Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Samsung Galaxy A3 2016 inceleme videosu "Tasarımıyla öne çıkan telefon"

Samsung Galaxy A serisinin 4.7-inç ekran boyutu ile en küçük temsilcisi olan Galaxy A3 2016, tek elle kullanım deneyiminde iddialı. Peki yeni telefon neler sunuyor, tüm detaylar videomuzda!
Herkese merhaba arkadaşlar, Donanım Haber'e hoş geldiniz, ben Erdi Özüağ. Bu videomuzda Samsung'un 2016 model Galaxy A3 akıllı telefonunu mercek altına alıyor ve detaylı incelemesini gerçekleştiriyoruz.
4.7-inç boyutunda ve Full HD çözünürlüğünde Super AMOLED ekrana sahip olan telefon, Samsung'un geliştirmiş olduğu Exynos 7580 işlemcisinin 4 çekirdekli versiyonunu kullanıyor 1.5GB RAM ve 16GB depolama kapasitesi sunan telefon, microSD hafıza kartı ile genişleme olanağı da tanıyor.
Ana kamerası 13 Megapiksel, ön kamerası ise 5 Megapiksel çözünürlüğünde olan telefonda, her iki kamera da f/1.9 diyafram değerine sahip.  FM Radyo özelliğini de bünyesinde barındıran Galaxy A3 2016, 2300mAh kapasiteli pilden güç alıyor ve Android 5.1.1 işletim sistemi üzerinde TouchWIZ arayüzüyle çalışıyor.

Galaxy A3 2016'yı birkaç kelimeyle özetleyin derseniz, yanıtım muhtemelen şu ana kadar gördüğüm en güzel Samsung telefonlarından biri şeklinde olur. Çünkü Güney Koreli üreticinin bu telefonda yaptığı doğruların başında tasarım geliyor. Form faktör olarak birkaç yıl öncesinin Galaxy Alpha modelini akıllara getiren telefon, bazı tasarım unsurlarıyla Galaxy S6'yı bir miktar hatırlatmıyor değil. Kim bilir Galaxy S6 Mini gibi bir modelin çıkmamasının nedeni belki de budur.

Önü ve arkası cam olan ve her iki tarafı da Gorilla Glass 4 ile korunan telefonun, taşıyıcı çerçevesi ise metal.  Üstelik ekranın kenarlardan, yani metal çerçeveyle buluştuğu noktada bir miktar kavis yapması yani üreticilerin son dönemdeki popüler değimiyle 2.5 boyutlu olması, hem estetik hem de işlevsellik tarafında telefonun cazibesini arttıran unsurlardan biri oluyor. Yekpare yapıda olan yani kapağı çıkartılamayan ve buna bağlı olarak pili değiştirilemeyen telefonda, sağ kenardaki güç düğmesinin altına konuçlanan slot üzerinden hem SIM kart hem de microSD hafıza kartını takabiliyoruz.
Sol üst taraftaki ses kontrol düğmelerine erişim de kolay ve zahmetsiz. Telefon alt bölümü, Samsung'un güncel tasarımını dilini yansıtıyor ve üst seviye diğer modellerle birebir örtüşüyor. Arka taraf ise oldukça sade. Kendisini hallice belli eden dışa çıkıntılı kamera, tek tonlu LED Flaş ve Samsung logosunun olduğunu görüyoruz. Hazır kamera çıkıntısından bahetmişken, ne yazık ki Galaxy A3 2016'da optik sabitleme özelliği bulunmuyor.

Galaxy A3 2016 elde duruşu güzel, tek elle kullanımı rahat dolayısıyla ergonomisi yüksek bir cihaz. Donanım yani performans olarak olmasa da tasarım ve boyut seviyesinde iPhone SE'ye en azından şu an için en yakın Samsung modeli gibi de yorumlayabiliriz. 7.3mm ile ince, 132 gram ile de hafif olan telefonun genel görünümü ve masanın üzerinde ki duruşu gerçekten çok hoşuma gitti. Neden Samsung, neden bu tasarımı daha iyi bir donanımla piyasaya sürmezsin ki?
Gözüme batan tek kusur, %69 düzeyindeki ekran / kasa oranı oldu, bir sonraki modelde, küçük telefonda zor olsa da eğer %72'lerin üzerine çıkabilirse Samsung, kusursuza çok yakın bir görünüm elde etmeyi başarır diye düşünüyorum. Toparlıycak olursam Galaxy A3 2016 şık, ergonomik ve sağlam bir telefon olarak artı puan almayı başarıyor.


Donanım tarafına geçelim ve ilk olarak ekranla başlayalım isterseniz.  Tasarım konusundaki cömertliğin yerini cimriliğe bıraktığı donanım kısmında ekran, belki de en tatmin edici bileşen oluyor.. 4.7-inç boyutunda ve 720p çözünürlüğündeki Samsung üretimi Super AMOLED, genel olarak görevini tatminkar şekilde yapıyor diyebilirim. Çok yakından ve dikkatli baktığınızda pikseller bir miktar kendini belli etse de bu tablo ancak pikselleri görme niyetiyle normalde kullanmayacağınız mesafeden baktığınızde geçerli. Panelin renk üretim kabiliyeti üst seviye Galaxy modelleri gibi değil, o cihazlardan birini kullanmış birisi farkı anlayacaktır ancak daha makul başka bir telefondan geçiş yapılacaksa bu fark belli olmayacaktır.
Yanlız beyaz renk üretimi bir miktar sıcak görünüyor, belki kalibrasyon daha iyi yapılabilirdi. Kutudan çıktığı haliyle ekran konusunda farklı arayışa girenler, ayarlardaki ekran bölümünden farklı modları deneyebilir. Uyarlanabilir ekran, Samsung'un kendi galerisi ve video uygulamasında, ortama göre renk aralığı, keskinlik ve doygunluğu dinamik olarak ayarlıyor. Çözünürlükte ise sorun yok, 720p fazlasıyla yeterli, örneğin Apple'ın teknik terminolojisiyle inç başına 312 piksel, retina ekran standartlarını rahatça karşılıyor.

Telefonun sahip olduğu işlemci, Samsung tarafından Snapdragon 615 ve türevi işlemcilere karşı geliştirilen Exynos 7580 platformunun 4 çekirdekli versiyonu. Burası önemli çünkü A5 ve A7 modellerinde aynı işlemcinin 8 çekirdekli versiyonları kullanılıyor. Çekirdek hızlarını 400MHz ile 1500MHz arasında dinamik olarak ayarlayabilen işlemci, Samsung'un üst seviye Exynos işlemcilerinden farklı olarak 14nm değil 28nm üretim geometrisiyle üretiliyor. Bunun temel nedeni, uzun süredir kullanılan olgunlaşmış üretim teknolojisinin, daha düşük maliyetlere izin veriyor olması.
Grafik tarafında ise işlemcide Mali-T720 GPU'sunun çift çekirdekli versiyonu var. Tüm bu detayların pratik kullanımdaki performans yansıması ise fena değil. İşlemci gücü cihazı taşımakta sıkıntı yaşamıyor ama GPU tercihi 4 çekirdekli versiyondan yana yapılsaymış, telefon kendi sınıfında ideale daha yakın bir deneyim sunabilirmiş.
Pek çok oyunu makul seviyede oynayabiliyorsunuz lakin, grafik yoğun iddialı oyunlarda cihazın zorlandığını ve oynanabilirlik sıkıntılarının baş göstermeye başladığını anlıyorsunuz. Ne yazık ki 2016 model Galaxy A3'ün en zayıf halkası 1.5GB RAM kapasitesi. Açıkçası bu seviye cihazlarda üreticilerin buçuklu tuhaf donanım tercihlerini anlamadım anlamayacağım da sanırım. 2GB RAM ve biraz daha güçlü bir GPU ile telefon daha rekabetçi olabilirmiş. Çünkü aynı fiyat seviyesinde çok daha güçlü donanıma sahip çeşitli cihazları ülkemiz koşullarında bulabilmek mümkün. Güzel olansa platformun termal karakteristiği ve enerji verimliliğinin yüksek olması.

Gelelim kameraya. 13 Megapiksel çözünürlüğündeki, doğal çözünürlüğünü 4:3 formatta verebiliyor. Eğer 16:9 isterseniz çözünürlük 10MP oluyor. f/1.9 diyafram ile kağıt üzerinde vaadkar görünen kamera, gerçek dünya koşullarında ise aynı etkiyi devam ettiremiyor. İyi ışık koşullarında sosyal medya paylaşımlarına dönük tatminkar diyebileceğim sonuçlar ortaya çıkıyor olsa da, ışık hassasiyeti ne yazık ki çok yüksek.
Video tarafında ise en yüksek çözünürlük 1920 x 1080 piksel. Video kalitesi de beklentilerimin bir miktar altında kalıyor. Bu fiyat seviyesinde bir cihaz için telefon daha iyi bir kamerayla gelebilirdi diye düşünüyorum. Ön kamera ise sorumluluğunun farkında, görevini layıkıyla yerine getiriyor ve tatmin ediyor. Ana kamera için güzel olansa, home butonuna çift tıklamayla çok hızlı şekilde açılabiliyor olması, hatta kendisinden daha pahalı bazı Galaxy modellerinden de hızlı başlıyor.

Yazılım tarafı ise tanıdık. TouchWIZ arayüz genel özellikleriyle sürpriz yapmıyor. Galaxy A3 serinin diğer üyelerinden ayıran fark, arayüzün kısmen daha yavaş çalışması. Daha yavaş işlemci ve daha düşük RAM kapasitesi, A5 ve A7 modellerine karşı böyle bir etki yaratıyor. Genelde kullanılabilir RAM miktarının, 500MB sınırında gezmesi da bunun bir başka nedeni. Ana ekran ve özelleştirme seçeneklerindne, bildirim ekranı ve ayarlar menüsüne kadar pek çok nokta tanıdık. Hatta Microsoft'un uygulamaları ne yazık ki bu modelde de kurulu olarak geliyor.
Ticari bir karar ancak umarım tez vakitte bu karadan dönülür ve telefonun arayüzü daha da hafifletilir. Telefon menüsü, galeri, video ve müzik çalar uygulamaları da tanıdık ve işlevseller. internet tarayıcısının genel olarak başarılı çalıştığı, birden fazla sekmenin açık olduğu koşullarda da sorun çıkarmadığı telefon yakın gelecekte Android 6.0 güncellemesi alabilirse eğer, kullanıcılar için daha cezbedici olabilir.
Önemli bir detay olarak telefonda FM Radyo olduğunu da hatırlatalım arkadaşlar, müdavimleri için anlamı büyük olan bir özellik. Cihazı gereksiz yere uyandırmayalım diye Always On sürekli açık ekran özelliğinin eklendiği üst seviye telefonlardan farklı olarak Galaxy A3'te bildirim ışığı ile yok ne yazık ki yani her halukarda açmanız gerekecek. A serisinin diğer modellerinden farklı olarak parmakizi okuyucusu da A3'te olmayan detaylar arasında.


Gelelim diğer detaylara. Telefonun görüşme esnasındaki ses kalitesi iyi, ses seviyesi düşük değil. GPS başarımı da tatminkar olan telefonda, ne yazık ki 802.11ac WiFi yok bulunmuyor. Telefonun standart hoparlörü yeterli performansı vermekte sıkıntı çıkarmıyor. Merak edenler için telefonun yoğun yük altında rahatsız edici boyutta ısınmadığın da not düşelim arkadaşlar.

Ve en önemli değerlendirme kriterlerinden biri olan pil ömrü. Hızlı şarj ve kablosuz şarj gibi ekstra özelliklerin olmadığı telefon, 2300mA kapasiteli piliyle beklentilerin ötesine geçiyor ve oldukça iyi pil performansı sunuyor. 1 günü tamamlamakta sıkıntı yaşamayan telefon, daha ılımlı kullanımda, çok daha fazlasını sunabilecek potansiyeli de bünyesinde barındırıyor.

Ve fiyat. A serisinin diğer üyelerinde olduğu gibi, özelliklerine kıyasla fiyatı bir miktar yüksek kalan bir cihaz Galaxy A3 2016. Kendi fiyat seviyesinde tasarım olarak olmasa da performans olarak daha güçlü bazı cihazlar bulunabilir. Ama 4.7-inç boyutunda, tasarım ve malzeme kalitesiyle göz alıcı ve iddialı, diğer detaylarıyla da makul bir cihaz arıyorsanız, Samsung'un ürün gamındaki albenisi yüksek telefon da 2016 model Galaxy A3.
Umarım yakın gelecekte fiyatı daha alınabilir seviyelere düşer. Evet arkadaşlar, bu videomuzda tasarımıyla beğenimi kazanan, fiyatı bir miktar aşağı çekilirse daha fazla kişinin ilgi göstereceğini düşündüğüm 2016 model Galaxy A3'ü incelemiş olduk. Ben Erdi Özüağ ,bir sonraki videoda görüşene kadar şimdilik hoşçakalın ve lütfen kendinize çok iyi bakın. 
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim