Anlık Bildirim
Sıradaki Video

CM Masterkeys Lite L Combo "Fiyat / Performans odaklı RGB Klavye ve Fare seti" inceleme

Bu videoda Cooler Master'ın mekanik hisli klavye ve fare paketi Masterkeys Lite L Combo'yu tasarımsal olarak değerlendiriyor, aydınlatmasını sınıyor, ses profili testiyle beraber deniyoruz.

Cooler Master deyince benim aklıma Cosmos serisi devasa ama bir o kadar da şık kasalar ve Hyper serisi global çapta F/P’sı yüksek hava soğutucular geliyor ama son zamanlarda öne çıkmak istediği bir alan daha var, o da klavye ve fare gibi çevre birimleri. İncelememizin konuğu ise uygun fiyat odağıyla oyunculara yönelik MasterKeys Lite L Combo.
Kutusu içerisinden klavye ve bir fareyle beraber kısa ama öz bir kullanım klavuzu çıkıyor.

12.9cm uzunluğunda, 43.9cm eninde ve 4.1cm kalınlığındaki klavye 967 gram ağırlığında, herhangi bir makro tuşu olmadığı için gayet fit ve sade görünüyor. Klavye Türkçe tuş dizilimine sahip, bu şahsen benim gözümde bir artı, ülkemizde faaliyet gösteren her marka aynı hassasiyeti göstermiyor bazen.

USB arabirimiyle bağlanan klavyenin kablosu silikonumsu bir malzemeden, öyle kolay kolay kırılacak gibi değil. Altında kablo yönlendirmeye yönelik kanal yok, görmek isterdim doğrusu. Kauçuk malzemeden topuklar ise gayet tutucular, açılır ayaklarla ideal açı yakalanabiliyor, onların da ayakları kauçuk, üretici tarafında bu bazen atlanılan bir detay olabiliyor.

Macro veya atanmış bir tuş yok demiştik ancak fonksiyonlar F ve diğer tuşlarda, mesela müzik geçmek istediğinizde FN ve Home tuşuna basıyorsunuz, pek fonksiyonel değil ama olmamasından iyidir.
Tuşlar mat siyah tuşlar, parlaklara kıyasla daha güçlü ve oturaklı görünüyorlar, yalnız parmak izi mıknatısı gibiler, titiz kullanıcılar yakınlarında bir bez bulundursunlar. Agresiflikten uzak, sade bir font seçilmiş, aydınlatma kapalı halde açıkçası pek görünür değiller ama işte orada aydınlatma devreye giriyor, fiyat segmenti ve odağı itibarıyla bölgesel aydınlatma var, 6 ayrı RGB LED’le sağlanmış bu aydınlatma, lakin tuşların altındaki beyaz şeffaf yüzey sayesinde ışık o kadar homojen ve canlı bir şekilde dağılıyor ki dalga efektinde bölgesel aydınlatma demeye bin şahit ister, bu arada bu beyaz yüzeyin klavyeyi sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı hale getirdiğini ekleyelim.
FN+F5 ile dalga, renk geçişi, bölgesel geçiş, nefes alma, tepkisel, statik gibi efektlere yazılım olmadan, klavye üzerinden geçebilmek, hızlarını ayarlayabilmek büyük rahatlık, isterseniz bölgelerin renklerini de teker teker mesela FN+F2+F3+F4 şeklinde sırasıyla kırmızı, yeşil ve mavinin 5 farklı tonuyla belirleyebiliyor, kendinize özel bir aydınlatma oluşturabiliyorsunuz.
Aydınlatmanın bölgesel olduğu özellikle sadece tarama efektinde hissedilir hale geliyor. Aradığım tek şey ışık şiddeti ayarı oldu ama fiyatı segmentinde “Bu yok mu?” diyebileceğim bir şey değil, zira gözünüzü almıyor aydınlatma.

Tuşların altında mekanik klavye hissi ve nispeten sesini yansıtan Mem-chanical anahtarlar var. 26 tuşa kadar anti-ghosting destekliler, varsayılan olarak 125hz sinyal hızıyla geliyor, isterseniz 8X tuşuyla Turbo moduna alabiliyorsunuz, pratikte hissedilir bir getirisi yok. 12 milyon basım ömrüne sahip tuşlara basmak için 50gramlık baskı gerekiyor, yorucu bir klavye değil. Ses profilleri bana Cherry MX Brown ve Razer Switch’lerden de Orange’ı anımsattı açıkçası, hatta arası bir ses, mekanikle birebir aynı ses profilini oluşturmak mümkün değil elbette.

Tok sesler çıkarıyorlar, Cherry MX Blue ve Razer Green Switch benzeri daktilo gibi bir ses yok. Cherry MX için üretilen tuş başlıklarıyla da değiştirebileceğiniz anahtar başlıkları şeffaf,  çevreleyen gövdeleri de aynı şekilde, mekanik hissini bu gövde ve aradaki gidip gelen parça sağlıyor zaten, devre kartına ulaştığı yerde silikonumsu malzemeden, geleneksel klavyelerde gördüğümüz bir temas noktası var, bastığınızda mekanik klavyelerdeki gibi adeta duvara çarpıp tamamen durdurmuyor, yumuşak bir dönütü var.
Tuş sonuna bastığınızda sinyal gönderiyor, işte bu yüzden mekanik hissiyatlı ama bir mekanik klavye kadar hızlı ve tepkisel değil.

Kutudan çıkan fare sadelik ve oyuncu teması arasında bir yerde, parmağı ideal noktaya yönlendiren kavisli klikler orta sertlikteler, altlarındaki Omron anahtarlar 10 milyon klik ömrüyle geliyorlar ve normal şiddette bir ses çıkarıyorlar. Solunda ileri geri butonları var, biraz sertler ama konumları gayet ergonomik. Fare biraz küçük, normal boyutta bir elim olmasına rağmen parmaklarım taştı. Malzemesi elden kaymıyor ama 91 gram ağırlığında olduğu için ağır fare severler için fazla hafif gelebilir.
Altında gayet güzel kayan pad’ler ve ortalarında Avago 3050 sensörü görüyoruz, 60ips yani inç başına tarama hızıyla performans anlamında giriş segmentine oynuyor diyebilirim. Ortadaki DPI ve sağ tuşla RGB aydınlatmayı kapatabiliyor, scroll ile aydınlatma modunu, ileri tuşuyla da efekt hızını değiştirebiliyorsunuz. DPI tuşunda sırasıyla, farklı renklerle beraber 500, 1000, 2000 ve 3500DPI olmak üzere modlar kayıtlı, yine yazılım gerektirmiyor ama tabii kendiniz müdahale edebileceğiniz bir yazılım da olmuyor haliyle.

Oyun deneyimine geçelim, işi profesyonele dökmüş, artık ekipmanların sınırlarına takılmaya başlayacak bir seviyedeyseniz bu klavye ve fare size hitap etmeyebilir, CS:GO ve özellikle League of Legends gibi oyunlarda kombo gerçekleştirirken yeterince hızlı olamıyorsunuz, bu tür kullanıcılar için yine Cooler Master’ın Cherry MX anahtarlı klavyeleri var zaten. Amma velakin işin eğlence ve görsel tarafındaysanız işinizi fazlasıyla görecektir, alışma sürecinde açıkçası çıkardığı ses ve hissiyatı benim için oyunlarda motive edici oldu. Masterkeys Lite L paketindeki klavye ve fare ikilisi daha çok Tomb Raider, Deus:Ex, Witcher gibi tek oyunculu oyunlar oynayan, CS:GO ve League of Legends gibi oyunlarda da eğlenceye odaklanan kullanıcılara hitap ediyor.

Cooler Master Masterkeys Lite L Combo klavye fare paketi, 230 lira civarında bir fiyat etiketine sahip, hızı ve tepkiselliği anlamında profesyonel ve bütçesi geniş oyuncular bu klavyeye değil, Cherry MX’li Masterkey PRO serisine yönelecektir haliyle. Klavyenin direkt rakibi Corsair K55 RGB, macro ve atanmış multimedya tuşlarıyla 240-250TL civarında fiyatla satılıyor ama sadece klavye, faresi yok. Mekanik hissi ve sesini seven, birebiri olmasa da deneyimlemeyi arzulayan, RGB aydınlatmadan haz alan ki daha hızlı ama 2 katı fiyatla satılan Razer Ornata kadar canlı görünüyorlar, rekabetin doruklarını değil de oyun keyfini tam bir sette, uygun bir fiyatla deneyimlemek isteyenlerdenseniz Cooler Master MasterKeys Lite L tam bir fiyat/performans ürünü.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim