Anlık Bildirim

Akıllı telefon pazarında ilk çeyrek, sürprizlerle dolu

Yavaş yavaş akıllı telefon pazarında durgunluğa gireceğimizin işaretleri geliyor. Global devler düşüş yaşarken, Çinli üreticilerin yükselişi ise dikkat çekici.

Apple’ın 2003 yılından bu yana ilk kez satışlarda düşüş yaşadığı akıllı telefon pazarı, yılın ilk çeyreği açısından oldukça renkli sonuçlara imza attı. HTC, Sony gibi devlerin artık ilk 5 listesinden düştüğünü biliyoruz ancak yeni sonuçlar oldukça şaşırtıcı.

Devler

IDC tarafından hazırlanan rapora göre, Samsung toplamda 81.9 milyon akıllı telefon sattı ve yüzde 24.5 pazar payı ile liderliğini sürdürdü. Firmanın yıl bazında kaybı yüzde 0.6 civarında gerçekleşti. Özellikle Galaxy S7 satışlarındaki başarı, düşüşü sınırlamış oldu.

51.2 milyon iPhone satışı yapan ve yüzde 16 düşüş kaydeden Apple ise, yüzde 15.3 pazar payına geriledi. Firma geçen yıl aynı dönemde 61.2 milyon iPhone satışı yapmıştı. Yine de açık ara pazarın ikincisi konumunda.

Geçen yılı parlak rakamlarla tamamlayan Huawei, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. İlk çeyrekte 27.5 milyon akıllı telefon satan firma, yıl bazında yüzde 58 artış yakaladı ve yüzde 8.2 pazar payı ile üçüncü sıradaki yerini korudu. Firmanın bu yıl 120 milyon civarında akıllı telefon satması bekleniyor.

Yeniler

Pazarın son iki üyesi ise oldukça ilginç. Lenovo ve Xiaomi gibi çıkış yakalayan firmalar bu listede yer almıyor. Yerlerine Oppo ve Vivo gelmiş. Aslında daha önceki tahminlerde de bu iki firmanın sürpriz yapması bekleniyordu ve beklendiği gibi de çıktı.

Oppo ve Vivo’nun aynı holdinge ait iki farklı marka olması da, ilk beş listesi açısından bir ilke imza atıyor. Oppo, ilk çeyrekte 18.5 milyon akıllı telefon satmış ve yüzde 150 civarında bir artış yakalamış. Ardından gelen Vivo ise, 14.3 milyon satış ile yüzde 120 civarında artış elde etmiş. Ağırlıklı olarak Çin sınırları içerisinde satış yapan bu iki firmanın yakaladığı başarı gerçekten dikkat çekici.

Pazarın genelinde 335 milyon akıllı telefon satılırken, yıllık artış ise yüzde 0.2 civarında gerçekleşmiş. Bu da, artık yavaş yavaş pazarın doyum noktasına ulaştığını ve durgunluk sürecine gireceğinin işaretlerini veriyor. Özellikle üst seviye pazarda bir daralma olacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte tüketiciler, daha çok düşük maliyetli cihazlara yöneliyor. Oppo ve Vivo firmalarının çıkış yakalaması, bunun göstergesi. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5853 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, Apple ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim