Anlık Bildirim

Üretim teknolojilerinde önemli bir ayrımın eşiğine gelmiş bulunmaktayız. Bugün kullandığımız teknolojilerde en son 10nm üretim süreci ile geliştirilen yongalar yer alıyor. 10nm ötesine geçmek ise büyük maliyet ve yenilik isteyen bir iş. Üreticiler ara çözümlerle bu geçişi kolaylaştırmaya çalışıyor.

Ara çözümler

Samsung yaptığı duyuruda 8nm üretim süreci için hazırlıkların tamamlandığını ve planlanandan 3 ay daha erken üretime başlayabileceklerini açıkladı. 8nm geliştirme sürecinde Samsung’un en büyük yardımcısı Qualcomm durumunda.

Normalde firmanın 7nm sürecine ve ardından da 6nm sürecine geçmesi bekleniyordu ancak şimdi araya 8nm süreci girmiş durumda. Yani 10nm sonrasında ilk olarak 8nm yongalar göreceğiz.

8nm süreci Samsung’un 10nm sürecindeki LPP teknolojilerini kullandığı için uygulaması daha kolay. Bu sayede Samsung, 3 ay daha erken üretime başlayabilecek. 8nm sürecinin avantajları ise 10nm sürecine göre yüzde 10 daha fazla enerji tasarrufu ve daha küçük zar alanı. Muhtemelen performans konusunda bir artış beklenmiyor. Yani sadece enerji verimliliğine yönelik bir adım olmuş gibi.

Görülen o ki Samsung doğrudan 7nm sürecine geçmek istemiyor. İleri seviye bir üretim teknolojisi ve silikon haricinde yeni bir materyal karışımı gerektiren 7nm sürecine geçiş sancılı olabilir. 8nm geçişi daha kolay. Bu bakımdan Samsung biraz daha zaman kazanmış olacak.

Qualcomm’un 7nm sürecinde TSMC ile birlikte çalışmak istediği dile getiriliyordu. Anlaşılan Samsung ile ortaklık uzun bir süre daha devam edecek. Zaten ikili teknoloji dünyasının en büyük ortaklıklarından birisine imza atmış durumdaydı.

Bu gelişmelerden sonra gelecek yıl karşımıza 8nm sürecinde üretilen bir Qualcomm yonga seti çıkması şaşırtıcı olmayacaktır. Üretim süreci de kolay olduğu için Snapdragon 845 yonga setini 8nm sürecinde görebiliriz. Samsung’un kendi Exynos yonga seti de mutlaka bu yeni süreci kullanacaktır.

Masaüstü tarafında da benzer bir durumla karşı karşıyayız. Üreticiler şu anda 14nm sürecinde tasarımlarına devam ediyor. 10nm veya 7nm sürecine geçiş ise biraz riskli gibi görünüyor zira Intel, Nvidia ve AMD ara formüllerle en azından bir yıl daha ertelemek niyetinde. Intel en erken gelecek yıl sonlarına doğru 10nm sürecine geçiş yapacağını açıklamıştı. Nvidia ve AMD ise yeni teknolojilerinde 12nm sürecini kullanacaklar. 10nm veya muhtemel bir 7nm süreci ne zaman gerçekleşir net değil. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim