Anlık Bildirim

Geleceğin teknolojileri neler? İşte geleceğe yön verecek 5 teknoloji

22.yüzyıla yön vermesi beklenen teknolojileri sizler için derledik. Bakalım gelecekte bizleri neler bekliyor? İşte geleceğin teknolojileri:                                 

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz çoğu şey yavaş yavaş yaşantımıza girmeye başladı. Gerek yapay zeka teknolojisi olsun gerekse robotlar olsun bilim kurgu filmlerine konu olan çoğu şeyi, teknolojik gelişmeler ile birlikte yaşantılarımızda görmeye başladık. Şimdi sizleri uzun bir yolculuğa götürelim ve 22. yüzyıla damgasını vuracak geleceğin teknolojilerine yakından bakalım.

1. Yüzen Şehirler 

Geleceğin teknolojileri neler? İşte 22. yüzyılın 5 teknolojisi

Dünya hızlı bir şekilde sanayileşirken bu durum küresel ısınmayı da beraberinde getiriyor. Atmosfere salınan karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların, yer kabuğu ve denizlerin ortalama sıcaklıklarında artışa neden olması; küresel ısınmanın bir sonucu olarak kutuplardaki buzulların erimesine ve bununla birlikte kıyı kesimlerin tamamen sular altında kalmasına neden olacak. Bu da dünyadaki yaşanabilir alanı daraltacaktır. 2100 yılında dünyanın ortalama sıcaklığının en az 1 derece yükseleceği tahmin ediliyor. Deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak olan bu durum, dünyadaki yüzlerce şehri tehdidi altına alacak. Özellikle Hollanda gibi rakımı deniz seviyesi ve altında olan birçok ülke ve şehir sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Seasteading Enstitüsü bu duruma bir çözüm bulabilmek adına uzun süredir "yüzen şehirler" projesi üzerinde çalışıyor. Bu projenin bir benzeri Blue Frontiers tarafından yakın zamanda hayata geçirilecek.

Teknoloji danışmanlığı Forth'un kurucusu Paul Armstrong bu proje için, "Gelecekte yüzen şehirlerin birleşebileceğini ve birbirinden ayrılabileceğini öngörüyorum. Bunun tek sebebi deniz seviyesinin yükselmesi değil, aynı zamanda gelişen teknolojiyle birlikte okyanusların daha yaşanabilir bir hale gelmesi olacak." diyor.

2. İnsanlar Daha Uzun Süre Sağlıklı Kalacak 

Geleceğin teknolojileri neler? İşte 22. yüzyılın 5 teknolojisi Tam Boyutta Gör

Şu an dünyada yaklaşık 7 milyar insan bulunmakta ve bu insanların ortalama yaşam ömrü 71 yıl olarak belirlenmiş durumda. Birleşmiş Milletler bu sayının, 2100 yılında 11.2 milyar nüfusa ulaşacağını tahmin ediyor. Ancak bu artış, artan doğumlardan ziyade yaşlı insanların daha sağlıklı olacağıyla da ilgili. Sağlık sektöründeki ve teknolojideki gelişmeler sayesinde insanlar daha uzun süre sağlıklı kalabilecek bu da beraberinde daha uzun bir ömür getirecek.

Uzmanlar, ilerleyen zamanlarda kişiye özgü ilaçların üretileceğini söylüyor. Kişisel sağlık tedavisiyle birlikte tedaviden daha olumlu sonuç alınabilecek keza evlerimizdeki medi-podlar da hastalıkları teşhis edip ve tedavi edebilecek.

3. Hava Trafiği Daha Yaygın Hale Gelecek

Geleceğin teknolojileri neler? İşte 22. yüzyılın 5 teknolojisi

Otonom sürüş teknolojisindeki gelişmeler ve drone’ların kullanım alanlarının yaygınlaşmasıyla birlikte önümüzdeki yüzyılda hava trafiğinin epey kalabalık olacağı düşünülüyor. Amazon’un teslimatlarda drone kullanmak istemesi bunu kanıtlar nitelikte keza ülkemizde de PTT; 2018 yılından itibaren Drone’lar aracılığıyla teslimat yapacağını duyurdu.

Günümüzde hava sahası; askeri ve ulaşım amaçlı hava araçlarının kullanılması için çeşitli hava koridorlarına bölünmüş durumda lakin bu durum ilerleyen dönemlerde ciddi manada değişikliğe uğrayacağa benziyor. Drone Major Group’un kurucu ve CEO’su Robert Garbett, gelecekte hava sahasının herkesin yararına olacak şekilde daha esnek bir biçimde kullanılacağını ve gelişen Drone sanayisiyle birlikte gökyüzünün inanılmaz bir değere sahip olacağını söylüyor. Garbett; gökyüzünü henüz kullanılmayan bir hava denizi olarak tanımlıyor.

22. yüzyılda uçan otonom araçları ve daha kalabalık bir hava trafiği göreceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

4. İçme Suyu Miktarı Artacak 

Geleceğin teknolojileri neler? İşte 22. yüzyılın 5 teknolojisi

Su insan hayatı için inanılmaz bir öneme sahip. Birçok Afrika ülkesi ciddi manada su sıkıntı çekmekte ve çoğu insan bu sebepten dolayı hayatını kaybetmekte. Hatta rivayetler, ilerleyen yıllarda potansiyel su savaşları çıkacağı yönünde. İnsanlık, eğer deniz ve okyanuslardaki tuzlu suyu arıtıp içme suyu haline getirebilirse tüm bu sıkıntıların önlenebileceği düşünülüyor.

Arıtma tesisleri, denizlerdeki tuzu arındırarak deniz suyunu içilebilir hale getiriyor ancak bu tesisleri kurabilmek için oldukça fazla enerjiye ihtiyaç var bu da maaliyeti bir hayli arttırıyor. New Mexico merkezli Atmocean şirketi, deniz suyunu fosil yakıt kullanmadan pompalar aracılığıyla tesislere ulaştırılabileceğini ve bunun daha az enerjiye ihtiyaç duyacağını düşünüyor.  

5. Yapay Zeka, Enerji Üretimine Büyük Katkı Sağlayacak

Geleceğin teknolojileri neler? İşte 22. yüzyılın 5 teknolojisi

1951’de ilk yapay sinir ağı temelli bilgisayarın yapılmasından bugüne kadar, yapay zeka çok büyük ilerlemeler kaydetti. İnsanlar yapay zekanın, robotların dünyayı ele geçireceğine dair korkularından dolayı bu duruma büyük bir tepki gösteriyor. Tam da bu noktada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir sözünü hatırlatmak isteriz: “Yapay zeka konusunda lider olan dünyaya hükmeder.”

Yapay zeka ve bilgisayarlar önümüzdeki yüzyılda toplumun çokça ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretecek. Peki bunu nasıl yapacak? Gün geçtikçe artan enerji kullanımı ve buna bağlı olarak azalan enerji kaynakları ileride çok büyük sıkıntılara yol açacak. Tokamak Energy CEO’su Jonathan Carling, 2100 yılına kadar nükleer füzyonun enerji üretiminde çok büyük bir payı olacağını ve küresel enerji ihtiyacının %15 ile %35 kadarının bu yolla giderileceğini söylüyor. Oldukça yüksek miktarda enerji açığa çıkmasını sağlayan bu çekirdek tepkimesinde yapay zekanın büyük bir rol üstleneceği öngörülüyor.

Microsoft'un gelecek vizyonunu ortaya koyan aşağıdaki video ise adeta 22. yüzyıla ışık tutuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
35267 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, 22.yüzyıl ve Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim