Anlık Bildirim

Qualcomm’dan Samsung’a soğuk duş (Güncellendi)

Son dönemde önemli stratejik ortaklıklara imza atan teknoloji devleri Samsung ve Qualcomm, şimdi de büyük bir lisans ihlali davasında taraf oldu. Qualcomm oldukça kararlı.

Son dönemde yapılmış stratejik ortaklıklara baktığımızda en önemlisinin şüphesiz Samsung-Qualcomm ortaklığı olduğunu söyleyebiliriz. Samsung ortağının amiral gemisi tasarımlarını tesislerinde üretirken aynı zamanda özel tedarik erişimine de sahip oluyor. Yani Snapdragon 835 yonga setinin ilk parti üretimleri Samsung tarafından kullanılıyor. Aynı zamanda bu iki firma birbiri ile rakip.

 

İşte bu rekabet zaman zaman istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Qualcomm yaptığı son hamle ile Samsung Exynos yonga setlerinin üçüncü taraf firmalara satışına engel koydurdu. Sebep ise lisans anlaşmasının ihlali.

Qualcomm Kararlı

Olayın temeli oldukça eskiye dayanıyor. 1993 yılında Samsung bir anlaşma yaparak Qualcomm’un iletişim patentlerini kendi cihazlarında kullanmaya başlamıştı. 2011 yılında Samsung kendi Exynos yonga setlerini tasarlamaya ve satmaya başlayınca anlaşmanın değişmesi talebinde bulundu.

Qualcomm patentlerin Samsung’un kendi cihazlarındaki kullanım için uygun olduğunu aksi takdirde satılan her Exynos yonga setinden lisans bedeli verilmesi gerektiğini belirtti. Samsung da bunu reddetti. 2013 yılında görüşmeler askıya alındı.

Aradan geçen zaman içerisinde Samsung zaman zaman Exynos yonga setlerini Meizu gibi üçüncü taraf üreticilere tedarik etti. Qualcomm ise bir süre önce harekete geçti ve Samsung’un yonga seti tedariğine engel koydurdu.

Yasağın hangi ülkelerde geçerli olduğu net olarak bilinmiyor ancak muhtemelen dünya çapında bir engelleme söz konusu. Lisans problemi giderilmediği sürece Samsung kendi yonga setlerini üçüncü taraf üreticilere satamayacak. 

Güncelleme: Qualcomm'dan konu ile ilgili gelen güncellemeyi olduğu gibi aktarıyoruz:

“Qualcomm, Samsung’un çiplerini üçüncü taraflara satmasına hiçbir şekilde engel olmadığı gibi anlaşmamız da Samsung’un bu satışları yapmasını engellememektedir. Konuyla ilgili haberler tamamen asılsızdır.”

 
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7945 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, qualcomm ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim