Anlık Bildirim

Atmosferdeki karbondioksit miktarı insanlık tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı

Dünyanın atmosferindeki karbondioksit miktarı artmaya devam ediyor. Yapılan son ölçümlere göre karbondioksit yoğunluğu son 800.000 yıldaki en yüksek seviyeye ulaştı.
Gezegendeki en zararlı sera gazlarından biri olan karbondioksit (CO2) konsantrasyonu, geçen ay rekor seviyelere ulaştı. Hawaii'deki Mauna Loa gözlem evinde yapılan son ölçümlere göre atmosferdeki gazın yoğunluğu Nisan ayında milyonda 410.31 parçacığa (ppm) yükseldi.
Bu seviye insanlık tarihi boyunca hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Kaliforniya'nın San Diego şehrindeki Scripps Okyanusbilim (Oşinografi) Enstitüsü'nden yapılan bir basın açıklamasına göre, atmosferdeki milyon parçacık içindeki karbondioksit yoğunluğu son 800.000 yıldaki en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Küresel ısınmayı önleme hedeflerini olumsuz etkiliyor

Sanayi Devrimi'nin başlangıcından önce CO2 seviyeleri dalgalanmış fakat 300 ppm'i geçmemişti. Ancak, son birkaç yüzyılda, eğilim sadece yukarı doğru hareket ediyordu. Gözlemevi, 1958 yılında dünyanın atmosferindeki karbondioksit yoğunluğunu izlemek için sürekli ölçümlere başladığında (Keeling Eğrisi olarak bilinir) bu değer 315 ppm seviyelerinde idi.
O zamandan bu yana özellikle de 2013'te 400 ppm çizgisinin geçilmesiyle birlikte yaklaşık yüzde 30'luk bir artış yaşanmış durumda. Karbondioksit oranında yaşanan hızlı artış küresel ısınmayı önleme hedeflerine ulaşılmasını da zorlaştırıyor. Scripps CO2 programını yöneten jeokimya uzmanı Ralph F. Keeling "Fosil yakıtları yakmaya devam ediyoruz. Karbondioksit havada birikmeyi sürdürüyor. Aslında bu kadar basit" dedi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim