10 yıllık mücadelede son perde
Denuvo, ilk olarak 2014 yılında FIFA 15’i korumak amacıyla piyasaya sürülmüş ve kısa sürede PC platformunun en güçlü DRM ve kurcalama önleme sistemi haline gelmişti. Yıllar boyunca birçok hacker grubu ve bağımsız geliştirici, Denuvo’yu tek tek oyunlar üzerinden aşmayı başardı. Ancak bu süreç her zaman uzun ve zorlu olmuştu.
Bugün gelinen noktada ise tablo değişmiş durumda. Oyun sahnesinde tanınan “repacker” isimlerden FitGirl’e göre Denuvo artık “tamamen işlevsiz” bir koruma katmanı haline gelmiş olabilir. Bu noktaya ulaşılmasında yıllar boyunca farklı ekiplerin katkısı bulunurken son dönemde özellikle DenuvOwO ekibi ve Voices38 öne çıkıyor.
Hypervisor yöntemi dengeyi değiştirdi
Geliştirilen yöntem sayesinde oyun içindeki Denuvo kontrolleri atlatılarak sistemin orijinal bir kopya çalıştırdığına inanması sağlanıyor. Bu yöntem özellikle son aylarda çok sayıda oyunun korsan sürümlerinin ortaya çıkmasına yol açtı.
Bu sayede Crimson Desert, Resident Evil Requiem ve Pragmata gibi yeni yapımlar dahi kısa sürede erişilebilir hale geldi.
Denuvo’nun arkasındaki şirket olan Irdeto’nun geliştiricileri, ortaya çıkan bu yeni tehdit karşısında önlem üzerinde çalıştıklarını doğruladı. Ancak mevcut tablo, alınacak önlemlerin gecikmiş olabileceğine işaret ediyor.
Güncel verilere göre, şu anda Denuvo ile korunan olup da kırılmamış veya bypass edilmemiş herhangi bir PC oyunu bulunmuyor. Bu durum, DRM teknolojisinin etkinliği konusunda ciddi soru işaretleri doğuruyor.
Bu haberi ve diğer DH içeriklerini, gelişmiş mobil uygulamamızı kullanarak görüntüleyin:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü GENEL İSTATİSTİKLER
4990 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
irdeto, Denuvo ve