Anlık Bildirim

ABD dünyanın en güçlü süper bilgisayarını yaptı: İşte Linux ile çalışan Summit

ABD, Çin'in Sunway TaihuLight ve Tianhe-2 isimli süper bilgisayarlarını gölgede bırakan yeni bir canavara sahip. Soğutmak için dakikada 15 bin litre su kullanılan Summit'in detayları haberimizde.
Çin'in Sunway TaihuLight ve Tianhe-2 isimli iki süper bilgisayarı, Doğu Asya ülkesinin son beş yıldır Dünyanın En Hızlı 500 Süper Bilgisayarı listelerinde en üst sıradaki yerini korumasına yardımcı oluyor. Ancak, 8 Haziran'da ABD Enerji Bakanlığı, Çin'i tahttan indiren yeni bir IBM yapımı süper bilgisayar sergiledi.
Summit adındaki yeni süper bilgisayar, ABD Enerji Bakanlığı'nın Tennessee'deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL) için IBM (International Business Machines) tarafından Nvidia'nın yardımıyla geliştirildi.

200 petaflop hızında çalışıyor

IBM'in yüksek performanslı bilgi işlem ve bilişsel sistemlerden sorumlu başkan yardımcısı Dave Turek, Summit'in saniyede 200 katrilyonluk kayan nokta işlemi (FLOPS) yapabilen “en güçlü ve en akıllı bilimsel süper bilgisayar” olduğunu söyledi.
Çin’in Sunway TaihuLight isimli süper bilgisayarından yüze 60 hızlı olduğu belirtilen Summit, laboratuvarın önceki en iyi süper bilgisayarı olan Titan'dan ise neredeyse sekiz kat daha güçlü.
Listeleri alt üst eden süper bilgisayar, hesaplama tabanı olarak 9.216 adet her biri 22 çekirdekli IBM Power9 işlemci ile donatılmış durumda. Ayrıca, işlemcilere daha fazla hesaplama gücü sağlayan 27.648 adet Volta Tensor Core GPU'ya sahip. Ticari jet uçağı ağırlığında olan Summit, iki tenis kortu büyüklüğünde bir alanı kaplıyor.

Soğutmak için dakikada 15 bin litre su gerekiyor

Sistemi soğutmak için dakikada 15 bin litre suyun kullanıldığı süper bilgisayar 8 bin 100 evin ihtiyacını karşılayabilecek seviyede enerji harcıyor. Ayrıca, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) işletim sistemi ile çalıştığını belirtelim.
Summit, makine öğrenimi ve derin öğrenme uygulamaları için kullanılmak üzere tasarlandı. Süper bilgisayar bilim insanlarının şimdiye kadar mümkün olmayan keşifler yapmasına yardımcı olacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4627 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ibm, ABD ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim