Anlık Bildirim

Co-Processor kartlarla PC'lerin gücü 10 katına çıkıyor

İngiltere bazlı bir firma olan ClearSpeed, 2003 yılından beri geliştirdiği co-processor ek kartları ile PCI-X üzerinden takılan ek bir kartla PC lerin gücünü 10 katına çıkartmaya hazırlanıyor. İlk olarak International Supercomputing Conference (ISC) da katılımcılara tanıttığı kartlar üzerlerinde firmanın kendi geliştirdiği ve IBM tarafından 0.13 mikron üretim teknolojisi kullanılarak üretilen CSX600 işlemcilerden iki adet bulunmakta. Her bir ünite 25GFLOP işlem yapabilme kapasitesine sahip ve tek kart, üzerindeki iki işlemci sayesinde eklendiği makinaya 50GFLOP ek hesap kabiliyeti ekliyor.

ISC'de bu kartlardan iki tanesi birden takılı olan ve 100GFLOP işlem kapsitesine sahip Opteron ve Xeon işlemcili serverlar katılımcılara tanıtıldılar. 2.2 Ghz hızında çalışan bir Opteron işlemcinin 4.2GFLOP gücünde olduğu düşünülürse, ek kartların güçleri daha rahat anlaşılacaktır. (Bir (1) GFlop, işlemcinin, bir (1) saniyede bir (1) milyar kayar nokta işlemi yapabildiğini ifade eder)

128 milyon transistörden oluşan CSX600, IBM tarafından 0.13 mikron üretim teknolojisi kullanılarak üretilmekte. Her işlemci 96 adet çekirdekten oluşuyor ve 250Mhz hızında çalışıyor. İşlemciler 10 watt güç tüketmekteler ve çift işlemcili bordun toplam güç tüketimi 25 watt. Oldukça az enerji tüketen sistem aynı zamanda da az ısınmakta. Böylece sürekli çalıştığı için iyi bir soğutma sistemine sahip olması gereken serverlarda kart çok fazla ısı ve enerji yükü getirmeden rahatlıkla kullanılabiliyor. CSX600 ağırlıklı olarak kayar nokta hesapları üzerinde hız artışı sağlayan bir işlemci.

Katılımcılara gösterilen kartlarda her işlemci için ayrılmış iki (2) adet DDR2 slotu bulunmakta, bu slotlara her işlemci için ayrı ayrı iki (2) GB olmak üzere toplamda dört (4) GB Ram takmak mümkün. Co-processor kartlar günümüz PC'lerini 10 kata kadar hızlandırmamızda yardımcı oluyorlar ve bu hızlandırma işlemi için hiçbir değişiklik yapmamız gerekmemekte.

ClearSpeed, kartların Windows ve Linux sürücülerinin hazır olduğunu belirtiyor. Fizik simülasyonları, biyokimya araştırmaları, nükleer simülasyonlar ve benzeri uygulamalarda ağırlıklı olarak ihtiyaç duyulan kayar nokta işlemlerinde co-processor kartların büyük hız artışları sağlaması kaçınılmaz. Şu an için 10.000$ lık etiketiyle ev kullanıcılarına çok uzak dursada bu tip bir teknolojinin hayata geçmiş olması ve yakında piyasada yerini alabilecek olması gelecek açısından iyi bir gelişme, elbet piyasada istek fazla olursa ev kullanıcılarına yönelik uygun fiyatlı modellerde piyasaya sürülecektir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim