Anlık Bildirim

Apple ve Spotify söz yazarlarına yüzde 44 daha yüksek ücret ödeyecek

Apple Music ve Spotify müzik platformları, ABD Telif Hakkı Lisans Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda önümüzdeki 5 yıl için söz yazarları yüzde 43.8 daha fazla ücret ödeyecek.

Apple ve Spotify söz yazarlarına yüzde 44 daha yüksek ücret ödeyecek Tam Boyutta Gör
 

ABD Ulusal Müzik Yayıncıları Derneği ve Nashville Şarkı Yazarları Derneği'nin geçtiğimiz yıl haziran ayında Spotfiy ve Apple Music gibi müzik hizmeti sunan platformların söz yazarlarına yeterli miktarda telif ücreti ödemediği gerekçesiyle açtığı davada ABD Telif Hakkı Lisans Kurulu(CRB) söz yazarlarından yana karar verdi. CRB, söz yazarlarının aldığı ücreti iyileştirmek için CRB tarihi boyunca verilen en yüksek telif hakkı ücreti zammını açıkladı. CRB'nin aldığı karar doğrultusunda müzik platformları, 2018-2022 yıllarında söz yazarlarına mevcut telif hakkı ücretinden yüzde 43.8 daha fazla ücret ödeyecek.


Mevcut şartlar için en iyi karar 

CRB'nin açıkladığı ücret zammı söz yazarları için büyük bir zafer niteliğinde olsa da aslında yazarlar sözlerini yazdıkları şarkıların dinlenme oranlarına göre telif ücreti almak istiyordu. Böylece bir şarkı popülerlik kazandığında söz yazarları, müzik platformu ile önceden kararlaştırdığı ücreti almakla yetinmeyecek şarkının popülerliğine göre ödüllendirilebilecekti ancak Nashville Şarkı Yazarları Derneği'nden David Israelite CRB'nin yüzde 43.8'lik ücret zammından heyecan duyduğunu belirterek mevcut zorunlu lisans sözleşmeleri şartları altında söz yazarları için alınabilecek en iyi kararın bu olduğunu dile getirdi. David Israelite ayrıca CRB'nin, dijital müzik servislerinin söz yazarlarına zamanında ödeme yapması için ciddi cezai yükümlülükler getirdiğinin de altını çizdi.


Tabi CRB'nin aldığı karar, söz yazarlarının geçmiş dönemlerde aldıkları telif ücretleri düşünüldüğünde oldukça yerinde ancak sık sık telif ücretlerinin yetersizliğinden şikayet eden müzisyenlerin aldıkları telif ücretine kıyasla son derece az. Yeni zamla birlikte müzisyenler ve söz yazarları arasında adeta bir uçurum haline gelen telif ücreti farkının bir nebze olsun kapanması bekleniyor ancak müzik platformlarının söz yazarlarına ödeyeceği ücretin artması kullanıcıları zor durumda bırakabilir. Platformlar doğrudan abonelik ücretini artırmasa da kar farkını karşılamak amacıyla platformlarda yeni gelir modellerine(daha fazla reklam gibi) yer verebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim