Anlık Bildirim

Çin menşeli akıllı cihazların bilgi sızdırdığı iddia ediliyor

Gün geçmiyor ki yeni bir kişisel veri sızdırma haberi gündeme gelmesin. Dünya çapında milyarlarca akıllı cihaz olduğu için artık bu tür haberler sıradan hale gelmeye başladı.

Günümüzde yanımızdan ayırmadığımız ve hayatımızın bir parçası haline gelen pek çok akıllı cihaz bulunuyor. Akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi ürünlerin yanında araç içi eğlence sistemleri de vazgeçemediğimiz unsurlardan. Bununla birlikte ciddi riskler de var.

Kryptowire araştırmacıları tarafından hazırlanan bir rapora göre pek çok Android telefonun kullanıcısına ait mesaj, arama listesi gibi hassas kişisel verileri Çin’e sızdırıyor. Sızdırmaya temel olan yazılım bir Çinli şirkete ait.

Niyet Hayır Peki Akıbet Hayır mı?

Aslında Shanghai Adups Technology Company adındaki bu Çinli yazılım firması, müşterilerinin isteği doğrultusunda kullanıcı verilerini takip edebilen bir sistem geliştirdi. Konum bilgisi, çağrılar, mesajlar gibi pek çok veriyi saklayabilen bu yazılımın temel amacı kullanıcıyı tanıyarak daha hedefe odaklı öneriler sunmak ve müşteri desteğini geliştirmek.

Bununla birlikte yazılımı kullanan üreticilerin art niyet gözeterek bu verileri kendi, sunucularında sakladığı ve sonrasında da farklı yerlerle paylaştığı iddia ediliyor. Yani en azından Adups şirketinin iddiası bu yönde. Firmanın patronu sadece yazılımın kendisini sağladıklarını ve üreticinin bunu nasıl kullandığına karışamadıklarını ifade ediyor.

Adups firmasının yazılımlarının yaklaşık 700 milyon akıllı telefon, tablet, araç içi eğlence sistemi ve diğer akıllı cihazlarda yer aldığını düşünürsek, ne kadar büyük bir bilgi ağının oluştuğunu anlayabiliriz. Muhtemelen bu yazılımlar Çinli ODM üreticiler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Zira ABD’li akıllı telefon üreticisi Blu, 120 bin cihazının bu yazılımdan etkilendiğini ifade ediyor. Hali hazırda Blu’nun Çin’de ODM tarzında üretim yaptığını biliyoruz. Bu da az önce bahsettiğimiz kanaatin ağır basmasına neden oluyor.

Şimdilik Samsung, LG, Huawei, Xiaomi gibi büyük üreticilerden bu yazılımı kullandıklarına dair bir açıklama gelmedi. Bu markaların telefonları da etkilendi mi bilmiyoruz ancak şimdilik mevcut olan bilgi ODM tarzındaki cihazlarda olabileceği. Google’ın da Adups ile iletişime geçerek kendi uygulamalarının olduğu mobil cihazlardan bu yazılımı kaldırmasını istediği ifade ediliyor. Yani tehlike oldukça büyük. Peki kullanıcı verileri kime veya kimlere satılıyor? Bunu tahmin etmek herhalde zor olmayacaktır.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3667 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Android, adups technology ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim