Anlık Bildirim

ABD'li doktorlar CRISPR tekniğini kanser hastaları üzerinde test edecek

ABD'nin Pensilvanya Üniversitesi'ndeki doktorlar CRISPR genom modifikasyonu tekniğini kanser hastaları üzerinde test ederek ülkedeki ilk insanlı CRISPR testlerini gerçekleştirmeyi planlıyor.

ABD'li doktorlar CRISPR tekniğini kanser hastaları üzerinde test edecek Tam Boyutta Gör
 

Hızlı, ucuz ve yüksek doğruluklu genom modifikasyon tekniği CRIPSR ile ilgili çalışmalar son yıllarda hız kazanırken tekniğin insan üzerinde test edilmesi için de adımlar atılıyor. 2016 yılında Çin'de, akciğer kanserinin tedavisi için CRISPR tekniği ile modifiye edilen genlerin hastaya verilmesiyle teknik ilk kez bir insan üstünde denemişti. Çin dışında henüz insanlı testi bulunmayan tekniğin ilerleyen günlerde ABD'de test edilmesi de söz konusu. Pensilvanya Üniversitesi, ülkedeki ilk insanlı CRISPR testini programına almış durumda.


Testler her an başlayabilir 

Pensilvanya Üniversitesi'nin programında yer alan ifadelere göre CRISPR tekniği yumuşak doku kanseri, kan kanseri ve cilt kanseri hastaları(toplam 18 hastaya) üzerinde uygulanacak. 2016 yılında CRISPR tekniğinin insanlar üzerinde uygulanmasına yeşil ışık yakan üniversitenin ilk uygulamayı ne zaman gerçekleştireceği bilinmiyor ancak artık her şeyin hazır olduğu ve ülkedeki ilk insanlı CRISPR testinin her an başlayabileceği düşünülüyor.


Doktor Edward Stadtmauer liderliğinde gerçekleşecek olan uygulamalarda, CRISPR tekniği ile hastaların bağışıklık hücreleri, tümörleri bulmak ve onlara saldırmak için yeniden programlanacak. Bu uygulama için ilk olarak bağışıklık sistemine bağlı T hücrelerindeki iki gen silinecek ve onların yerine CRISPR ile modifiye edilmiş olan ve kansere karşı daha etkili mücadele edebilecek genler eklenecek.


Genler değiştirilecek 

Silinecek genlerden ilki T hücrelerinin yüzeyinde bulunan ve T hücrelerinin kanserli hücrelere saldırması esnasında adeta bir fren vazifesi görerek kanserle mücadeleyi yavaşlatan PD-1 isimli gen olacak. T hücresinden silinecek diğer gen ise vücuttaki hasta dokuyu tespit etmek için kullanılan gen olacak. Doktorlar bu genin yerine, T hücrelerini doğrudan tümöre yönlendirebilecek modifiye edilmiş bir geni hastaların vücuduna yerleştirecek.


Tabi CRIPSR  hastaların doğrudan kan dolaşımına enjekte edilemediği için uygulama esnasında ex vivo gen terapisi adı verilen bir yöntem kullanılacak. Bu yöntem uyarınca doktorlar hastalardan aldıkları kan hücrelerini CRISPR ile laboratuvar ortamında modifiye ettikten sonra hastaların vücuduna enjekte edecek. Bir kişininin kan dolaşımına doğrudan CRISPR enjekte edilmesine kıyasla daha az riskli olan ex vivo gen terapisi ile tedavi sonrasında hastaların yaşayabileceği bağışıklık reaksiyonlarının önüne geçilmesi planlanıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim