Anlık Bildirim

Qualcomm: İlk nesil 7nm süreci büyük bir avantaj getirmiyor

Yonga dünyasında 7nm sürecine geçiş ile ilgili çalışmalar son sürat devam ediyor. Gelecek yılın sonlarında ilk nesil üretimleri görmemiz mümkün olacak. Peki tasarımcılar nasıl yaklaşıyor?

Yonga üretim süreçleri yıllar boyuna çok önemli mesafeler kat etti. 90nm süreçlerini konuştuğumuz bir dönemden 10nm sürecini kullandığımız döneme geldik. Peki bundan sonra gelişmeler nasıl ilerleyecek?

İlk dönem hızlı geçti

Bilindiği üzere üretim süreçleri geliştikçe yongaların kapladığı alandan tutun harcadığı enerjiye kadar önemli tasarruf yapılıyor. Ayrıca performans da önemli ölçüde artıyor. Bir yonganın örneğin 32nm süreciyle ve 10nm süreciyle üretilmesi arasında dağlar kadar fark var.

Bu farklar mobil cihazlarda veya bilgisayarlarda veya ekran kartlarında çok düşük enerji tüketimi ile çok yüksek performansa ulaşmayı sağlıyor. Ayrıca zar alanından tasarruf edilerek artan boşluklara batarya yerleştirilebiliyor.

IBM, TSMC, Samsung, GlobalFoundries gibi pek çok dökümcü ve tasarımcı 10nm sürecinin ötesine geçmek için yoğun çaba sarf ediyor. Zira 10nm sonrasında silikon maddesi yetersiz kalıyor ve yenilikçi materyallerle desteklenmesi gerekiyor.

İkinci dönem yavaşlama var

Üreticiler bu sorunları yavaş yavaş aşmaya başladı. 7nm sürecine geçiş artık an meselesi. 5nm ve 3nm gibi daha ileri süreçler için de 2020 yılı işaret ediliyor. Ne var ki son dönemde tasarımcı ve dökümcülerin süreçleri ileriye götürme heveslerinde kırılmalar yaşanıyor.

Sorunlar aşılıyor olsa da halen 7nm sürecinin maliyetleri oldukça yüksek. Ayrıca verimlilik istenen seviyeye de ulaşmış değil. Hal böyleyken hacimli üretim kararı vermek felaketlerin de başlangıcı olabilir. Masaüstü tarafında aynı durum 10nm süreci için geçerli.

Bu bakımdan üreticilerin çalışmalarını yavaşlattığını görüyoruz. Örneğin Intel bu yıl sonunda geçilmesi beklenen 10nm sürecini gelecek yılın ikinci yarısına atmış durumda. AMD ve Nvidia ise 10nm sürecine geçmek yerine yongalarını gelecek yıl 12nm sürecinde üretecekler.

Mobil tarafta ise gelecek yıl da 10nm sürecini göreceğiz. Hatta Samsung’un 10nm temelinde geliştirilen 8nm sürecini 2019 yılında kullanabileceği konuşuluyor. TSMC şu anda geçişe hazır gibi ancak bu kez tasarımcılar tereddütlü.

Sektörden gelen bilgilere göre Qualcomm ve MediaTek, ilk nesil 7nm sürecine geçiş konusunda kararsız. Sürecin yüksek maliyeti ve rekabet açısından elle tutulur bir şey sunamaması tasarımcıları tereddüde itiyor.

Genelde üretim süreçlerinin ilk nesli en zayıf halkası oluyor. Nesiller ilerledikçe üretim de en iyi hale geliyor. Tasarımcıların tereddüt ettiği nokta da burada. Risk almak yerine 7nm sürecinin ikinci neslini yani 7nm+ versiyonunu beklemeyi düşünüyor.

Diğer taraftan 7nm sürecindeki maliyetlerin karşılanabilmesi adına en az 120-150 milyon akıllı telefon yongası satılması gerektiği ifade ediliyor. Bu durumda Samsung, Apple ve Huawei dışında bu rakama ulaşabilecek firma şimdilik mevcut değil. Bu bakımdan yonga üreticileri bu firmalardan başkasına tedarik sağlamak istemeyebilir. Global olarak akıllı telefon pazarında durgunluk belirtileri başladığı için kimse riske girmek istemeyecektir.

Özetlemek gerekirse 2019 yılı için de 7nm sürecine geçiş mümkün olmayabilir. MediaTek zaten bir süre 12nm süreci ile yoluna devam edecek. Samsung, Apple ve Qualcomm ise muhtemelen 2019 yılına kadar 10nm sürecini kullanacaklar. 2020 yılı itibariyle 7nm süreci için hareketlilik görebiliriz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim