Anlık Bildirim

Balın gerçek olup olmadığını anlayan ''elektronik dil''

Valencia Politeknik Üniversitesi'ndeki araştırmacılar balın içindeki maddeleri 1 saatten kısa bir sürede analiz edebilen ve balın gerçek olup olmadığını anlayan cihaz geliştirdi.

Balın gerçek olup olmadığını anlayan ''elektronik dil'' Tam Boyutta Gör

İspanya'daki Valencia Politeknik Üniversitesi'nden araştırmacılar daha önce bira, şarap ve meyveyi analiz etmek için ''elektronik dil'' olarak isimlendirdikleri bir cihaz geliştirmişti. Voltametrik analiz olarak bilinen bir teknikten faydalanan elektronik dil, kendisine verilen maddenin içeriğinde yer alan bileşenleri ve bu bileşenlerin oranlarını analiz edebiliyor. Araştırmacılar elektronik dili şimdi sahte bal dolandırıcılarına engel olmak için kullanacak.


Geleneksel yöntemlere kıyasla oldukça hızlı 

Bal hazırlanırken tedarikçilerin şurup veya şeker pekmezi kullanabildiklerini ve bu durumda balın orijinalliğinin kaybolduğunu belirten araştırmacılar, elektronik dil sayesinde saf bala katılan katkı maddelerinin kolaylıkla ayırt edilebildiğini açıklıyor. Tabi balın orijinalliğini test etmek için günümüzde laboratuvar ortamlarında çeşitli yöntemler kullanılabiliyor ancak bu yöntemlerin sonuçlanmasıbirkaç günü bulabiliyor. Elektronik dil ise 1 saatten daha kısa bir sürede ''balın DNA'sını'' kullanıcıyla paylaşıyor.


Elektronik dil ile tüketicinin balın kalitesinden emin olabileceğini ifade eden çalışmanın lideri Juan Soto ayrıca haksız rekabetle de mücadele edilebileceğini ekledi. Geleneksel test yöntemlerine kıyasla çok daha kolay ve ucuz bir test imkanı sunan elektronik dil yakın zamanda ilk olarak balın kalitesini ölçen yetkili kurumların faydalanacağı şekilde ticari kullanıma sunulacak. 

       Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim