Anlık Bildirim

İstanbul Boğazı turkuaza döndü: NASA nedenini açıkladı

Son zamanlarda İstanbul Boğazı'ndaki renk değişimi ortaya güzel görüntüler çıkarmakla birlikte bazı endişeleri de beraberinde getirmişti. NASA renk değişiminin nedenini açıkladı.

İstanbul Boğazı turkuaza döndü: NASA nedenini açıkladı
 

İstanbul Boğazı’nda yaklaşık bir haftadır devam eden renk değişimi, boğaza turkuaz rengini verip görenleri büyüleyici bir manzarayla baş başa bırakmıştı. Turkuaz rengiyle beraber ortaya eşsiz görüntüler çıksa da özellikle pazartesi günü Ege açıklarında meydana gelen ve İzmir’de yoğun olarak hissedilen depremin ardından bu renk değişiminin bir depremin habercisi olabileceğine dair spekülasyonlar ortaya atılmıştı.

Planktonlar Neden Oldu 

Renk değişiminin nedeni ise NASA’nın açıklamasıyla ortaya çıktı. NASA’nın açıklamalarına göre Aqua uydusunda bulunan MODIS radyometresinin elde ettiği görüntülerde 29 Mayıs’tan itibaren Karadeniz’de fitoplankton sayısında ciddi bir artış olduğu ortaya gözlemlendi. Karadeniz'de yaygın olarak bulunan fitoplankton tiplerinin, beyaz kalsiyum karbonat ile kaplanmış mikroskobik planktonlar olduğunu belirten NASA bu planktonların büyük kümeler halinde bir araya geldiğinde bu uzaydan; parlak, süt şeklinde görünebildiğini de ekledi.

Ayrıca NASA’nın açıklamasına göre bu dönemlerde Karadeniz’deki plankton sayısının da artması geçmiş yıllardaki verilerle tutarlı yani endişeye neden olacak bir durum söz konusu değil. NASA’dan bilim adamı Norman Kuring  de 2012’den beri plankton sayısındaki artışa bağlı olarak deniz renginde değişim gözlendiğini ancak ilk defa bu değişimin bu kadar net göründüğünü ifade etti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17263 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim