Anlık Bildirim

Amazon'un patronu Jeff Bezos'tan 10.000 yıl çalışacak saate destek

Amazon'un kurucusu ve CEO'su olan Jeff Bezos, ilk olarak 1986 yılında ortaya atılan 10.000 yıl boyunca çalışacak saat fikrini hayata geçirmek için 42 milyon dolarlık finansman sağladı.

Amazon'un patronu Jeff Bezos'tan 10.000 yıl çalışacak saate destek Tam Boyutta Gör
 

120 milyar doların üstünde olan serveti ile dünyanın en zengin insanı konumunda bulunan Jeff Bezos; geçtiğimiz yıla kadar bu unvanın sahibi olan Bill Gates ya da bir diğer ABD'li milyarder Mark Zuckerberg'in aksine servetini hayır işlerinde kullanmadığı için ciddi şekilde eleştiriliyordu. Bu konuda herhangi bir açıklama yapmayan Bezos, Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile uzun yıllardır hayata geçirilmesi planlanan bir projeye finansal destek sağlayacağını açıkladı. Bezos, 10.000 yıl boyunca çalışacak saat için 42 milyon dolarlık destek sunacak.


Uzun vadeli düşünmeyi öğütleyecek 

İlk olarak 1986 yılında ABD'li mucit ve girişimci Danny Hillis tarafından ortaya atılan 10.000 yıllık saat projesinin geliştirilme süreci Long Now Vakfı tarafından yürütülüyor. Vakıf uzun yıllar çalışacak dev bir saat ile eylemlerimizin uzun vadeli sonuçlarını düşünmeyi öğütleyen sembolik bir eser ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bunun için dakika ve saniyeleri ölçmek yerine yılları ölçecek olan saat her yıl bir kez çalacak ve her 1000 yılda bir ''guguk'' sesi çıkaracak. Böylece insanların kısa vadeli sonuçlar yerine hem kendi hayatları hem de gezegenimiz için uzun vadeli sonuçlara odaklanması sağlanacak.


Tabi saat bu amaçlarına ulaşır mı bilinmez ancak 152.4 metrelik boyutuyla görkemli bir yapı olacağı kesin. Texas'ta, Blue Origin'in uzay araçlarını saklamak için kullanmayı planladığı bir dağ oyuğu da saatin inşaatı için Jeff Bezos tarafından Long Now Vakfı'na tahsis edildi. Geçtiğimiz günlerde inşaatın başladığını bildiren Bezos, saatin tamamlanması ile ilgili ise bir zaman çizelgesi paylaşmadı. Bununla birlikte Bezos'un ifadeleri saatin bir müze gibi ziyaretçilere açık olacağını da işaret ediyor. Vadi tabanından 600 metre yükseklikte bir noktada inşa edilen ve en yakın havalimanına arabayla birkaç saat uzaklıkta olan saatin, tamamlanmasının ardından ziyaretçi akınına uğrayabileceği belirtiliyor.


2011 yılında Wired dergisine verdiği demeçte ''4000 yılında bu saati göreceksiniz ve dünyada neden böyle bir şeyin yapıldığını merak edeceksiniz.'' diyen Bezos, saatin gelecek nesillere tarihi ve kültürel bir miras olarak kalacağını düşünüyor. 

[vimeo=https://vimeo.com/56495936] 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim