Anlık Bildirim

Amazon, beyaz yakalı çalışanların yerini otomasyonla dolduruyor

E-ticaret devi Amazon, yıllar önce depolarda başlattığı otonomasyona geçiş sürecini şirket merkezine de taşıyor. Şirket tecrübeli çalışanların işini yazılımlara emanet ediyor.

Amazon, beyaz yakalı çalışanların yerini otomasyonla dolduruyor Tam Boyutta Gör
 

Dünyanın en büyük e-ticaret şirketi olan Amazon, zaman zaman depolarındaki robotlarla gündeme geliyor. Depolardaki ürünleri taşımak ve teslimata hazır hale getirmek için kullanılan yüzlerce robot, daha önce mavi yakalı çalışanlar tarafından yapılan işlerin neredeyse tamamını üstlenir hale gelmiş durumda. Otomasyona geçiş sürecini depolarında bir hayli ilerleten şirket bir süredir beyaz yakalı çalışanların yerini de yazılımlarla doldurmaya çalışıyor.


Satış uzmanlarının yerini yazılımlar ve algoritmalar aldı

Uzun yıllar boyunca müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını takip eden algoritmalar geliştiren şirket artık on binlerce dolar maaş ödediği satış uzmanları yerine alışveriş yapanların ne istediklerini ve istedikleri ürün için ne kadar ödeme yapabileceklerini tahmin eden yazılımları tercih ediyor. Bu yazılımlar şirketin operasyon maliyetlerini azalttığı gibi satış uzmanlarına kıyasla müşterileri çok daha iyi analiz ettikleri için şirketin daha başarılı satış rakamlarına ulaşmasına aracılık ediyor.


Dünya genelinde 130 bin kişiye istihdam sağlayan şirket, daha önce yaptığı açıklamalarda müşterilere daha iyi hizmet sunmak için yeni iş alanları yarattığı gibi şirket genelinde otomasyonu da artırdığını ifade etmişti. Sunulan ürün, araç ve hizmetlerde standartları sağlamak için çalıştıklarını belirten şirket, sonuç olarak bazı organizasyonel değişiklikler yaptıklarını dile getirmiş ve otomasyona geçişin de bu organizasyonel değişiklerin bir parçası olduğunu eklemişti. 


''Değişim kaçınılmaz'' 

San Diego Üniversitesi'nde tedarik zinciri yönetimi profesörü olan Joel Sutherland ve eski bir Amazon yöneticisi olan Neil Ackerman bu dönüşümün şirket için kaçınılmaz olduğu görüşünde. İşleri güvenilir ve doğru hale getirmek için insanları olabildiğince sürecin dışına itmek gerektiğini düşünen Joel Sutherland, Amazon'un gelişmiş teknolojileri kullanmak için yeterli kaynağa ve uzmanlığa sahip olduğunu belirterek şirketin rakiplerinin bir hayli önünde olduğunu dile getiriyor. Neil Ackerman da “Bilgisayarlar ne satın alacağını, ne zaman satın alınacağını, ne zaman bir teklif verileceğini ve ne zaman verilmeyeceğini biliyor” ifadesiyle bilgisayarların satış uzmanlarından daha başarılı olduğuna dikkat çekiyor.


Amazon'un depolarda değil de şirket merkezinde otomasyona geçişte 2015 yılı önemli bir dönüm noktası oldu. O yıl, ürün satışından ziyade bulut hizmeti Amazon Web Services ve sesli asistan Alexa'nın daha karlı olduğunu fark eden şirket, e-ticaret şirketinden dijital hizmetler şirketine dönüş sürecini başlattı. 2016 yılına kadar Amazon'da satış yöneticisi olarak çalışan Elaine Kwon da ''Amazon, yüksek maaşlı çok sayıda çalışanın, otomatikleşmesi gereken şeyler üzerinde çok vakit harcadığını fark etti.'' diyerek şirketin hem hizmet sunduğu alan hem de personel anlamında yeniden yapılanmaya gittiğini belirtiyor. 


Tabi Amazon'un son yıllarda beyaz yakalı çalışanlara yönelik otomasyon sürecini hızlandırması diğer alanlarda bu süreci durduğu anlamına gelmiyor. Halihazırda Amazon Go mağazalarıyla farklı bir hizmetle tüketici karşısına çıkan şirket bu mağazalarda tamamen yapay zeka ve bilgisayar görme teknolojilerine dayanarak kasiyersiz mağazalar sunuyor. Kimileri Amazon'daki bu set dönüşümü acımasız bulsa da şirket üç bin adet Amazon Go mağazası açarak ABD'deki en büyük mağazalar zincirinden birinin sahibi olmayı planlıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4695 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Yapay Zeka, amazon ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim