Anlık Bildirim
Günümüzde tıp ne kadar oldukça ileri bir seviyede olsa da, bu tedaviler için gerekli maddi imkanlara dünyadaki bütün insanlar sahip olmadığı için yeri geliyor bu gelişmelerin herhangi bir anlamı kalmayabiliyor.


İşte bu durumlardan birisi de maddi imkanları kısıtlı olan ve ciddi ağrılara sahip hastalarda görülmekte. Bir tıp dergisi olan Lancet’te yayınlanan araştırmaya göre Dünya’da her yıl 2.5 milyonu çocuk olmak üzere 25.5 milyon kişi acı çekerek vefat etmekte. Buna sebep olaraksa bu hastaların morfin de dahil olmak üzere herhangi bir palyatif tedaviye erişememesi gösteriliyor.

Özellikle de gelir düzeyi düşük kesim etkileniyor

Bu palyatif tekniklerin arasında olan morfin uygulaması bazı devletler tarafından bağımlılık oluşturabileceği gerekçesiyle uygun görülmemekte. Dolayısıyla maddi imkanları kısıtlı ülkelerdeki hastalar oldukça düşük bir maliyeti olan ve üstelik bir hayli etkili bir madde olan morfini de kullanamayınca tedavi süreçlerini acı içinde geçirmek durumunda kalıyorlar. İşin daha da kötüsü de bu şekilde hayata veda eden kişi sayısının 25.5 milyon gibi oldukça ciddi bir boyutta olması.

61 milyon insan!

Öte yandan dikkat çekici bir detay olarak bu rakamın bir yılda gerçekleşen toplam ölüm sayısının yarısına tekabül etmesi gösterilebilir. Bununla birlikte 35.5 milyonluk kronik ağrıya sahip hastaları da dahil ettiğimizde ise rakam 61 milyona tırmanıyor ki bu sayının %80’i gelir düzeyi orta ve alt düzeyde olan insanlardan oluşmakta. Anlaşılacağı üzere morfinin kısıtlanması temel olarak maddi imkanları kısıtlı kimseleri etkilemekte.

Tıbbi amaçla kullanılan dozda sorun yok

Son olarak bu soruna yönelik olarak uzmanların çözümü ise basit: Morfinin ağrı kesici amaçlı kullanımına izin verilmeli zira maddenin tıbbi amaçlı kullanıldığı dozu herhangi bir bağımlılığa sebep olmazken ağrı kesici olarak da bir hayli etkili. Bu sayede hem başta kanser hastaları olmak üzere bir çok hasta tedavi esnasında daha kaliteli bir yaşam sürebilir hem de vefat eden hastalar bu süreçte daha rahat edebilir. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim