Anlık Bildirim

Büyük spekülasyon: Prescott'ta kısıtlı 64 bit desteği mi var ?

The Inquirer'ın son bir kaç gündür yaptığı haberlerde daha önceki bazı spekülasyonları destekler nitelikte (Yamhill !?) bazı bulgulardan bahsediliyor.

Intel Prescott'la beraber yeni bir paket/pin tasarımına geçecek. Yeni tasarım LGA formatında (iğnesiz - yuvarlak iletkenler) toplam 775 pin'den oluşuyor - Soket 775.

Mevcut Nortwood P4'lerin 478 pin'den oluşan yapısına karşılık bu 297 pin'lik artış şu ana kadar artan güç gereksinimleri şeklinde yorumlanıyordu. Ama bazı şüpheciler bunun böyle olamayacağını ve bu fazla 297 pin'in sadece güç ve optimize edilmiş veriyolu için kullanılamayacağını normalde bu sayının daha düşük olacağını iddia ediyorlar. Üstelik The Inquirer'ın kulağına fısıldayan minik kuşlarda : ) Prescott'da 64 bit desteği olduğu haberini uçurmuşlar.

Şimdi bunu bir analiz edelim: The Inquirer'ın ve tabii ki bizim de aklımıza gelen soru komut seti olayı. Intel Px serisinde IA32 komut setini kullanıyor ve setin Prescott'da kullanılacağına şüphe yok. 64 bit için ise Itanium cephesinde ise IA64 adlı IA32'den oldukça farklı ve geriye doğru uyumlu olmayan (AMD'nin x86-64 aksine !) bir komut seti bulunuyor.

Eğer Prescott'ın içinde gerçekten 64 bit desteği olacaksa ilk söylenecek şey IA32'nin üstünde ciddi değişiklik yapılmış olması gerektiği. Örneğin eksta komutların eklenmesi lazım ve bu komutları işleyecek donanımsal yapının AMD tarzı şekilde 32/64 bit çalışması lazım.

Prescott'la beraber PNU (Prescott New Instructions) adlı yeni bir komut seti gelecek ama bu set içinde bu tarz genişletmelere yok. Intel'in en son ele geçirilen resmi dökümanlarına göre 8 komut şöyle:

ADDSUBPD - Packed 64-bit add/subtract
ADDSUBPS - Packed 32-bit add/subtract
FISTTP - Store integer with truncation
HADDPD - Horizontal ADD 64-bit
HADDPS - Horizontal ADD 32-bit
HSUBPD - Horizontal SUBTRACT 64-bit
HSUBPS - Horizontal SUBTRACT 32-bit
LDDQU - Load unaligned 128-bit integer
MONITOR - Setup monitor addresses
MOVDDUP - Move 64-bit and duplicate
MOVSHDUP - Move 32-bit high and duplicate
MOVSLDUP - Move 32-bit low and duplicate
MWAIT - Monitor wait

Bu komutlar içinde en önemlileri FISTTP (mode switching olayın kaldırıyor programlama yaparken),  MONITOR ve MWAIT (bu ikisi hyper threading'i geliştiriyor: kısaca test amaçlı özel durumlar için ve HT uygulamalarından birinini bekleme konumuna almak için ).

Buraya bakınca bunlardan hiç birinin 64 bit uyumu ile ilgili bir genişletme içermediği açıkça belli oluyor. Ama tabii bu sızan belgelerin neler içerdiği. Eğer bizim bilmediğimiz başka komutlar varsa durum o zaman farklı bir hal alır.

Öte yandan gerçekten 64 bit desteği varsa bile Prescott'ın bu haliyle tam 64 bit desteği sunması çok düşük bir ihtimal. Belli bazı komutlarla ki bunlarında da işletim sistemince desteklenmesi şart !- Prescott Athlon 64'ler gibi olmayacaktır.

İşin pazarlama olayı ise bambaşka: Eğer Prescott'da 64 bit desteği var ise bu belki Athlon 64 karşında destek verecektir firmaya ama tamamen özelleştirdikleri ürünleri Itanium'lar bu durumdan zarar görebilir.

Haberi Intel CTO'su (Chief Technology Officer) Pat Gelsinger geçenlerde yaptığı bir açıklama ile bitirelim:

"AMD and Apple are touting 64-bit computing on the desktop far too quickly" - "AMD ve Apple 64 bit'i masaüstüne sunmakta acele ediyorlar" : )

http://www.theinquirer.net/?article=11668
http://www.theinquirer.net/?article=11611
http://www.theregister.co.uk/content/3/32839.html
Prescott'un yapısını merak ediyorsanız...

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim