Anlık Bildirim

Ağrıları kontrol etmek için manyetik güç kullanıldı

Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, ağrı hissini gidermek için manyetik kuvvet kullandılar. Özellikle kronik ağrılar için düşünülen yöntemle ilgili detaylar haberimizde.
Biyomühendisler, küçük manyetik parçacıklar içeren jel kıvamındaki bir maddenin, hastalık veya yaralanma kaynaklı kronik ağrıları dindirmek için kullanılabileceğini gösterdi. Çalışmanın temelinde hücreleri iten ve çeken biyomekanik güçler var.
Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Dino Di Carlo şöyle söylüyor: "Doktorların çoğu hastayı tedavi etmek için ilaçlar kullanır. İlaçlar, vücutta kimyasal ve moleküler değişimlere sebep olup hastalığı veya belirtilerini giderebilir. Ancak küçük parçacıklarla ilgili son gelişmeler, hücrelerde yararlı değişiklik oluşturmak için fiziksel bir uyarım fikrini ortaya koydu. Bu alanın gelişmesi için önümüzde uzun bir yol var. Yaptığımız çalışma da bu yolda ilerliyor."
Araştırmacılar, mekanik uyarılara cevap veren hücre proteinlerini yönlendirmek için, jel benzeri bir maddenin içindeki küçük manyetik parçacıkları kullandı. Hücre zarlarında bulunan bu proteinler, dokunma ve ağrı hissiyatında rol oynuyor. Çalışma Advanced Materials dergisinde yayınlandı. 
"Sonuçlarımız, sinir sistemi yoluyla ağrı sinyallerini azaltmanın mümkün olduğunu gösteriyor." dedi, çalışmanın başyazarı Andy Kah Ping Tay. Manyetize olmuş jeli üretmek için, omurilik ve beyinde doğal olarak bulunan, ayrıca kozmetikte kullanılması için yapay olarak da üretilebilen hyalüronik asit kullanıldı. Araştırmacılar jele, minik "mıknatıslar" yerleştirdi.
Bilim insanları, manyetik olarak uyarılan mekanik kuvvetlerin, sinir hücrelerindeki kalsiyum iyonlarında bir artışa neden olduğunu keşfetti. Bu artış, sinir hücrelerinin manyetik kuvvetlere cevap verdiğini gösterir. Zamanla kuvvet sürekli arttırıldı. Sinir hücreleri de ağrı sinyallerini azaltarak bu duruma adapte oldu. Böyle çalışmalar, vücuttaki hücrelerin, bazı fiziksel güçlerden etkilendiğini göstermesi bakımından önemli.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim