Anlık Bildirim

Akıllı telefonlara yüzde 20 zam geliyor

Artan döviz kuru, cep telefonu fiyatlarında da yüzde 20’lik bir zamma neden olacak. Zammı nedenleri ile birlikte MOBİSAD Başkanı Mustafa Turnacı duyurdu. İşte detaylar:

Akıllı telefonlara yüzde 20 zam geliyor Tam Boyutta Gör

Dolar, 2018'in başından beri yüzde 25 değer kazandı. Doların hızlı yükselişi sonrası akıllı telefonlar zam hazırlığı yapılıyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Turnacı, yüzde 20 oranında zam yapılacağını açıkladı.

Dövizde yaşanan artışın sektörü olumsuz etkilediğini belirten MOBİSAD Başkanı Mustafa Turnacı, “Dolardaki artışı belli bir noktaya kadar tüketiciye yansıtmamaya çalıştık. Perakende mağazaları da bu süreçte zam yapmadı ama gelinen bu noktada ithalattaki kur seviyeleri bizim için çok olumsuz. Mecburen zam yapmak zorundayız. Bu artış da yüzde 20 olacak” diye konuştu.

Ülkemizde şu anki telefon fiyatları daha düşük kura göre belirlendi. Örneğin iPhone X’in fiyatının belirlendiği Ekim 2017’de dolar 3,65 idi ve telefonun fiyatı 6099 TL olarak duyuruldu. Bugün Apple Store fiyatı aynı.

Bugün ABD’den iPhone X satın almak istesek satış 999 dolar fiyat ve ortalama 80 dolarlık vergi ücreti olduğunu görüyoruz. Dolar kuruna göre (4,70) hesap yapıp 170 lira telefon kayıt harcını da 5 bin 250 liralık bir fatura çıkıyor. Oysa bugün perakende mağazalarda kampanyalar ile bu telefonu 5 bin 330 liraya almak mümkün. Bunda telefon fiyatının 3,65 iken belirlenip bizim güncel kura yani 4,70’e göre hesap yapmamızın etkisi var.

“ÖTV indirimi getirilsin”

Mustafa Turnacı, satışların yıldan yıla azalmaya başladığını ve sektördeki daralma nedeniyle hükümetten vergi indirimi talebinde bulunacakların açıkladı. Cep telefonlarından alınan ÖTV’nin haksız olduğunu vurgulayan Turnacı, “Kur bu seviyedeyken satışlarımız daha da düşecek. Pazarımız daralacak. Nasıl akaryakıtta kur nedeniyle yeni bir ÖTV modeline gidildiyse bizim için de aynı modelin uygulanmasını talep edeceğiz. Yoksa çok sayıda istihdam kaybı olacak” dedi.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
20942 kez okundu.
156 kişi, toplam 171 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
zam, Türkiye Haberleri ve
2 etiket daha mobisad Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim