Anlık Bildirim

150 milyon yıllık, bilinen en eski pirana benzeri balık fosili keşfedildi

Araştırmacılar, dinozorlar devri olarak da bilinen Jura Devri'ne tarihlenen ve etle beslenen kemikli bir balık fosili keşfetti. Fosil, günümüzdeki piranalara oldukça benziyor.
Araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarını Current Biology adlı dergide yayınladı. Yaklaşık 150 milyon yıl önce denizlerde yaşayan kemikli balığın dişleri, günümüz piranalarının dişlerine benziyor: sivri ve keskin. Bu özelliklerdeki dişlerin diğer balıkları kolayca parçalayabileceği açık. Araştırmacılar da bu şekilde düşünüyor. Nitekim bu düşünceye destek olabilecek kurbanlar da bulundu. Güney Almanya'da pirana benzeri balıkların bulunduğu kireç taşı birikintilerinde, "dişlenmiş" balık fosillerine rastlandı.
Avustralya'daki James Cook Üniversitesi'nden David Bellwood, "Aynı bölgeden ele geçen diğer balık fosillerinin çoğunda yüzgeçler koparılmış. Bu da ağırlıklı olarak diğer balıkların yüzgeçleriyle beslenen günümüz piranalarıyla inanılmaz derecede benzerlik gösteriyor. Yüzgeçler aynı zamanda yenilenebilen dokulardır. Yani bir balığın yüzgeciyle besleniyorsunuz ve o balık ölmüyor. Belki de aynı balık gelecekte tekrar av oluyor." şeklinde konuştu.
Tanımlaması henüz yapılan fosil, Eichstätt'taki Jura Müzesi'nde sergileniyor. Balığın fosili, meşhur Archaeopteryx fosiliyle aynı tortul tabakalarda bulundu. Archaeopteryx, dinozor-kuş arası, havada süzülebilen bir canlı. Günümüzdeki çoğu kuştan farklı olarak çenesi ve dişleri, uzun ve kemikli bir kuyruğu var. Hemen hemen yetişkin bir karga boyutunda. Dinozor soy hatlarından birinin kuşlara evrimleştiğini gösteren fosil kanıtlardan bir tanesi. 
150 milyon yıllık, bilinen en eski pirana benzeri balık fosili keşfedildi
 
Jura Devri'ni temsil eden bir resim
Balığın uzun ve sivri dişleri, diş dizilimi ve çene morfolojisi, eti veya yüzgeci kesmek için donanımlı bir ağza sahip olduğunu gösteriyor. D. Bellwood diyor ki: "Demek dinozorlar dünyayı dolaşırken, küçük sürüngenler (pterozorlar) uçmaya çalışırken, bazı balıklar da diğerlerinin yüzgeçlerini parçalayarak birbirlerini besliyordu."
Dünya'nın en iyi bilinen ve çalışılan fosil yataklarından gelen bu buluntu, evrimsel çok yönlülüğü ve doğal seçilimin faydacı yanını göstermesi açısından dikkat çekici. Araştırmacılar, daha da ilginç buluntuları keşfetmek umuduyla çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7753 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
paleontoloji, zooloji ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim