Anlık Bildirim

Ati'nin OverDrive destekli sürücüleri Catalyst 3.8 Çıktı

Yenilikler saymakla bitmeyecek gibi ama aralarındaki en büyük yenilik Overdrive ile ilk defa bir ekran kartı üreticisinin overclock'u kendisinin desteklemesi, garantiyi devam ettirmesi ve bunun için yazılım bile çıkarması oldu. Gerçi önceden Nvidia'da da hızları kontrol edebiliyordunuz ama ne garanti nede destek veriliyordu. Şimdi Ati üzerindeki rekabet baskısı dolayısıyla böyle bir yola bile gitti. Fakat bunu sadece yüksek teknolojisini entegre ettiği üst seviye ürünleride yapıyor.

Bu yüksek teknoloji gpu çekirdeğinin içine ve kartın üzerine toplam 2 tane sıcaklık sensörü koyarak güvenlik sınırları içinde GPU çekirdek hızını sıcaklık sınırlarına göre devamlı değiştirmekte ve performansı sonuna kadar kullanmanızı sağlamakta ve 412 Mhz olan çekirdek hızını şimdilik iki kademeli olarak 439 Mhz'e kadar yükseltebilmekte. İlerki versiyonlarda bu hızın 460 Mhz'e kadar artabileceği söylenebiliyor. Bu yazılım ile gerçekleşeceğinden şimdilik eldeki yüzde 4,85'lik çekirdek hızı artışı bir manada Ati için deneme sürümü. Eğer bu durumlarda sorun çıkmaz ise değerleri git gide yükseltecek. Not olarak söylemekte fayda var bu hız artırımı sadece gpu aşırı yük altında iken gerçekleşmekte. Daha önceden Ati Radeon Mobility 9600'de de olduğu söylenen bu özellik şimdiye kadar yazılımlar hazır olmadığından kullanılamamıştı. İşte aşağıdaki sıcaklık aralığına göre çalışacağı değerler şu şekilde ;

0°C - 51°C ................ 432 MHz
48°C - 59°C .............. 419 MHz
56°C - 127°C ............ 412 MHz - Normal hız

Referans kartın üzerinde gelen soğutucunun özellikleride müthiş bakır, 80 mm fan ve fanın hızının iki kademeli olarak sıcaklığa göre değişebilmesi. Aynı özelliklerin Catalyst 3.9 ile yakında piyasaya sürülecek olan 9600XT modelinde de sunulması bekleniyor. Birde ram hızlarının kontrolü şimdilik yok çünkü bir çok modülü sıcaklıkla izlemek ve modüllerin doğası gereği farklı davranmaları bu tür yaklaşımları kısıtlıyor. Umarız ilerde gpu çekirdeğiinin voltaj ayarını yapmamıza bile izin verecek teknolojiler çıkar. Eğer öyle olursa büyük gelişmeler sağlanması kaçınılmaz.

Diğer yeniliklerden önemlileri ise VPU Cover sayesinde ekran kartı çipi herhangi bir nedenden dolayı kitlenirse çipe reset atıp kaldığı yerden devam etmesini sağlıyor (veya sistemin kitlenmesindense masa üstüne döndürüyor) eğer işe yaramazsa yazılımsal renderlamayı devreye sokuyor. Bu yeni 3D işletim sistemi olacak olan Microsoft'un göz bebeği Longhorn'un gereksinimlerinden birisi.

Başka hoş bir şey ise farklı oyunlar için farklı grafik profilleri atayabilmeniz. Mesela çok zorlayan bir oyuna sonuna kadar hızı ayarlarken eğer oyun karta çok basit kaçıyor ise sonuna kadar kaliteyi (mesela 4xAA ve 4xAF'yi) açabiliyorsunuz. Sürücü oyuna girerken özellikleri profilinizdekine göre ayarlıyor ve her seferinde tekrar tekrar ayar yapmanızı engelliyor.

Yeni sürücünün getirdiklerini buradan öğrenebilir. Kendisini ise bu linkten indirebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim