Anlık Bildirim

Blu-ray ve HD-DVD karmaşasına karma optik medya çözümü, Kopyalamaya karşı RFID'li akıllı medyalar

Gelecek nesil optik medya karmaşasına son; Warner Bros.'dan Blu-ray, HD-DVD ve DVD hepsi bir arada karma disk

Sony ve Toshiba arasında bir anlaşma sağlanamayınca ne yazık ki gelecek nesil optik medyalar için bir standart söz konusu olmadı. Bu gün elimizde Toshiba'nın HD-DVD'si ve Sony'nin Blu-ray'i gibi birbiriyle tamamen uyumsuz iki tane gelecek nesil optik medya standartı bulunuyor. Tabii DVD'yi de hemen bir kenara atmamak gerekli yüzbinlerce film hali hazırda DVD formatında satıştalar.

Birbiriyle uyumsuz iki formatın bulunması en çok film üreticilerinin başını ağrıtıyor. Filmlerini yayınlamak için HD-DVD ve Blu-ray arasında seçim yapmak zorunda olan üreticiler, hangi formatı seçerlerse seçsinler bir diğerini kullanan kullanıcılara ulaşamayacaklar. Tek çare filmleri bürün formatlarda yayınlamak, bu da ek maliyet anlamına geliyor. Warner Bros. ürün geliştirme ekibi, bu karmaşaya bir son vermeye hazırlanıyor. Ekip, geliştirme çalışmalarında büyük yol aldıkları karma optik medya'da Blu-ray, HD-DVD ve DVD bilgisini bir arada tutmayı planlıyor.

Blu-ray ve HD-DVD, 405 nanometre dalgaboyuna sahip lazerle bilgi okuma yapmaktalar. Blu-ray'de bilgiyi tutan yüzey 0.1mm derinliğinde iken, HD-DVD'de 0.6mm derinliğinde. Warner Bros.'un geliştirme ekibi alt yüzünde HD-DVD, hemen bir üstünde Blu-ray katmanının yer alacağı çok katmanlı disk geliştiriyorlar. Blu-ray katmanının HD-DVD oynatıcılarda lazeri yansıtarak HD-DVD içeriğinin okunmasını sağlayacağı, DVD içeriğinin ise diskin arka yüzünde yer alacağı belirtiliyor. Blu-ray ve HD-DVD aynı lazer teknolojisini kullandığı için aynı yüzde yer alabilirken, kırmızı lazer kullanan DVD katmanı için diski ters çevirmek gerekecek.

Henüz geliştirme aşamasında olan HD-DVD, Blu-ray ve DVD karma medya, film sektörü için büyük önem taşıyor. Zira karma medya sayesinde tek diskle bütün medya oynatıcılara hitap etmeyi başaracak. Ayrı medyaların üretimi ve kutulanması gibi maliyetlerden kurtulmuş olacaklar.

Kopyalamaya karşı yeni koruma sistemi; RFID çipleri taşıyan optik medyalar

Kalitesi gün geçtikçe artan sıkıştırma formatları ve artan internet bağlantı hızları kullanıcılar için ne kadar yararlıysa, film üreticileri için aynı oranda zararlılar. Zira bu gün DVD'si piyasaya sürülen bir filmin aynı gün içinde DVD yedek dosyasını veya DVD'den sıkıştırılarak DivX haline getirilmiş versiyonunu dosya paylaşım programlarıyla temin etmek mümkün. İnternet üzerinden dosya paylaşımı dışında kopya DVD ve VCD film satışının da sektöre verdiği zarar göz ardı edilemez boyutlarda. Çoğu zaman sinemalarda vizyona yeni girmiş bir filmin, video kamera ile çekilmiş kopyaları DVD ve VCD olarak sokak satıcılarının tezgahlarını süslüyor.

Warner, Disney, Fox ve benzeri bir çok film şirketinin DVD üretimini yapan U-Tech ve RFID* entegreleri üzerine yoğunlaşmış bir şirket olan IPICO'nun iş birliği içinde geliştirdikleri koruma yöntemiyle, kopyalamanın büyük ölçüde engellenmesi planlanıyor. Yeni koruma yöntemi her optik medyaya taşıdığı içerikle ilgili bilgiler barındıran RFID entegreler eklenmesini amaçlamakta. RFID entegre taşıyan medya, RFID okuyucuya sahip bir medya oynatıcıya takıldığında; oynatıcı medya içeriğini ve medyanın taşıdığı RFID entegresinin içeriğini karşılaştırarak medyanın orjinal olup olmadığına karar veriyor. Eğer medya RFID çipini taşımadığı halde film, müzik veya benzeri kopyalanması yasak içerik taşıyorsa, oynatıcı bu içeriği çalıştırmıyor.

Teknolojinin kullanılmaya başlanması için ilk olarak medya oynatıcıların RFID okuyucularla donatılması gerekmekte. Eğer elektronik üreticileriyle iyi bir dialog kurulabilirse sadece filmler değil oyun, yazılım ve müzik içeriği taşıyan optik medyaların da kopyalanarak kullanılmasının önüne geçilebilir. İşin optik medya üretimi kısmında bir sorun bulunmuyor. Zira U-Tech, çeşitli film, oyun ve müzik şirketleri için ayda 500 milyondan fazla DVD üretimi yapmakta ve teknoloji kullanıma geçtiğinde üretim bandındaki küçük bir değişiklikle, ürettiği medyalara adapte edebilir. Ayrıca teknoloji sadece DVD ve CD'ler değil Blu-ray ve HD-DVD medyalar için de kullanılabiliyor.

IPICO'nun üreteceği ve optik medyalara eklenecek olan RFID entegreleri çalışabilmek gerekle enerjiyi RFID okuyucunun gönderdiği radyo dalgalarıyla sağlıyorlar. Ek güç kaynağına ihtiyacçları olmayan entegreler optik medya muhafaza edildiği süre boyunca etkinliklerini kaybetmeden kullanılabiliyorlar. Şu an için deneme çalışmaları yürütülen teknolojinin ne zaman kullanıma geçeceği hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor.

*RFID hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayarak "Hayatınızı kolaylaştırmak için mi? Sizi takip etmek için mi? RFID" başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim