Anlık Bildirim
Sıradaki Video

RomerG Mekanik Anahtarlı Logitech G413 CARBON'u İnceledik

Bu videoda sizlere inceleyeceğimiz ürün, oyuncuların gözdesi olan LOGITECH sadeliği yeteneği ve performansı bir arada sunduğu G413 Carbon klavyesi olacak. Şimdiden iyi seyirler.

Logitech her zaman olduğu gibi yine siyah renkte ince bir kutu ile geliyor. Kutu üzerinde gerekli detay ve özellikleride yine yazılmış elbette.
G413 Carbon klavyesinin kutusunu açtıktan sonra içinden 12 adet yedek tuş çıkıyor ve tuşları deiştirebilmeniz için aparatada yer yerilmiş.
 
Toplamda 104 tuşlu yapıda olan klavyenin İngilizce ve Türkçe tuş dizilimli versiyonları bulunuyor. 
Ki günümüzde oyuncu klavyesi tercih ederken şahsen en çok dikkat edilen nokta. Logitech yıllardır her modelinde Türkçe Q destekli klavyeler sunuyor bizlere.
G413 Carbon modelinde gereksiz alan doldurmaktan kaçınılmış. Ve görebileceğiniz gibi medya tuşları F tuşlarına gizlenmiş. Yani bu tuşlar çift fonksiyonlu.
Medya tuşlarını kullanmak istediğiniz zaman klavyemizin sağ alt kısmındaki CTRL butonlarının olduğu yerde FN tuşuna basıp fonksiyonlar arasında atlama yapabiliyorsunuz.
Mesela FN+Play / Pouse ileri veya geri sarma ve FN+ Ses kısma / Açma  gibi rahatlıkla tek elle halledebiliyorsunuz.
G413 Carbon boyut olarak gerçekten çok kompakt bir yapıda. Toplamda 1105 gram ağırlığında olan klavye 44cm uzunluğa ve 13cm enine sahip. Yüksekli olarakta tuşlar dahil sadece 3,4cm.
Arka yükselti ayaklarını açtığımızda yaklaşık 2cm daha yükseliyor klavyemiz. 
Klavyede kullanılan gövde malzemesi plastik ve Alüminyum alaşım. Alt kısmı plastik malzeme iken klavyenin üst tablası Alüminyum ve Magnezyum alaşımlı malzemeden.
Metal tablanın zımparalanmış olmasıda klavyenin sağlamlığını şık bir görünüm ilede sunmuş oluyor.
Klavyenin pc ye bağlantısı için sleeve kaplı güçlendirilmiş 2 adet USB kablosu olduğunu görüyoruz. Konnektörlerin ucunda klavye be veri bağlantı simgelerine yer verilmiş. Yani kablonun bir ucu klavye içinken diğeri klavyenin arka kısmında bulunan USB 2.0 çıkışı için.
Arkada yer alan USB bağlantısıda bu sayede veri aktarımı ve şarj özelliği barındırıyor.
Klavyenin ayak yüksekliğinin 2cm olduğunu belirtmiştik. Ayaklarda ve alt tablada bulunan kauçuklar işini tam anlamıyla yapıyor. Oyun ve günlük işlem sırasında hiç kayma yapmadı.
NumLock tuşlarının olduğu alanda 2 adet gösterge ledi yer alıyor. Bunlardan biri CapsLock içinken diğeri Gaming G tuşu için.
Şimdi en önem verdiğimiz kısma yani G413 Carbon klavyesinin tuşlarına değinelim.
Logitech mekanik anahtar switchlerde 3 farklı yapı sunuyor. Romer G Tactile / Romer G Linear / GX Blue.
Bu klavyede ise Romer G Tactile adını verdiği switchleri kullanmış.
Tuşların aktif mesafe aralığı 1,5mm ki bu bayağı hızlı olduğu anlamına geliyor. Tuşa hafifçe dokunmanız ile hızlıca baskıyı algılayabiliyor ve bu oyunlarda büyük bir artı.
Tuşların toplam mesafesi ise 3,2mm. Tuşlardaki işlem gücü yani baskı kuvveti hassasiyeti 45 gram olarak belirlenmiş ve 70.Milyon tuş vuruş ömrü sunuyor.
Tüm bu özellikleri ortalama baz aldığımızda Cherry Mx ve Razer switchler ile kafa kafaya olduğu kesindir diyebilirim.
Burada önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Bazı kullanıcılar Logitech RomerG tuşlarının mekanik olmadığını belirtmişler. Fakat bu yanlış bir bilgi.
Dünyada tuşlu yapıda 2 farklı klavye çeşidi vardır.
Membran ve Mekanik olarak geçer bunlar. Membran klavyeler tuşların altında silikon malzeme ile devre kartına birleşir.
Mekanikler ise tuşlarda direk devre kartı üzerine lehimlenir. Yani işlevi tuş dediğimiz switchler yapar.
Membranda ise tuşların altında bulunan silikon algılayıcılarının verdiği baskı ile tuş devreye girer.
Bu sebeple RomerG tuşlarda Mekanik switchlerdir. Bizlerin alışkın olduğu cherry switchler ile hemen hemen aynı mekanizmadır sadece dış görünümü farklıdır. Bu yüzden yanlış bilgilere lütfen tamaa etmeyin.
Logitech G413 klavye ABS tuşlara sahip ve iç bükey yapıda bombeli. İçinden çıkan yedek tuşlar ise yine içe doğru köşeli bir kesit ile parmağınızın kaymasını gerçek anlamda önlüyr. Bu tasarım da sadece Logitech'e ait onuda belirtiyim. Diğer markalar sadece kaydırmaz kauçuk ekleyebiliyor o kadar.
RGB özelliği olmasada  kırmızı ledleri tuşlardan rahatlıkla kendini belli ediyor. Mekanik tuşların dip kısmında yer alan ledler karanlık ortamda kendini belli ediyor. Tuşların harf ve sayılarının okunabilirliğide tam olması gerektiği gibi kusursuz diyebilirim.
Logitec'in klavyeleri için Gaming Software adını verdiği yazılımı kullanabiliyorsunuz.
Yazılıma ilk girdiğimizde uygulamalar kısmı çıkıyor ve bu alanda oyunlara göre led profilleri atama yapabiliyorsunuz. Tabiki RGB aydınlatma özelliği olan klavyeler için geçerli.
Hemen alt bölmede program klavyemizi tanıyor ve görselin üzerine tıklayınca ilk ekranda Makro yani G tuşlarına profil atama özellikleri bizi karşılıyor. Profil atamak istediğiniz tuşu seçerek gerekli ayarlamaları buradan yazılımsal olarak yapabiliyorsunuz.
Sağda ışık ayarları kısmına geçtiğimizde ise klavye tek renk kırmızı ledli olduğundan Nefes alıp verme efekti ile Parlaklık ayarı mevcut sadece.
Oyun Modeu ayarında devre dışı bırakmak istediğiniz tuşları seçme imkanıda sunulmuş. Profesyönel oyuncuları bilmem ama şahsen benim gibi acemi oyuncular için işe yarayan bir özellik.   Oyunun heyecanından olsa gerek şarjör değiştirirken işaret parmağım bazen yanlış tuşa kayabiliyor :)
Ayriyeten Logitech'in yazılımı ''Giriş Analizi'' de sunmuş. Bu sayede en aktif hangi tuşları kullandığınızı ve hangi tuşlara daha sert bastığınızı sizlere gösterebiliyor.
Şimdi oyun performansı ve tuş seslerine değinelim.
Aksiyonu hızlı olan ve benim daha yeni yeni oynamaya başladığım Counter Strike oyununda test ettim.
Cherry Mx  Red switchli klavye kullanan biri olarak oyunda hiçbir yadırgama yaşamadan rahatlıkla kullandım diyebilirim. Oynanış olarak hiç bir eksi yön sunmadı. Demekki profesyonel oyuncuların  bir bilgiği varmış.
Tuş sesi olarak çok aşırı yüksek değil şahsen. Diğer mekaniklere kıyasla birazcık az sese sahip. Ki oyuncular ve özellikle yayıncılar sesli klavyelerden kaçınırlar. Fakat farkedilebilir bir tıklama hissiyatıda veriyor. Ki bu hem oyun hemde yazı yazarken çok önemli. Tuşa bastığınızda aktif olduğu yani bastığımızı hissetmemiz açısından çok iyi. 
G413 Carbon RomerG tuşları ile bu hissiyatıda verip bizden güzel bir not alıyor.
Evet incelememizin sonuna geldik.  Logitech'in G413 Carbon model klavyesi sizlerinde göz bebeği olacak mı? Bu sorunun cevabını makale altında belirtebilirsiniz.
Bir sonraki incelemede görüşmek dileği ile. Hoşkalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim