuyor ama firmanın bu segmente girişi, HTPC bilgisayarlara olan eğilimin hangi noktaya geldiğini göstermesi açısından son derece önemli bir gelişme.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim